Ένα προσεκτικά εκτελεσμένο σχέδιο εξαπάτησης που κατάρτισε η Χαμάς εξασφάλισε ότι η επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης θα αιφνιδίαζε το Ισραήλ, καλύπτοντας επί δύο χρόνια τα στρατιωτικά της πλάνα και πείθοντας το Τελ Αβίβ ότι δεν ήθελε σύγκρουση.
Όπως επισημαίνει το Reuters, το Ισραήλ πίστευε ότι η Χαμάς είχε κουραστεί από το εμπόλεμο κλίμα τα προηγούμενα χρόνια, και πως περιόριζε την ισχύ της παρέχοντας οικονομικά κίνητρα στους εργάτες από τη Γάζα.
Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στη Χαμάς ανέφερε πως οι μαχητές της οργάνωσης εκπαιδεύονταν όλη αυτή την περίοδο. “Η Χαμάς έδωσε στο Ισραήλ την εντύπωση ότι δεν ήταν έτοιμη για μάχη”, δήλωσε η ίδια πηγή περιγράφοντας τα σχέδια για την πιο εντυπωσιακή επίθεση από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια.
“Η Χαμάς εφάρμοσε μια τακτική παραπλανητικών πληροφοριών τους τελευταίους μήνες, δίνοντας δημόσια την εντύπωση ότι δεν ήταν πρόθυμη να μπει σε μάχη με το Ισραήλ, ενώ παράλληλα ετοίμαζε την επιχείρησή της”, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Το Ισραήλ παραδέχεται ότι αιφνιδιάστηκε από την επίθεση της Χαμάς. Μαχητές της εισέβαλαν σε ισραηλινές πόλεις, σκοτώνοντας 700 Ισραηλινούς και απαγάγοντας δεκάδες. Από τα αντίποινα του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι στη Γάζα.
“Αυτή είναι η δική μας 11η Σεπτεμβρίου”, σχολίασε ο ταγματάρχης Νιρ Ντινάρ, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. “Μας αιφνιδίασαν εισβάλλοντας από πολλά σημεία – από αέρος, δια ξηράς και δια θαλάσσης”.
Ο Οσάμα Χαμντάν, εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο, δήλωσε στο Reuters ότι η επίθεση δείχνει ότι οι Παλαιστίνιοι θέλουν να επιτύχουν τους στόχους τους “ανεξάρτητα από τη στρατιωτική ισχύ και τις δυνατότητες του Ισραήλ”.
Η τακτική της Χαμάς
Η Χαμάς δημιούργησε έναν εικονικό οικισμό στη Γάζα. Οι μαχητές της εκπαιδεύθηκαν σε τακτικές εφόδου, τόνισε η πηγή που πρόσκειται στη Χαμάς. “Σίγουρα το Ισραήλ αντιλήφθηκε αυτές τις κινήσεις, αλλά ήταν πεπεισμένο ότι η Χαμάς δεν ήθελε να μπει σε αντιπαράθεση”.
Στο μεταξύ, η Χαμάς επιχείρησε να πείσει το Ισραήλ ότι νοιαζόταν περισσότερο για την εξασφάλιση ότι οι εργαζόμενοι στη Γάζα θα είχαν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας στην άλλη πλευρά των συνόρων και πως δεν ενδιαφερόταν να εμπλακεί σε εχθροπραξίες.
Μετά τον πόλεμο του 2021 με τη Χαμάς, το Ισραήλ προσπάθησε να παρέχει ένα βασικό επίπεδο οικονομικής σταθερότητας στη Γάζα, προσφέροντας κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων αδειών ώστε οι κάτοικοι της Γάζας να μπορούν να εργαστούν στο Ισραήλ ή στη Δυτική Όχθη, όπου οι μισθοί στον κατασκευαστικό κλάδο, στον γεωργικό τομέα ή στις υπηρεσίες είναι ακόμα και 10 φορές υψηλότεροι από ό,τι στη Γάζα.
“Πιστεύαμε ότι το γεγονός πως έρχονταν για να εργαστούν και πήγαιναν περισσότερα χρήματα στη Γάζα θα δημιουργούσε ένα επίπεδο ηρεμίας. Κάναμε λάθος”, δήλωσε άλλος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Πηγή από το Ισραήλ αναγνώρισε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας εξαπατήθηκαν από τη Χαμάς. “Μας έκαναν να πιστέψουμε ότι ήθελαν χρήματα”, δήλωσε η πηγή. “Και όλο αυτό το διάστημα εκπαιδεύονταν σε ασκήσεις”.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η Χαμάς απέφυγε να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ. Έμενε αμέτοχη ακόμη και όταν η Ισλαμική Τζιχάντ επιτίθετο με ρουκέτες.
