Οι ανάγκες για φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα όλο και αυξάνονται, ωστόσο μελέτες δείχνουν ότι πολλά απ’ αυτά που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο και διατείνονται ότι είναι “πράσινα”, δεν είναι τόσο “αθώα” όσο θέλουν να πιστεύουμε.
Οι απαιτήσεις για οικολογικά προϊόντα αυξάνονται ολοένα και περισσότερα τις τελευταίες δεκαετίες, με τους ακτιβιστές για το κλίμα να πιέζουν συνεχώς για ιδέες που να είναι φιλικές προς τον πλανήτη μας. Ωστόσο, πολλά από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και διατείνονται ότι είναι “πράσινα”, δεν είναι τόσο “αθώα” όσο θέλουν να πιστεύουμε.
Ηλεκτρικά πατίνια
Τελευταίο παράδειγμα αποτελούν τα ηλεκτρικά πατίνια. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Research Letters πριν λίγες μέρες από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, τα κοινά ηλεκτρικά πατίνια που προτιμούνται από πολλούς σε όλο τον κόσμο, παράγουν στην πραγματικότητα περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά χιλιόμετρο σε σχέση με τα λεωφορεία, τα ποδήλατα και τα μοτοποδήλατα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υλικά που χρειάζονταν για την κατασκευή της μπαταρίας, των τροχών και του πλαισίου του πατινιού και η συλλογική, φόρτιση και αναδιανομή τους κάθε μέρα, είχαν σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά στην εκπομπή αερίων θερμοκηπίου.
“Οι εταιρίες ηλεκτρικών πατινιών υποστηρίζουν ότι έχουν ελάχιστο ή μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, το οποίο είναι μια τολμηρή δήλωση. Η ποδηλασία, ακόμη και με ηλεκτρικό ποδήλατο, είναι σχεδόν πάντα πιο φιλική προς το περιβάλλον από το να χρησιμοποιείς ένα κοινό ηλεκτρικό πατίνι” ανέφερε ο καθηγητής Τζερεμάια Τζόνσον, εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Τα ηλεκτρικά πατίνια πάντως δεν είναι τα μοναδικά προϊόντα που έχουν “ξεγελάσει” το κοινό σχετικά με τα περιβαλλοντικά τους οφέλη. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα ακόλουθα:
Επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού από αλουμίνιο και ανοξείδωτο χάλυβα (θερμός)
Ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι για νερό, με το οποίο πίνεται όλη την ημέρα, κάθε μέρα, αποτελεί σίγουρα ένα σημάδι περιβαλλοντικής ανησυχίας ενώ τα τελευταία χρόνια το εν λόγω προϊόν έχει γίνει και “μόδα”. Η παραγωγή των φιαλών αυτών ωστόσο, έχει αρκετές βλαβερές συνέπειες. Το αργίλιο εξάγεται από τον βωξίτη, μετάλλευμα το οποίο εξορύσσεται και είναι καταστροφικό για το περιβάλλον, καθώς αφήνει τοξικά “απορρίμματα”. Απαιτεί επίσης τεράστιες ποσότητες ενέργειες για την διύλισή του.
Απαιτώντας εξόρυξη νικελίου και τήξη σιδήρου, η παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα είναι επίσης, εξαιρετικά βλαβερή. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα όταν πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν αποκλειστικά παρθένα υλικά, παρά το γεγονός ότι οι ανακυκλωμένοι ανοξείδωτοι χάλυβες και το αλουμίνιο διατίθενται ευρέως.
Φωτοβολταϊκά πάνελ
Τα φωτοβολταϊκά πάνελ θεωρούνται τα τελευταία χρόνια συνώνυμα με τη “καθαρή” ενέργεια. Θεωρητικά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για το ζέσταμα του νερού και την παροχή ανανεώσιμης ενέργειας σε μια κατοικία αλλά στην πραγματικότητα έχουν το δικό τους μερίδιο στην καταστροφή του περιβάλλοντος.
Τα πάνελ κατασκευάζονται σε θερμοκρασίες 2.000 βαθμών Κελσίου. Η κατασκευή μηχανημάτων και εξαρτημάτων σε αυτή τη θερμοκρασία απαιτεί τεράστια κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Για την κατασκευή τους, επίσης, χρησιμοποιείται μια σειρά από στοιχείων σπάνιων γαιών, τα οποία όπως μαρτυρά και το όνομά τους, δεν υπάρχουν σε μεγάλο απόθεμα στη φύση.
Υπάρχουν, ακόμη, προβλήματα μετά το τέλος της “ζωής” των πάνελ, καθώς σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακυκλωθούν. Τα περισσότερα από τα εξαρτήματά τους δεν μπορούν να ανακτηθούν με επακόλουθο να απορρίπτονται ολόκληρα.
Χάρτινες σακούλες
Παρά το γεγονός ότι φαίνονται οικολογικές σε σχέση με τις αντίστοιχες πλαστικές, οι χάρτινες σακούλες είναι βλαβερές και συνεπάγονται το κόψιμο δέντρων, ένα από τα μεγαλύτερα “όπλα” για την καταπολέμηση της ρύπανσης.
Χρειάζεται έως και τέσσερις φορές περισσότερη ενέργεια για την κατασκευή μιας χάρτινης σακούλας από μια πλαστική και γενικά δεν διατηρούνται για αρκετό καιρό για να επαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές.
Έρευνα έχει διαπιστώσει ότι συνήθως το χαρτί δεν διαλύεται ταχύτερα από το πλαστικό στους χώρους υγειονομικής ταφής λόγω της έλλειψης φωτός και οξυγόνου. Λόγω του όγκου τους, επίσης, καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στους ήδη γεμάτους χώρους υγειονομικής ταφής. Ακόμη, η διαδικασία της ανακύκλωσης χαρτιού είναι εξαιρετικά περίπλοκη και εντατική, με τη τη χρήση τεραστίων ποσοτήτων ενέργειας και χημικών ουσιών.
Βιολογικά τρόφιμα
Τι θα μπορούσε να είναι πιο “πράσινο” από τα λαχανικά που παράγονται σε ένα βιολογικό αγρόκτημα, φυσικά; Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Πολλοί μύθοι έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα τις τελευταίες δεκαετίες, όταν έγιναν ανάρπαστα. Η έκρηξη της ζήτησης προσέλκυσε την προσοχή επιστημόνων, οι οποίοι ερεύνησαν ενδελεχώς το θέμα.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature, διαπίστωσε ότι οι συμβατικές καλλιέργειες υψηλής απόδοσης είναι στην πραγματικότητα καλύτερες για το περιβάλλον από τις βιολογικές, επειδή είναι δραστικά πιο αποδοτικές, καθώς δίνουν 20% περισσότερη καλλιέργεια.
Σε αντίθεση με τις αντιλήψεις πολλών, η εντατικότερη γεωργία που χρησιμοποιεί λιγότερη γη είναι καλύτερη για το περιβάλλον, επειδή μπορεί να παράγει λιγότερους ρύπους, να έχει λιγότερη απώλεια εδάφους και να χρησιμοποιεί λιγότερο νερό.
Επιστήμονες έχουν καταρρίψει, επίσης, κάποιους μύθους για τα βιολογικά τρόφιμα, όπως το ότι είναι πιο υγιεινά από αυτά που καλλιεργούνται με συμβατικές μεθόδους. Δύο σημαντικές μελέτες, από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και από ομάδα ακαδημαϊκών της Οξφόρδης, έδειξαν ότι τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι πιο θρεπτικά και ότι δεν έχουν καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία των καταναλωτών.
πηγή: Ανθή Κουτσουμπού / news247.gr