Συγκίνηση, πρωτοτυπία, σεβασμός στην παράδοση και πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Η Γλυφάδα τίμησε με ξεχωριστό τρόπο την ιστορική επέτειο των 200 χρόνων από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν αλλά η ανάμνησή τους θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις καρδιές μας, ενώ οι δράσεις του Δήμου Γλυφάδας θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια της επετειακής χρονιάς με πολλές εκπλήξεις.
Με τις πρωτοβουλίες του, ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου έβαλε τη δική του σφραγίδα στους φετινούς εορτασμούς:
1) η μεγαλύτερη ελληνική σημαία 4.000 τ.μ. τοποθετήθηκε στο πιο ψηλό σημείο του Υμηττού
2) με λέιζερ αποτυπώθηκαν πάνω στο βουνό τα μηνύματα της Ελληνικής Επανάστασης
3) 21 έφιπποι με την παραδοσιακή φουστανέλα και τα λάβαρα της Επανάστασης κινήθηκαν επί δύο ημέρες στους δρόμους και τα στενά της πόλης, υπό τους ήχους τραγουδιών με αναφορά στην Επανάσταση
4) τρία ιστιοφόρα σκάφη σημαιοστολίστηκαν με τη γαλανόλευκη και τα λάβαρα των νησιών
5) στα δημοτικά κτίρια, καθώς και σε κεντρικά σημεία της πόλης κυματίζουν τα λάβαρα της Επανάστασης δίπλα στην ελληνική σημαία
6) δημιουργήθηκε επετειακός ιστότοπος του Δήμου Γλυφάδας και αντίστοιχη σελίδα στο fb με ιστορικά κείμενα, τραγούδια αλλά και αφιερώματα μαθητών για την Επανάσταση. Τον συντονισμό των δράσεων έχει αναλάβει η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Γλυφάδας, δικηγόρος Δάφνη Χαρίση – Μπίλια.
Οι σημερινές εκδηλώσεις
Κατάθεση στεφάνων, πομπή εφίππων και νέων με παραδοσιακές φορεσιές από τις 13 Περιφέρειες της χώρας αλλά και τον Πόντο και την Κύπρο και τα σημαιοστολισμένα ιστιοφόρα στη μαρίνα της Γλυφάδας έδωσαν ιδιαίτερο τόνο στη σημερινή, δεύτερη ημέρα του εορτασμού.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Θεοδωρόπουλος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των δημοτικών παρατάξεων, καθώς και ένα ζευγάρι από κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, τον Πόντο και την Κύπρο.
Στεφάνια υπήρχαν για όλους τους φορείς οι οποίοι έχουν έδρα στην πόλη μας και παρευρίσκονται στις εθνικές επετείους, αναγνώστηκαν τα ονόματά τους αλλά δεν παρέστησαν αυτοπροσώπως λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν φέτος.
Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. Αντώνιος. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου Γλυφάδας Όλγα Δοξοπούλου.
Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε η Προϊσταμένη του Τμήματος Παιδείας του Δήμου Γλυφάδας Ελένη Ζαφειροπούλου-Μεγαλακάκη.
Την ώρα της κατάθεσης στεφάνου από τον Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, τα ιστιοφόρα σκάφη έστειλαν πατριωτικό χαιρετισμό με την κόρνα τους και τη ρίψη ναυτικών φωτοβολίδων, κάτι που δημιούργησε ένα υπέροχο θέαμα.