Δέκα σημάδια που μαρτυρούν ότι ο τύπος που κάθεται πίσω από τη μπάρα θα έπρεπε να κάνει άλλη δουλειά. Μην πεις ότι δε σε προειδοποιήσαμε.
Είναι ο άνθρωπος που κρατάει τη διάθεσή σου στα χέρια του. Ο «μάγος» εκείνος που έχει τη δύναμη, χρησιμοποιώντας τη βαθιά γνώση του στα μυστικά του αλκοόλ αλλά και το έμφυτο ταλέντο του στην επικοινωνία, να σου φτιάξει το κέφι (αλλά κι εκείνο της παρέας) αλλά και να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις μετά από μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά.
Όλα αυτά, βέβαια, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι ο μπάρμαν του καταστήματος που βρίσκεσαι είναι σωστός επαγγελματίας και όχι ένας τυχάρπαστος που έτυχε να βρίσκεται πίσω από την μπάρα από κάποιο καπρίτσιο της (κακής σου) τύχης.
Μήπως λοιπόν ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να σε ξεδιψάσει διαθέτει κάποιο (ή κάποια) από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά; Αν ναι, μάζεψε τα μπογαλάκια σου και αναζήτησε κάποιο άλλο «νερόλακκο» όσο προλαβαίνεις…
Σε ρωτάει για τη συνταγή κάποιου κλασικού κοκτέιλ
Προς Θεού, δε λέμε να ξέρει κάθε πιθανή και απίθανη συνταγή που ξεπήδησε από το τελευταίο παγκόσμιο «πρωτάθλημα» μιξολογίας, αν όμως ο κύριος που βρίσκεται πίσω από τη μπάρα δεν ξέρει τη συνταγή για κάποιο all time classic όπως το dirty martini ή το Mojito, μάλλον θα πρέπει να αρχίσεις να τον βλέπεις με μισό μάτι.
Την «πέφτει» χωρίς δεύτερη σκέψη σε όποιο θηλυκό πλησιάσει την μπάρα
Για να το θέσουμε διαφορετικά, οι μόνοι επαγγελματίες που επιτρέπεται να σκέφτονται το σεξ εν ώρα εργασίας ή, ακόμη καλύτερα, να «χρησιμοποιούν» τη δουλειά τους προκειμένου να κάνουν περισσότερο σεξ είναι οι «αστέρες» του ερωτικού σινεμά. Κανένας άλλος.
Συμπεριφέρεται στα γκαρσόνια και στις σερβιτόρες σαν σκουπίδια
Κάθε επαγγελματίας που θέλει να τον παίρνουν στα σοβαρά οφείλει να αντιμετωπίζει με σεβασμό τους συναδέλφους του στο μαγαζί που βγάζει το μεροκάματο. Η έλλειψη σεβασμού προς τους συνεργάτες συνήθως «μεταφράζεται» και σε έλλειψη σεβασμού προς τον πελάτη. Απλά και κατανοητά.
Φαίνεται να βαριέται / Κάθεται εντελώς αδρανής πίσω από την μπάρα
Ο καλός μπάρμαν οφείλει να κάνει πάντα κάτι -να σκουπίζει τον πάγκο του, να κόβει τα λεμόνια, να γεμίζει τις κανάτες με νερό ή / και χυμό- ακόμη και όταν δεν σερβίρει τους πελάτες. Κανόνας.
Χρησιμοποιεί μπαγιάτικα φρούτα είτε για την παρασκευή, είτε για την γαρνιτούρα των κοκτέιλ
Αν είναι να καταλήξεις με διάρροια επειδή το μαγαζί (και ειδικότερα ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για τα ποτά που αυτό σερβίρει) δεν έχει προμηθευτεί με φρέσκα φρούτα που, όπως και να το κάνουμε, προσδίδουν άλλη γεύση στο εκάστοτε κοκτέιλ, άστο καλύτερα.
Τα μόνα bitters που ξέρει είναι το angostura
Ακόμη χειρότερα, αν τυχόν του αναφέρεις κάποια άλλα bitters όπως, για παράδειγμα, της αγαύης, του rhubarb ή ακόμη και του πορτοκαλιού, σε κοιτάει σαν εξωγήινο.
Το παρακάνει με το πάγο
Πολύ δε περισσότερο, στα σκέτα ποτά. Δε λέμε, καλή η οικονομία ειδικά στους «ζόρικους» οικονομικά καιρούς που ζούμε, αν όμως είναι να πιεις πάγο με ουίσκι (αντί ουίσκι με πάγο), καλύτερα να κάτσεις σπίτι σου.
Ακουμπάει το χείλος ή το εσωτερικό των ποτηριών με τα χέρια του…
… τα οποία, προφανώς, και δεν μπορείς να ξέρεις που ακριβώς τα είχε προηγουμένως. Και όχι, το αλκοόλ δεν σκοτώνει όλα τα μικρόβια για να πεις «δε βαριέσαι» αν τον δεις να κάνει κάτι ανάλογο.
Πιάνει τον πάγο με τα χέρια του
Ισχύει ό,τι ακριβώς λέγαμε και πιο πριν για το ποτήρι. Απλά σιχαμένος.
Δεν σταματά λεπτό να μιλά για τον εαυτό του
Για τις γκόμενες που έχει π#%^*&ι, για τον «στριμμένο» Λοχαγό στο στρατό, για τη φορά εκείνη που σέρβιρε τον τάδε ή τον δείνα διάσημο. Φάουλ σκληρό, σχεδόν αντιαθλητικό από έναν επαγγελματία που, κανονικά, θα έπρεπε να είναι υπόδειγμα ακροατή. Που θα έπρεπε να ξέρει ότι δουλειά ενός μπάρμαν δεν είναι μόνο να γεμίζει το ποτήρι σου αλλά, παράλληλα, να σε βοηθά να «αδειάσεις» την ψυχή σου.
πηγή: Πολυχρόνης Δρακάκης / gr.askmen.com