Η αυτοσυγκράτηση που επέδειξε η Χαμάς βρέθηκε στο στόχαστρο αρνητικής κριτικής από υποστηρικτές της παλαιστινιακής οργάνωσης, με στόχο να εδραιωθεί η εντύπωση ότι η Χαμάς εστίαζε στην οικονομική κατάσταση της Γάζας και όχι σε πολεμικούς σχεδιασμούς.
Στη Δυτική Όχθη, πολλοί ήταν εκείνοι που κατηγόρησαν τη Χαμάς για σιωπή. Σε ανακοίνωση της που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2022, η οργάνωση Φατάχ κατηγόρησε τους ηγέτες της Χαμάς ότι φεύγουν σε πόλεις του αραβικού κόσμου για να ζήσουν σε “πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες” αφήνοντας τους ανθρώπους στη Γάζα να ζουν στη φτώχεια.
Άλλη πηγή από τον τομέα της ασφάλειας στο Ισραήλ ανέφερε πως ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Yahya Al-Sinwar, είχε στρέψει την προσοχή του στη διοίκηση της Γάζας “αντί να σκοτώνει Εβραίους”. Παράλληλα, το Ισραήλ επικέντρωσε τις προσπάθειές του για να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη Σαουδική Αραβία, και η Χαμάς πέρασε σε δεύτερη μοίρα.
Κρίσιμο μέρος του σχεδίου της Χαμάς ήταν να αποφευχθούν οι διαρροές. Πολλοί ηγέτες της παλαιστινιακής οργάνωσης δεν είχαν γνώση του σχεδίου. Αλλά ούτε και οι 1.000 μαχητές που αναπτύχθηκαν κατά την επίθεση στο Ισραήλ δεν ήξεραν για ποιον λόγο ακριβώς εκπαιδεύονταν τους προηγούμενους μήνες.
Η επιχείρηση της Χαμάς χωρίστηκε σε τέσσερα μέρη, είπε στο Reuters η προσκείμενη πηγή στην παλαιστινιακή οργάνωση.
Η πρώτη κίνηση ήταν η εκτόξευση 3.000 ρουκετών από τη Γάζα και παράλληλα η εισβολή μαχητών που πέρασαν τα σύνορα με ανεμόπτερα.
Μόλις προσγειώθηκαν στο έδαφος του Ισραήλ οι μαχητές με τα ανεμόπτερα, διασφάλισαν τις συνθήκες για να εισβάλει δια ξηράς μία επίλεκτη ομάδα καταδρομέων.
Οι μαχητές χρησιμοποίησαν εκρηκτικά για να ανατινάξουν οδοφράγματα και στη συνέχεια πέρασαν με μοτοσικλέτες και τετράτροχα οχήματα.
“Τεράστια αποτυχία του συστήματος πληροφοριών”
Μια μονάδα κομάντος επιτέθηκε στο αρχηγείο του ισραηλινού στρατού στη νότια Γάζα και μπλόκαρε τις επικοινωνίες του, εμποδίζοντας το προσωπικό να ειδοποιήσει τους διοικητές, ανέφερε η πηγή.
Η τελευταία έκφανση της επίθεσης ήταν η μεταφορά ομήρων στη Γάζα. Για παράδειγμα, μαχητές απήγαγαν άτομα που είχαν πάει σε φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής, κοντά στο κιμπούτς Ρε’ιμ κοντά στη Γάζα.
“Πώς είναι δυνατόν να έγινε αυτό το φεστιβάλ τόσο κοντά στη Γάζα;” διερωτήθηκε η ισραηλινή πηγή ασφαλείας.
Παράλληλα, στρατεύματα του Τελ Αβίβ είχαν μεταφερθεί στη Δυτική Όχθη για να προστατεύσουν τους Ισραηλινούς μετά την κλιμάκωση βίας στην περιοχή. “Αυτό το εκμεταλλεύθηκε η Χαμάς”, εκτίμησε η ίδια πηγή.
Ο στρατηγός εν αποστρατεία Γιάκοβ Αμίντρορ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ότι η επίθεση αντιπροσώπευε “μια τεράστια αποτυχία του συστήματος πληροφοριών και του στρατιωτικού μηχανισμού στον νότο”.
Ο Γιάακοβ Αμιντρορ, πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2013 και τώρα ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ, “κάρφωσε” τις μυστικές υπηρεσίες και ορισμένους συμμάχους του Ισραήλ που υποστήριζαν ότι η Χαμάς είχε γίνει πιο “υπεύθυνη” και μετριοπαθής. “Αρχίσαμε ανόητα να πιστεύουμε ότι ήταν αλήθεια”, είπε και πρόσθεσε εξοργισμένος: “Λοιπόν, κάναμε λάθος. Δεν πρόκειται να ξανακάνουμε αυτό το λάθος και θα καταστρέψουμε τη Χαμάς, αργά αλλά σίγουρα”.
πηγή: capital.g