Η VAPEXPRO, η πρώτη Επαγγελματική Έκθεση Προϊόντων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 22-23 Ιουλίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (Δωδεκανήσου 106), από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.
Στην έκθεση συμμετείχαν εταιρείες από τον κλάδο του ηλεκτρονικού τσιγάρου και πολλοί επαγγελματίες του χώρου, ενώ διοργανώθηκαν ομιλίες και εκδηλώσεις με επιστημονικό ενδιαφέρον σχετικά με τις προοπτικές που διανοίγονται για τη δημόσια υγεία, με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως μέσο διακοπής του καπνίσματος.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, Καρδιολόγος-Ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και το Πανεπιστήμιο Πατρών, Επιστημονικός Συνεργάτης Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, που έχει εκπονήσει και δημοσιεύσει δεκάδες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία, ήταν ο πρώτος ομιλητής σε σχετική εκδήλωση με θέμα: «Άτμισμα: επιστήμη, ιδεοληψία και πολιτική σκοπιμότητα».
Όπως ανέφερε ο ερευνητής στον φακό του zougla.gr, «τα τρία παραπάνω στοιχεία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση του θέματος. Σήμερα διεξάγεται ένας πόλεμος μεταξύ μιας ιδεολογικής προσέγγισης που στρέφεται κατά της οποιαδήποτε χρήσης νικοτίνης ή οποιουδήποτε άλλου υποκατάστατου για τη διακοπή του καπνίσματος, των πολιτικών αποφάσεων που προκύπτουν από αυτές τις προσεγγίσεις, όπως είναι η αυστηρή φορολόγηση και η εξίσωση με το κάπνισμα, αλλά και, τελικά, τι λέει η επιστήμη για το ηλεκτρονικό τσιγάρο».
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός παρουσίασε μια μεγάλη σχετική έρευνα όπου διαπιστώθηκε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές αλλά και αποτελεσματικό μέσο για τη διακοπή του καπνίσματος στη χώρα μας, αφού το 5% των Ελλήνων πλέον ατμίζει, ενώ το 98% εξ αυτών είναι πρώην ή νυν καπνιστές. Το σημαντικό στοιχείο είναι δε, σύμφωνα με την έρευνα, ότι πάνω από τους μισούς ατμιστές έχουν καταφέρει να διακόψουν εντελώς το κάπνισμα.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Καρδιολόγος ανέφερε ότι «η πολιτική προσέγγιση για το ζήτημα στην Ελλάδα, που βασίστηκε στο ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί προθάλαμο για το κάπνισμα, απορρίπτεται πλήρως, όπως άλλωστε και η λογική της εφαρμογής νόμων που το εξισώσουν με το τσιγάρο. Η πραγματικότητα και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν το πραγματικό όφελος».
Και υπογραμμίζει: «Το ιδανικό είναι η άμεση διακοπή από έναν καπνιστή. Αν όμως αυτό δεν επιτυγχάνεται, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η διαφορά στον κίνδυνο για την υγεία μεταξύ τσιγάρου και ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι τεράστια και για έναν ατμιστή που το διακόπτει αναμένουμε τεράστια οφέλη, ακόμα και κατά 95%, σύμφωνα με επίσημες αγγλικές ανακοινώσεις επιστημονικών φορέων».
Βλέπουμε ότι αναφορικά με το άτμισμα ακολουθείται το ιδανικό σενάριο για την υγεία: έχουμε χρήση μόνο από καπνιστές και σημαντικά ποσοστά εξ αυτών έχουν διακόψει το κάπνισμα.
Σχετικά με τη νομοθεσία που ακολουθεί η χώρα μας, ο Ερευνητής καταλήγει: «Η απαγόρευση του ατμίσματος σε χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα βασίζεται μόνο στο οπτικό ερέθισμα και δεν υπάρχει καμία ουσία, αφού άλλου ατμός άλλο καπνός, μιας και από τον πρώτο δεν έχουμε την παραμικρή αύξηση των τοξικών στο περιβάλλον. Όσον αφορά στη φορολογία δε, κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να πριμοδοτείται και όχι να εξισώνεται ένα τόσο λιγότερο βλαβερό προϊόν, ώστε να μην μειώνεται το κίνητρο του καπνιστή να μεταβεί στην ασφαλέστερη λύση».
Τον λόγο στην ημερίδα πήρε ο Δρ. Παναγιώτης Κατωπόδης, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ρώμης, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής και Επιστημονικός Διευθυντής «Ιατρικού Κέντρου» Περιστερίου, με θέμα της ομιλίας του το «Κάπνισμα vs Άτμισμα στην καθημερινή ιατρική πρακτική».
Ο καθηγητής στον φακό του zougla.gr ξεκαθαρίζει: «Από το κάπνισμα προκύπτουν ένα δισεκατομμύριο θάνατοι στον αιώνα μας, ενώ το άτμισμα είναι μια πολύ πιο ασφαλής λύση. Κάποιοι γιατροί τηρούν επιφυλακτική στάση, άλλοι όμως είναι θερμοί. Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι σωστή πληροφόρηση.
Οι καπνιστές πρέπει να έχουν εναλλακτικές επιλογές καθώς η βλάβη στην υγεία τους λειτουργεί αθροιστικά, τσιγάρο με το τσιγάρο. Τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος έχουν επιτυχία 20-30%, ποσοστό που με το ηλεκτρονικό τσιγάρο φαίνεται να διπλασιάζεται».
Σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρούν οι γιατροί, αλλά και με τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ο Δρ. Παναγιώτης Κατωπόδης τονίζει: «Οι γιατροί πρέπει να έχουμε μια σαφή στάση ότι είναι προτιμότερο για τον καπνιστή να μεταβεί στο άτμισμα. Δεν μπορούν να γίνονται συγκρίσεις του ατμού με τον… αέρα του βουνού – το ηλεκτρονικό τσιγάρο απευθύνεται αποκλειστικά στους καπνιστές.
»Τα οφέλη που παρατηρώ, σε μένα τον ίδιο αλλά και στους ασθενείς μου από το άτμισμα, είναι τα ίδια ακριβώς που παρατηρούνται σε όσους κόβουν το κάπνισμα. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί σε σπειρομετρήσεις, στην καλύτερη αναπνοή, καλύτερη όσφρηση, γεύση, κι αντοχή, ενώ σε εκατοντάδες διεθνείς μελέτες αποδεικνύεται ότι τα οφέλη για τους ατμιστές που κόβουν το κάπνισμα είναι σταθερά»…
Ο Σπύρος Τσιμούρης, Πρόεδρος του συλλόγου «Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών», τέλος πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «Άτμισμα: προπαγάνδα, μύθοι και αναλήθειες. Ώρα για γνώση, ώρα για δράση».
Στον φακό του zougla.gr τόνισε: «Ο Σύλλογος βοηθάει στην πραγματοποίηση αυτής της πρώτης έκθεσης. Απώτερος στόχος μας είναι αυτές οι εκθέσεις να μην γίνονται υπό το καθεστώς που διέπει τη συγκεκριμένη, που απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες λόγω της νομοθεσίας, αλλά να γίνει επιτρεπτό να είναι ανοιχτή προς το κοινό.
»Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα προσελκύονται αρκετοί καπνιστές, επαγγελματίες στον χώρο της υγείας και, γιατί όχι, επαγγελματίες από την Πολιτεία. Στόχος της ημερίδας, να ξεδιαλυνουμε το τοπίο με βάση την επιστημονική γνώση, διότι επικρατεί παραπληροφόρηση προς το ευρύ κοινό»…
Πηγή : Zougla.gr