Ένας από τους ισχυρότερους άνδρες στο ποδόσφαιρο, ο Gianni Infantino, έχει υπερασπιστεί από καιρό τη δικαιοσύνη στο πιο δημοφιλές άθλημα του κόσμου.
Δημόσια, έχει προωθήσει κανόνες που αποσκοπούν στη μείωση των χρεών και να αποτρέψουν τους πλούσιους ιδιοκτήτες των κορυφαίων συλλόγων να χρησιμοποιούν τον πλούτο τους για να κυριαρχήσουν στο παιχνίδι.
Σε ιδιωτικό επίπεδο, έχει υιοθετήσει πολλές φορές μια πιο ήπια γραμμή.
Μια εξέταση χιλιάδων εγγράφων που επικαλείται το Reuters, τα οποία σχετίζονται με υποθέσεις κορυφαίων συλλόγων, δείχνει ότι ο Infantino συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν σε δύο από τις πλουσιότερες συμφωνίες ευνοϊκών διευθετήσεων. Αυτοί οι διακανονισμοί με την UEFA επέτρεψαν στη Μάντσεστερ Σίτι της Βρετανίας και στην Παρί Σεν Ζερμέν της Γαλλίας να αποφύγουν τις σκληρότερες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης απαγόρευσης να αγωνιστούν.
Ο 48χρονος Infantino είναι σήμερα πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), του παγκόσμιου φορέα διοίκησης για το ποδόσφαιρο. Μέχρι το 2016, ήταν γενικός γραμματέας της UEFA. Από το 2014, οι ρυθμιστικές αρχές της UEFA δέχθηκαν ότι η Παρί Σεν Ζερμέν και η Man City θα μπορούσαν να προσφέρουν χορηγίες σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτά που συνιστούν οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που προσλαμβάνονται από την UEFA. Στην περίπτωση της Παρί, αυτό συμπεριλάμβανε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την Man City δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Reuters.
Τα έγγραφα “Football Leaks“, που περιλαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμβόλαια και παρουσιάσεις σχετικά με τους συλλόγους, αποκτήθηκαν από το Der Spiegel και αναθεωρήθηκαν από το Reuters.
Η Man City είναι μέλος του City Football Group, το οποίο ανήκει κατά πλειοψηφία στον Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, αδελφό του κυβερνήτη του Αμπού Ντάμπι. Ο Sheikh είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και έχει μια αυτοκρατορία ποδοσφαίρου που περιλαμβάνει επίσης σωματεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και την Ουρουγουάη.
Η Παρί είναι ιδιοκτησία του Qatar Sports Investments, ενός κρατικού φορέα που ιδρύθηκε από τον εμίρη του Κατάρ, τον Σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι. Η χώρα του δαπανεί σήμερα δισεκατομμύρια δολάρια για την προετοιμασία για το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA το 2022.
Σύμφωνα με τους κανόνες της UEFA, οι σύλλογοι πρέπει να είναι διαφανείς όσον αφορά τα έσοδα και να τα εξισορροπούν σε γενικές γραμμές έναντι των δαπανών. Οι κανόνες έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν τους συλλόγους να ζουν με τους πόρους τους και να εμποδίζουν τους πλουσιότερους ιδιοκτήτες να συντρίψουν τους αντιπάλους τους, βλάπτοντας τον υγιή ανταγωνισμό.
Οι κανονισμοί περιλαμβάνουν ένα όριο στις απώλειες που μπορεί να έχουν οι σύλλογοι. Σκοπός τους είναι, μεταξύ άλλων, να εμποδίσουν τους συλλόγους να ξεφορτώνονται μεγάλα χρέη ή να λάβουν απεριόριστα χρηματικά ποσά μέσω διογκωμένων συμφωνιών χορηγίας. Εν ολίγοις, οι χορηγοί δεν πρέπει να πληρώνουν περισσότερο από το στάνταρ ποσό της αγοράς για να στηρίξουν ένα σύλλογο.
