Μάρτης…γδάρτης! Πιθανό νέο κύμα ψύχους το πρώτο 15ήμερο

Η «Μήδεια» έφυγε, αφήνοντας πίσω της χιόνια και ζημιές με τη νέα βδομάδα να μπαίνει με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες. Για πολικό ψύχος το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου κάνει λόγο ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.


Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη, το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει με το που μπει ο Μάρτης, ο οποίος είναι γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα μετεωρολογικά στοιχεία, ενδέχεται να εκδηλωθούν χιόνια και πολικό ψύχος, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ισχυρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών.


Τα τρία σενάρια σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη για την εξέλιξη του καιρού το πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου είναι τα εξής:

ΣΕΝΑΡΙΟ 1

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό ισχυρό πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων εμφανίζεται να καλύπτει την βόρεια Ευρώπη με τάσεις εξάπλωσης προς τα βορειοδυτικά τμήματα και οι οποίες υψηλές πιέσεις φαίνεται να συνδυάζονται με βαθύ βαρομετρικό χαμηλό προς τη Μαύρη θάλασσα.

Η όλη αυτή εξέλιξη θα ωθήσει πολικές αέριες μάζες (μπλε βέλη) προς τη νότια Ευρώπη σχηματίζοντας ένα βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά θαλάσσια τμήματα της χώρας μας.

Αυτό το σενάριο θα οδηγήσει σε βαρυχειμωνιά τη χώρα μας με τα χιόνια για άλλη μία φορά να επηρεάζουν ακόμη και πεδινές περιοχές και τον υδράργυρο να προσεγγίζει ακόμη και πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν ιδιαίτερα προς τα βόρεια που σημαίνει ισχυρός παγετός πιθανόν και ολικός.

ΣΕΝΑΡΙΟ 2

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό οι υψηλές βαρομετρικές πιέσεις φαίνεται να μην εξαπλώνονται τόσο νότια με αποτέλεσμα οι πολικές αέριες μάζες να βρουν διέξοδο προς τη δυτική Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση το βαρομετρικό χαμηλό θα σχηματιστεί προς τα δυτικά τμήματα της Μεσογείου κι έτσι η χώρα μας θα επηρεαστεί με νοτιάδες, Αφρικανική σκόνη και βροχές ικανές να δημιουργήσουν ακόμη και προβλήματα.

Σε δεύτερο χρόνο θα μας έρθει το κρύο από τα βορειοδυτικά πολύ εξασθενημένο και με μικρή σχετικά χρονική διάρκεια.

ΣΕΝΑΡΙΟ 3

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό οι υψηλές βαρομετρικές πιέσεις φαίνεται να εξαπλώνονται πολύ νότια και να καλύπτουν τη δυτική – κεντρική Μεσόγειο. Αυτό θα ωθήσει τις πολικές αέριες μάζες προς τη νοτιοανατολική Μεσόγειο σχηματίζοντας βαρομετρικό χαμηλό προς την Κύπρο οπότε η χώρα μας θα δεχτεί ξηρό κρύο και με σύντομη διάρκεια χωρίς κάτι το ανησυχητικό.

Μέχρι στιγμής όπως διαμορφώνονται τα προγνωστικά από το παγκόσμιο μοντέλο μας τα δύο πρώτα σενάρια εμφανίζουν τις περισσότερες πιθανότητες και γενικά μοιρασμένες με το τρίτο σενάριο να εμφανίζει τις πιο χαμηλές πιθανότητες επαλήθευσης.


Έτσι λοιπόν όπως αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος είναι πιθανό στο πρώτο μισό του Μαρτίου είτε να ταλαιπωρηθούμε από χιόνια και πολικό ψύχος, είτε από επικίνδυνες βροχές με κίνδυνο για πλημμύρες.

Καθώς θα προχωρούν οι ημέρες θα γίνεται όλο και πιο ασφαλής η πρόγνωση του καιρού, αν και όπως προειδοποιεί θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προετοιμαστούμε για το ακραίο, ώστε να αποφύγουμε καταστάσεις σαν αυτές που άφησε πίσω της η «Μήδεια», ταλαιπωρώντας χιλιάδες ανθρώπους.