Διαφημιστείτε εδώ

Πώς θα αναγνωρίσεις την φόλα για να σώσεις το ζωάκι σου

Ανησυχείς ότι ο σκύλος ή η γάτα σου έφαγε φόλα; Τα συμπτώματα που θα σε βοηθήσουν να το αναγνωρίσεις και οι πρώτες βοήθειες που ελπίζουμε να του σώσουν τη ζωή.

Αν έχουμε ένα λόγο να ελπίζουμε πως υπάρχει όντως η κόλαση, αυτός είναι το ότι θα βρεθεί εκεί όποιος χρησιμοποιεί φόλες για να σκοτώσει ζωντανά πλάσματα. Επειδή όμως το φαινόμενο δυστυχώς δεν είναι σπάνιο στην χώρα μας, και δη στην ελληνική επαρχία, συγκεντρώσαμε εδώ τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από φόλα και τις πρώτες βοήθειες που θα χρειαστεί να παράσχεις σε δηλητηριασμένο ζωάκι –αχρείαστες ελπίζουμε να είναι.

Τα συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της δηλητηρίασης από φόλα είναι οι σπασμοί των μυών, οι αφροί από το στόμα, η σιελόρροια, η αστάθεια στο βάδισμα, το αιμάτωμα, η δύσοσμη διάρροια και η συστολή της κόρης του ματιού –θα την δεις να γίνεται σημαντικά μικρότερη. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν απότομα, αμέσως μετά την λήψη της φόλας ή ακόμα και μέρες αργότερα. Με το που αντιληφθείς το παραμικρό από αυτά, είναι απαραίτητο να δράσεις άμεσα. Σκέψου ότι η φόλα μπορεί να σκοτώσει με φριχτό και βασανιστικό τρόπο ένα ζωάκι μέσα σε τέσσερις ώρες.

Τι να κάνεις

Το ιδανικό είναι να πας το ζωάκι κατευθείαν στον κτηνίατρο. Αν το κακό σας βρει σε μέρα ή ώρα που το κτηνιατρείο δεν λειτουργεί, ή βρίσκεστε πολύ μακριά, θα πάρεις πρώτα απ’ όλα τηλέφωνο τον κτηνίατρο, για να του περιγράψεις τα συμπτώματα, και πώς ακριβώς έγινε το περιστατικό. Αναλόγως το είδος της φόλας που θα υποψιαστεί ότι έχει φάει το ζωάκι σου, ο κτηνίατρος θα σε καθοδηγήσει τι είδους εμετικό πρέπει να του δώσεις για να αποβάλλει το δηλητήριο –μερικά από τα συνηθέστερα είναι η απομορφίνη, το αλάτι, η μουστάρδα αραιωμένη σε νερό, ή η μαγειρική σόδα. Την απομορφίνη τη ζητάς στο φαρμακείο με το όνομα Filtalon, και χρειάζεσαι 0,2 ml για κάθε 10 κιλά σωματικού βάρους.

Αφότου κάνει εμετό, το επόμενο βήμα είναι (πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο) να του κάνεις μια ένεση ατροπίνης αν η δηλητηρίαση έχει προκληθεί από φυτοφάρμακα, ή βιταμίνης Κ για τα ποντικοφάρμακα. Τόσο η ατροπίνη όσο και η βιταμίνη Κ κυκλοφορούν σε ενέσιμη μορφή στα φαρμακεία, δεν θα δυσκολευτείς να βρεις. Καλή ιδέα επίσης είναι να έχεις προληπτικά στο σπίτι, εφόσον το κατοικίδιό σου κυκλοφορεί έξω είτε μόνο του είτε μαζί σου, ειδικά αν μένετε σε περιοχή στην οποία έχουν σημειωθεί περιστατικά δηλητηρίασης από φόλα. Σε κάθε περίπτωση, θα μιλήσεις στο τηλέφωνο με τον κτηνίατρο για να σε καθοδηγήσει πώς θα κάνεις την ένεση αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθεί άμεσα το ζωάκι στο ιατρείο.

Αν όλα τα παραπάνω γίνουν γρήγορα, το ζωάκι σου έχει μεγάλες πιθανότητες να σωθεί. Αν δεν το τονίσαμε ήδη αρκετά, είναι πολύ σημαντικό αν υπάρχει η δυνατότητα να το πας κατευθείαν στο κτηνιατρείο, προκειμένου να του χορηγηθεί ορός μετά τον εμετό και να αναρρώσει όσο το δυνατόν ταχύτερα. Ένας ακόμα λόγος για αυτό είναι πως, εκτός από ποντικοφάρμακα και φυτοφάρμακα, κυκλοφορούν επίσης φόλες με αιχμηρά αντικείμενα που προκαλούν εσωτερικά τραύματα –και σε αυτήν όμως την περίπτωση, το ζωάκι σου έχει πιθανότητες να επιβιώσει αν χειρουργηθεί άμεσα.

πηγή: in2life.gr

Exit mobile version