Στις περιπτώσεις της Man City και της Παρί, η UEFA αποδέχθηκε ότι οι σύλλογοι θα μπορούσαν να εισπράττουν εισοδήματα από χορηγούς των Εμιράτων και του Κατάρ που υπερέβαιναν κατά πολύ την εκτιμώμενη αγοραία αξία από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που προσλήφθηκαν από την UEFA για να αξιολογήσουν τις συμφωνίες.
Στην περίπτωση της το ρυθμιστικό όργανο της UEFA επέτρεψε στο σύλλογο να εκτιμήσει τη συμφωνία χορηγίας του με την Υπηρεσία Τουρισμού του Κατάρ στα 100 εκατ. ετησίως. Ωστόσο, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που συμβουλεύουν την UEFA, η αξία τέτοιας χορηγίας στην αγορά ήταν μόνο μερικά εκατομμύρια ευρώ ετησίως ή λιγότερο, σύμφωνα με τα έγγραφα.
Με το Man City, το σώμα ελέγχου της UEFA επέτρεψε στην ομάδα να εξασφαλίσουν τριπλάσιο εισόδημα από ορισμένους χορηγούς του Άμπου Ντάμπο από ό, τι οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι άξιζαν οι συμφωνίες – περίπου 20 εκατομμύρια λίρες ετησίως.
Ο Infantino, ο οποίος είναι μια εντυπωσιακή φιγούρα, ψηλός, λεπτός και φαλακρός, συχνά έρχεται σε επαφή με τους συλλόγους σε διαπραγματεύσεις για τη συμμόρφωσή τους με τους δημοσιονομικούς κανόνες. Ο Ferran Soriano, Διευθύνων Σύμβουλος της Man City, δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Infantino συμφώνησαν να δώσουν εντολή στους δικηγόρους της Man City και της UEFA “να διαπραγματευτούν μια διευθέτηση που είναι κάτι περισσότερο από μια προειδοποίηση και μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματική / αποτρεπτική, αλλά δεν θα επηρεάσει δραματικά την επιχείρηση“, αναφέρει το Reuters.
Τα έγγραφα παρέχουν αξιοσημείωτες πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ισχυρών ατόμων και κρατικών επιχειρήσεων στον Κόλπο, όπου ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης είναι αυξημένος.
Τα έγγραφα παρέχουν επίσης στοιχεία που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα στον κόσμο του ποδοσφαίρου.
Ερωτηθείς τον Σεπτέμβριο αν μπορούσε να έχει πάρει μια πιο σκληρή γραμμή σε συλλόγους όπως η Παρί για αυτές τις συμφωνίες που παραβιάζουν τους κανόνες, ο Infantino δήλωσε ότι μπορεί να βοήθησε να εισαγάγει τους κανόνες αλλά δεν τους εφαρμόζει ο ίδιος. “Είμαι ευτυχής που εισηγηθήκαμε τους κανόνες”, δήλωσε στο Reuters. “Δεν ήμουν σκληρός ή όχι σκληρός. Είχαμε όργανα που έλαβαν αποφάσεις… ασχολήθηκα με την έννοια, τους κανόνες και ούτω καθεξής».
Άλλοι σύλλογοι δεν ήταν τόσο τυχεροί. Από το 2015, το όργανο ελέγχου της UEFA απαγόρευσε προσωρινά να αγωνιστούν τρία μικρότερα σωματεία για παραβίαση των κανόνων περί οικονομικής δίκαιης κατάστασης. Το ένα ήταν η Ντιναμό Μόσχας της Ρωσίας, η οποία το 2015 αποκλείστηκε από το πρωτάθλημα της UEFA για μια σεζόν για μη τήρηση των κανόνων σχετικά με την εξισορρόπηση των εσόδων και των δαπανών.
Άλλα σωματεία, όπως η AS Roma και η Inter ανέφεραν ότι για να συμμορφωθούν με τους οικονομικούς κανόνες της UEFA, έλαβαν διάφορα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης παικτών, που έθεσαν σε κίνδυνο τις επιδόσεις τους.
“Κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο, αλλά στο σύνολό τους οι κανόνες έχουν προστατεύσει όλο και περισσότερο το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από οικονομικές δυσκολίες από την εισαγωγή τους το 2010“, δήλωσε η UEFA.
πηγή: newmoney.gr