Βρετανία: Πλαφόν στην πώληση κηπευτικών από τα σούπερ μάρκετ – Ξεμένει η αγορά

Ελλείψεις και εκτίναξη -μέχρι και τριπλασιασμό- τιμών σε κηπευτικά που οδηγούν τις κυρίαρχες αλυσίδες βρετανικών σούπερ μάρκετ να περιορίζουν τις ποσότητες που μπορεί να αγοράσει κάθε καταναλωτής ταλαιπωρούν τη βρετανική αγορά.

Η χώρα εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά αυτή την εποχή στις εισαγωγές και οι κύριοι προμηθευτές της όπως η Ισπανία και η Βόρεια Αφρική αντιμετωπίζουν προβλήματα στην παραγωγή κυρίως κηπευτικών λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Την ίδια στιγμή, οι βρετανοί αγρότες καταγγέλλουν ότι η εκτίναξη του κόστους παραγωγής τους ανάγκασε να μειώσουν την καλλιέργεια για φέτος, με αποτέλεσμα και η εγχώρια παραγωγή να είναι πολύ μικρότερη από άλλες χρονιές, και να μην μπορεί να καλύψειμ ούτε καν το σύνηθες του 5% της εγχώριας κατανάλωσης ντομάτας και του 10% της κατανάλωσης μαρουλιού, ενώ πρόσθετα προβλήματα στις καλλιέργειες προκάλεσαν οι παγετοί που προηγήθηκαν.

Και μπορεί χθες η Κοινοπραξία Βρετανικού Λιανεμπορίου (BRC) που εκπροσωπεί τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, να δήλωνε διά του προέδρου της «ενώ τα προβλήματα αναμένεται να διαρκέσουν λίγες εβδομάδες, τα σούπερ μάρκετ είναι ικανά να διαχειριστούν τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και συνεργάζονται με τους αγρότες για να διασφαλίσουν ότι οι πελάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια ευρεία γκάμα νωπών προϊόντων», η πραγματικότητα τον διαψεύδει.

Ήδη, οι κολοσσοί Asda και Morrisons βάζουν ανώτατο όριο στο πόσες ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές και μαρούλια μπορούν να αγοράζουν οι καταναλωτές, καθώς οι ίδιες οι αλυσίδες έχουν εξαιρετικά περιορισμένες προμήθειες. Είδη όπως οι ντομάτες, οι πατάτες, το αγγούρι και το μπρόκολο έχουν περιοριστεί σε μόλις δύο ή τρία ανά πελάτη σε πολλά καταστήματα αλυσίδων σε όλη τη Βρετανία.

 

Η Morissons θα επιτρέπει στους πελάτες να αγοράζουν το πολύ δύο συσκευασίθες από κάθε είδος από αυτά.

Η Asda ανακοίνωσε χθες ότι περιορίσει σε τρία τεμάχια τις πσότητες που επιτρέπεται να αγοράζει κανείς σε οκτώ φρέσκα φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων του μπρόκολου, του κουνουπιδιού, των ράσμπερις και του λάχανου.

Καταναλωτές σε απόγνωση

Η Hilary Paterson-Jones,έγραψε ότι χρειάστηκε να πάει σε τέσσερα σούπερ μάρκετ στο Χόλιχεντ για να καταφέρει να αγοράσει τα απαραίτητα για την εβδομάδα. «Δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου φρέσκα προϊόντα στην Tesco. Στο Morrisons ρώτησα ένα νεαρό μέλος του προσωπικού τι συνέβαινε και είπε ότι δεν υπήρχε τίποτα στα πίσω καταστήματα. Το ίδιο συνέβη στο Aldi και στο Lidl. Οι ελλείψεις έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά σοκαρίστηκα βλέποντας τόσα πολλά άδεια ράφια στις 10 το πρωί του Σαββάτου.

«Τα πράγματα μπορεί να γίνουν άσχημα το καλοκαίρι όταν φτάνουν οι τουρίστες, αλλά τίποτα σαν αυτό. Οι τιμές ξεπερνούν την οροφή, αλλά η έλλειψη βασικών ειδών διατροφής είναι απαράδεκτη». Σε ένα κατάστημα Morrisons, το προσωπικό τοποθέτησε πινακίδα ζητώντας συγγνώμη για την αναστάτωση.

Έγραφε: «Η διαθεσιμότητα σε όλες τις ποικιλίες τομάτας έχει επηρεαστεί σημαντικά από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την Ισπανία και το Μαρόκο. Η τρέχουσα έλλειψη είναι πιθανό να βελτιωθεί εντός δύο εβδομάδων ».

 

H Caroline Voaden έγραψε στο twitter της: Παρά την καλή μου πρόθεση, χθες το βράδυ δεν κατάφερα να έχω σαλάτα στο δείπνο. Τι συμβαίνει, Morrisons στο Τότνες;

 

Ένας εκπρόσωπος της Asda δήλωσε: «Όπως και άλλα σούπερ μάρκετ, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις προμήθειας για ορισμένα προϊόντα που καλλιεργούνται στη νότια Ισπανία και τη Βόρεια Αφρική. Έχουμε εισαγάγει ένα προσωρινό όριο τριών από κάθε προϊόν σε πολύ μικρό αριθμό σειρών φρούτων και λαχανικών, ώστε οι πελάτες να μπορούν να παραλάβουν τα προϊόντα που αναζητούν.»

Πολλοί υποστηρίζουν πως τα προβλήματα είμαι απόρροια του αυξημένου κόστους και της γραφειοκρατίας που προκαλεί, το οποίο έχει αυξήσει τις καθυστερήσεις στα σύνορα.

Ορισμένοι προμηθευτές ανέφεραν, σύμφωνα με τον Guardian, ότι τα πιθανά γραφειοκρατικά εμπόδια σήμαιναν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν η πρώτη επιλογή για τους ευρωπαίους παραγωγούς που υφίστανται έντονη πίεση, αν και άλλοι υποστήριξαν ότι η αποχώρηση από την ΕΕ δεν αποτελεί παράγοντα για τα τρέχοντα ζητήματα εφοδιασμού.

πηγή:ot.gr