Διαφημιστείτε εδώ

Σαρηγιάννης για νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: «Είναι σαν να έχουμε πια δύο ιούς»

«Είναι αναμφίβολα μια κακή εξέλιξη» λέει για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.


Προσθέτει: «Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε μείνει στο ένα κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης με αυτή την αυξημένη μεταδοτικότητα που έχει, η οποία προσομοιάζει με αυτή της βρετανικής μετάλλαξης. Το πιο πιθανό είναι ότι έχει δώσει και άλλα κρούσματα».

Όπως εξηγεί ο κ.Σαρηγιάννης, με  2000 αλληλουχίσεις γονιδιώματoς οι οποίες έχουν δώσει μέχρι στιγμής 174 μεταλλαγμένα κρούσματα, το ποσοστό αυτό των μεταλλαγμένων είναι στο 8,6%. «Το μικρό αυτό υποδείγμα, δείχνει το βαθμό της ταχείας διασποράς των μεταλλαγμένων. Εκτός από τα πολλά τεστ την ημέρα και την εξονυχιστική ιχνηλάτηση μόνο με σκληρό lockdown θα μπορέσουμε  να περιορίσουμε τη διασπορά τους και να μην οδηγηθούμε σε κατάρρευση στο δημόσιο σύστημα υγείας».


«Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη αλλάζει τη δεξαμενή του πληθυσμού»

Όπως εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, αυτό που κάνει στην ουσία η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι πως αλλάζει τη δεξαμενή του πληθυσμού και εκεί που είχαμε έναν ιό,τώρα θα έχουμε δύο. «Αν η ανοσία μετά την έκθεση στο γνωστό στέλεχος δεν επηρεάζει τελικά την εισβολή της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης τότε πιθανοί για να νοσήσουν είναι οι πάντες. Στο ΑΠΘ ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε ένα νέο μοντέλο για να παρακολουθήσουμε την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, σαν να έχουμε πια δύο ιούς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανασύσταση των εμβολίων καθώς η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη αρχίζει να επελαύνει είναι το πιο πιθανό σενάριο να συμβεί και μάλιστα άμεσα. Αυτό βέβαια είναι κάτι το εύκολο για τα mrna εμβόλια. Έτσι, το νέο αναθεωρημένο εμβόλιο θα έχει πια 2 πρωτεΐνες για την αντιμετώπιση του ιού. « Δεδομένου ότι ο ιός προχωρά ακάθεκτος τρέχοντας πολύ πιο γρήγορα από τα εμβόλια, αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι η άμεση κρατικοποίηση των πατεντών. Έχουν στενέψει πάρα πολύ τα περιθώρια» καταλήγει ο κος Σαρηγιάννης.

Με λιγοστά, για την ώρα, όπλα στη μάχη της μετάλλαξης

Αξιόπιστες πηγές του newsit.gr αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή τα τεστ που γίνονται ημερησίως αλλά και η ιχνηλάτηση στα υπάρχοντα, είναι πολύ φτωχή κι ειδικότερα έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι απαιτήσεις από την πανδημία αυτή τη στιγμή. Μάλιστα, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή,  όσο ο ιός μεταλλάσσεται και η ανοσοαπάντηση από τα εμβολιασμό μειώνεται, δεδομένου και του αργού ρυθμού του, αυτές οι πρώτες δόσεις να φτάσουν να κάνουν τελικά μια πολύ μικρή δουλειά η οποία θα ‘πέφτει’ διαρκώς και δεν θα προσφέρει όσα πολλά αναμένονταν στο τείχος της ανοσίας, μέχρι να έχουμε την νέα σύσταση των εμβολίων στα χέρια μας. Ως τότε ο αρχικός σχεδιασμός των εμβολιασμών αποδυναμώνεται διαρκώς.

Το ότι η επικαιροποίηση της νέας σύστασης μπορεί να γίνει γρήγορα, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο με τα εμβόλια της γρίπης, είναι βέβαια ένα θετικό σε αυτή τη νέα δύσκολη εξέλιξη που έχει εμφανιστεί.

Την ίδια στιγμή, το πανεθνικό δίκτυο για τη συστηματική παρακολούθηση των μεταλλάξεων, παραμένει ακόμα το εξής ένα: το ΙΙΕΒΑ, με την δυνατότητα να μπουν στη μάχη άλλα δύο, τρία το πολύ, εργαστήρια που κάνουν σχεδόν εφάμιλλη δουλειά με αυτή του ΙΕΒΑ.

Στην ουσία τα υπόλοιπα εργαστήρια (από πανεπιστημιακά νοσοκομεία, κέντρα υγείας κτλ) κάνουν ένα pro screening πριν όλα τα ύποπτα δείγματα να φτάσουν στο ΙΙΕΒΑ, στο οποίο τις τελευταίες ημέρες μια ομάδα 25 ειδικών δουλεύει νυχθημερόν για να εξετάσει τα δείγματα.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Exit mobile version