Αυστηρή απάντηση έδωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά στην ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε κατά της 24ωρης απεργίας, υποστηρίζοντας ότι “για μια ακόμα φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί”, και “αυτό γιατί μερικοί επαγγελματίες του συνδικαλισμού αντιδρούν στη διαφάνεια”.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επίσης με ανάρτησή του, χαρακτηρίζει την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, “δείγμα ακραίας συντηρητικής αντίληψης” και “σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας”. “Ούτε ο Όρμπαν δεν θα το έγραφε καλύτερα” σημειώνει και προσθέτει με νόημα: “Επειδή κέρδισε τις εκλογές, νομίζει ότι δεν θα πρέπει κανείς να τον ενοχλεί. Κόμματα, κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εφημερίδες, απεργοί. Όλοι σιωπή! Ενοχλείται ο κος πρωθυπουργός”.
Η τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε μετά τις σκληρές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος για το θέμα, γεγονός που σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα κλιμακώσει την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση για το θέμα των απεργιών. Ο Αλέξης Χαρίτσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αλαζονεία και αυταρχισμό, σημείωσε πως η δήλωση του κ. Μητσοτάκη θα μπορούσε να είναι ανακοίνωση του ΣΕΒ, επεσήμανε πως η “κανονικότητα” του πρωθυπουργού είναι “αυτή του ΔΝΤ”, ενώ αναρωτήθηκε: “Οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων που φέρνουν όλες αυτές οι ρυθμίσεις δεν αφορούν τους πολλούς κατά τον κ. Μητσοτάκη;”.
Η ηγεσία της Κουμουνδούρου εκτιμά ότι η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις απεργίες προϊδεάζει για ένταση του αυταρχισμού απέναντι στις διεκδικήσεις, πολύ περισσότερο καθώς, όπως πιστεύουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση θα λάβει και άλλα μέτρα που θα πλήττουν τους εργαζόμενους, προκαλώντας αντιδράσεις των συνδικάτων στους χώρους δουλειάς. Στην παρατήρηση ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να φέρει νόμο που απαιτούσε μεγαλύτερη συμμετοχή εργαζομένων στις αποφάσεις για κήρυξη απεργίας, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν στράφηκε ποτέ κατά των απεργών, έλαβε μέτρα υπέρ των εργαζομένων ιδίως μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, ενώ το ίδιο το νομοθέτημά της για τις απεργίες δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με τις ρυθμίσεις Βρούτση.
“Ούτε μια ανακοίνωση από ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ”
Η Κουμουνδούρου κινείται έντονα, πάντως, το τελευταίο διάστημα για την αναδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος και την δική της αυξημένη επιρροή σε αυτό, εκτιμώντας πως οι εργασιακοί αγώνες θα ενταθούν. Σημειώνουν δε με νόημα, πως τουλάχιστον έως το πρωί της Τετάρτης, δεν υπήρχε καμία αντίδραση από τις ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικάτων για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά των απεργιών, “γεγονός που αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πόσο συμβιβασμένες είναι οι ηγεσίες αυτές”.
πηγή: indicator.gr