Μία μπασκέτα σε έναν ξεχασμένο αθλητικό χώρο στη Δασκαλόπετρα της Χίου σκότωσε ένα 19χρονο παιδί. Δύο αδελφές πνιγμένες σε πισίνα ξενοδοχείου στη Ρόδο, ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που άργησε εξαιτίας των διπλοπαρκαρισμένων οχημάτων, με αποτέλεσμα να χαθεί η ζωή ενός τουρίστα στη Λευκάδα. Για οχτώ ανθρώπους κόπηκε οριστικά το νήμα της ζωής μέσα σε μία εβδομάδα.
Δυστυχήματα από κακοτεχνίες, ελλιπή μέτρα ασφαλείας, με μπόλικες δόσεις ωχαδερφισμού και θανατηφόρας επιπολαιότητας. Θάνατοι νέων ανθρώπων, νέων παιδιών, εφήβων, από λόγους που θα μπορούσαν να εκλείπουν. Ζωές που θα μπορούσαν να συνεχίζουν να υπάρχουν και να δημιουργούν, αν για κάποιους η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται τόσο, μα τόσο φτηνά. Σχεδόν τσάμπα… Δεν φταίει πάντα «η κακιά η ώρα». Μια, σχεδόν, εθιμική δικαιολογία που κρύβει με τον τρόπο της κάτω από το χαλί, τόνους ανευθυνότητας, ένα εθνικό σπορ που αν ήταν ολυμπιακό άθλημα, δικαίως θα παίρναμε χρυσό. Θα ήταν κωμικό αν δεν επρόκειτο για καθημερινές, μεγάλες και μικρές τραγωδίες…
Σε σύγχρονα οργανωμένα κράτη του δυτικού πολιτισμού, η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι ό, τι σημαντικότερο, από τον τελευταίο δημόσιο ή δημοτικό υπάλληλο μέχρι τον Ανώτατο πολιτειακό Άρχοντα. Φαίνεται πως η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της…
Το τραγικό δυστύχημα στη Χίο, είναι ένα από τα πολλά που έχουν κοστίσει -άδικα- τη ζωή σε συνανθρώπους μας. Ο 19χρονος νεαρός από το Μαρούσι, που βρισκόταν για διακοπές στη Χίο, παίζοντας μπάσκετ στο γηπεδάκι με τέσσερις φίλους του, δέχθηκε τη μπασκέτα στο κεφάλι, η οποία αποκολλήθηκε από το έδαφος. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών στο Νοσοκομείο Χίου υπέκυψε στις βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που είχε υποστεί.
Διατάχθηκε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση και πραγματογνωμοσύνη, συνελήφθη ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου και λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.
Η τραγωδία αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά τον πνιγμό των δύο κοριτσιών -16 και 19 ετών – σε πισίνα ξενοδοχείου στη Ρόδο (31/7), στην περιοχή της Ιαλυσού. Οι δύο αδελφές από τη Γαλλία, σύμφωνα με τους γονείς τους δεν γνώριζαν κολύμπι, πανικοβλήθηκαν όταν έφθασαν σε σημείο που δεν πατούσαν τα πόδια τους στον πάτο και τότε δυστυχώς ξεκίνησε το πρώτο μέρος της τραγωδίας: Η μία προσπαθούσε να κρατηθεί ή να σώσει την άλλη και δυστυχώς επήλθε το μοιραίο. Ο ναυαγωσώστης είχε σχολάσει στις 6 το απόγευμα και το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε και έφθασε στο σημείο στις 6.20.
Ανάλογο ήταν το περιστατικό στη Χερσόνησο της Κρήτης (1/8), με θύμα ένα 8χρονο κοριτσάκι από το Ισραήλ που έχασε τη ζωή του σε πισίνα ξενοδοχείου.
Μέσα σε λίγες μέρες μετράμε θύματα από πνιγμούς και η πολιτεία στέκεται απλός παρατηρητής στις πράξεις του δράματος. Και δεν πρόκειται μόνο για μικρά παιδιά, στη λίστα των πνιγμών προστίθεται και ο θάνατος μιας 43χρονης τουρίστριας από τη Φινλανδία που λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ του Σαββάτου (3/8) βρέθηκε να επιπλέει μέσα στην πισίνα του ξενοδοχείου στην περιοχή Κοκκάρι της Σάμου, όπου διέμενε.
Στις αιτίες θανάτου αυτό το καλοκαίρι μόλις προστέθηκε και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Δύο ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών είναι τα πρώτα θύματα φέτος στην χώρα μας. Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) επισημαίνουν στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση πως «θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα».
Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως επειδή η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που (πιθανά) θα κυκλοφορήσει ο ιός και οι πιθανές περιοχές καταγραφής κρουσμάτων σε κάθε περίοδο μετάδοσης δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Καλούν για τους λόγους αυτούς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια για όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.
Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας είναι γνωστή και οι καταγγελίες από την ΠΟΕΔΗΝ διαδέχονται η μία την άλλη. «Το νοσοκομείο του Καρπενησίου έμεινε χωρίς ζεστό νερό» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ και σχολιάζει «όποιος ασθενής χρειάζεται ζεστό νερό, το ζεσταίνει το νοσηλευτικό προσωπικό με τον παραδοσιακό τρόπο!!!». Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, για την κατάσταση του νοσοκομείου ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση καθώς «ο Προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Καρπενησίου μειώθηκε 25% το έτος 2019 σε σχέση με το έτος 2018».
Ακόμη ένα τραγικό περιστατικό έγινε γνωστό σήμερα με θύμα έναν τουρίστα από την Αγγλία. Ο τουρίστας έκανε τις διακοπές του στον Άγιο Νικήτα Λευκάδας και άφησε την τελευταία του πνοή, καθώς το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ δεν μπορούσε να προσεγγίσει το σημείο εξαιτίας των διπλοπαρκαρισμένων οχημάτων.
Σύμφωνα με την ανάρτηση που έκανε στο Facebook η εθελοντική οργάνωση κατοίκων και φίλων «Άγιος Νικήτας Λευκάδας» επισημαίνεται ότι: «Σήμερα 04/08/19 στον Άγιο Νικήτα χάθηκε ένας συνάνθρωπος μας που είχε ανάγκη για πρώτες βοήθειες.Είχε έρθει από την Αγγλία με την οικογένειά του για διακοπές στον “όμορφο” Άγιο Νικήτα.Το ασθενοφόρο μαζί με την ομάδα του Εκαβ έμεινε εγκλωβισμένο στα διπλό παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε δρόμο που απαγορεύεται η στάθμευση στο χωριό μας.Σαν απλοί πολίτες θέλουμε να καταλάβουμε ποιο είναι οι άνθρωποι και υπηρεσίες που θα πρέπει να ελέγχουν και να τιμωρούν τους παραβάτες.Ο καθένας κάνει ότι θέλει,παρκάρει όπου βρει και δεν τιμωρείται σχεδόν ποτέ.Αυτό τον τουρισμό θέλουμε….Καλούμε τον δήμο,την αστυνομία-τροχαία,την δημοτική αστυνομία να συνεργαστούν και να βρουν λύση σε ένα πρόβλημα που προσβάλει τον τόπο μας».
πηγή: Μαριάννα Κούρτη / dikaiologitika.gr