Κάθε φορά που τα παιδιά βρίσκονται μαζί, υπάρχει πάντα μια πιθανότητα εξάπλωσης λοιμώξεων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα ανάμεσα σε βρέφη και νήπια, που χρησιμοποιούν πολύ τα χέρια τους για να καθαρίσουν τη μύτη τους ή τρίβουν τα μάτια τους και ύστερα πιάνουν τα παιχνίδια ή αγγίζουν άλλα παιδιά.
Αυτά τα παιδιά στη συνέχεια αγγίζουν τη μύτη τους και τρίβουν τα μάτια τους, έτσι ο ιός μεταφέρεται από τα μάτια ή τη μύτη του ενός παιδιού μέσω χεριών ή παιχνιδιών σε άλλα παιδιά που ύστερα τρίβουν εκείνα τα μάτια τους και μεταφέρουν τους ιούς. Επιπροσθέτως, τα παιδιά κολλούν πολύ εύκολα διότι το σώμα τους ακόμα χτίζει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Σε πολλά νηπιαγωγεία και σχολεία, το προσωπικό είναι τόσο απασχολημένο που δεν μπορεί να ενδιαφερθεί για την κάθε κίνηση των παιδιών και πολλές φορές αδυνατούν και να περιορίσουν την εξάπλωση της λοίμωξης. Οι συνηθέστερες λοιμώξεις που κάθε χρόνο κυκλοφορούν και ενισχύονται στα σχολεία είναι του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος, και λιγότερο συχνά οι λοιμώξεις του δέρματος.
Μέτρα για να περιορίσουμε την εξάπλωση των λοιμώξεων στο σχολείο
- – Τα άρρωστα παιδιά, όπως και οι δάσκαλοι – καθηγητές χρειάζεται να παραμένουν σπίτι μέχρι τα συμπτώματα να υποχωρήσουν.
- – Τα παιδιά σας χρειάζεται να κατανοήσουν τους κανόνες σωστής υγιεινής: συχνό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών πάντα με σαπούνι και νερό και πάντα μετά τη χρήση της τουαλέτας.
- – Τα παιδιά δεν πρέπει να ξεπλένουν τα φρούτα και το φαγητό τους στους νιπτήρες των μπάνιων που χρησιμοποιούνται για το πλύσιμο των χεριών.
- – Σωστός εμβολιασμός του κάθε παιδιού, σύμφωνα με το εθνικό χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών.
- – Κατά πόσο το σχολείο σας καθαρίζεται σωστά; Ρίξτε μια ματιά για να εντοπίσετε τυχόν παραμέληση των κανόνων υγιεινής.
Μπορεί να μην καταφέρνουμε κάθε χρόνο να αποφύγουμε «επιδημίες» λοιμώξεων και είναι κάτι συνηθισμένο για τα σχολικά πλαίσια. Εντούτοις, χρειάζεται να προσέξουμε από τη δική μας μεριά να μην επιδεινώσουμε την κατάσταση, ειδικά όσο μπαίνει ο χειμώνας.
πηγή: enallaktikidrasi.com