Η σκανδιναβική χώρα, η οποία έχει υιοθετήσει τον πιο αμφιλεγόμενο τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε άλλους 87 θανάτους, σε σύγκριση με τους 85 την προηγούμενη ημέρα.
Επίσης, καταγράφηκαν άλλα 702 κρούσματα σε σύγκριση με τα 495 την Τρίτη, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 23.918.
«Πλησιάζουμε έναν τρομακτικά μεγάλο αριθμό»
Ο επιδημιολόγος, που έχει εξηγήσει γιατί θεωρεί γελοίο το lockdown, πρόσθεσε πως υπάρχει ελάχιστον κίνδυνος όσον αφορά στα παιδιά και τα κρούσματα που αφορούν άτομα κάτω των 18 ετών είναι σχεδόν ανύπαρκτα σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, όσα από αυτά υπέκυψαν στον ιό είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
Η Σουηδία δεν έχει επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όπως οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, αλλά επέλεξε μια προσέγγιση που βασίζεται στην «αρχή της ευθύνης». Οι μαθητές κάτω των 16 ετών συνεχίζουν κανονικά τα μαθήματά τους στα σχολεία, τα μπαρ, οι καφετέριες, τα εστιατόρια και οι επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτά, με τη σουηδική κυβέρνηση να ζητά από τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις να σεβαστούν τις οδηγίες κοινωνικής απόστασης.
Περισσότεροι νεκροί ανά πληθυσμό ακόμη και από τις ΗΠΑ
Ωστόσο, η προσέγγιση της Σουηδίας έχει δεχθεί κριτική τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθώς ο αριθμός των θανάτων της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερος από τους Σκανδιναβούς γείτονές της, οι οποίες έχουν θεσπίσει πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Συγκεκριμένα, οι θάνατοι από τον κορονοϊό στη Σουηδία ανέρχονται σε 291 ανά εκατομμύριο κατοίκων, την ώρα που το ποσοστό της Νορβηγίας είναι 40 ανά εκατομμύριο, της Δανίας 87 και της Φινλανδίας 45 ανά εκατομμύριο κατοίκων. Μάλιστα, ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν καταγράψει τους περισσότερους θανάτους από τον κορονοϊό, ο αριθμός αυτός είναι χαμηλότερος από τη Σουηδία, με 219 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Επιμένουν οι Σουηδοί για το πρόγραμμά τους
Ωστόσο, οι Σουηδοί αξιωματούχοι επιμένουν πως το σχέδιό τους είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, απορρίπτοντας τα δραστικά βραχυπρόθεσμα μέτρα ως υπερβολικά αναποτελεσματικά για να δικαιολογήσουν τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία. Την Τρίτη, η σουηδική Υπηρεσία Πολιτικής Έκτακτης Ανάγκης, δημοσίευσε μια έρευνα που δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν αλλάξει συμπεριφορά και εφάρμοσαν πλέον αυτά τα μέτρα «και σε ορισμένες περιοχές οι άνθρωποι αναφέρουν ακόμη και αύξηση της αλλαγής συμπεριφοράς».
«Σχεδόν 9 στους 10 ερωτηθέντες (ποσοστό 87%) δηλώνουν ότι διατηρούν μεγαλύτερη απόσταση από άλλα άτομα σε καταστήματα, εστιατόρια και μέσα μαζικής μεταφοράς αυτή την εβδομάδα, σε σύγκριση με το 72% της περασμένης εβδομάδας» ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.