Διαφημιστείτε εδώ

Hλεκτρονικό Περιουσιολόγιο – Πώς θα παρακολουθούν ηλεκτρονικά την περιουσία μας

Έρχεται ο «Big Brother» που θα ελέγχει τις περιουσίες των Ελλήνων καθώς αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου, όπου θα καταγράφεται όλη η κινητή, αλλά και η ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων και θα μπορούν να πραγματοποιούνται διασταυρώσεις «on line» και εξπρές.

Ο «Μεγάλος Αδερφός» θα έχει πρόσβαση σε μια τεράστια βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει κάθε στοιχείο περιουσίας 8,5 εκατ. φορολογούμενων. Μέσω της βάσης αυτής θα μπορεί να διασταυρώνει και να αποκαλύψει εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία, ενώ όσοι φοροφυγάδες εντοπιστούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Όπως παρουσιάστηκε και στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τα βασικά χαρακτηριστικά που θα έχει το Περιουσιολόγιο, θα είναι τα εξής:

  • 1. Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες), καθώς και στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες).
  • 2. Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.
  • 3. Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.
  • 4. Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενου από τον ίδιο ή τους εσωτερικούς χρήστες της Φορολογικής Διοίκησης.
  • 5. Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.
  • 6. Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.
  • 7. Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.
  • 8. Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας – αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.
  • 9. Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.

πηγή: economistas.gr

 

Exit mobile version