Ο αμερικανός Στίβεν Τέιλερ, δημιουργός του συστήματος Dabus, δοκιμάζει τα νομικά νερά για τις εφευρέσεις της μηχανής.
Μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έφτασε ένας αμερικανός επιστήμονας υπολογιστών που ζητά να κατοχυρωθούν με πατέντα οι εφευρέσεις που επινόησε μια τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).
Ο Στίβεν Τέιλερ, δημιουργός του συστήματος Dabus, κατέθεσε έφεση όταν το βρετανικό Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας αρνήθηκε να αναγνωρίσει διπλώματα ευρεσιτεχνίας για δύο εφευρέσεις του μηχανήματος που αφορούν ένα δοχείο ποτών και έναν φάρο.
Επιχείρημα του γραφείου ήταν ότι ως εφευρέτες μπορούν να αναγνωριστούν μόνο φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες.
Ο δικηγόρος του Τέιλερ υποστήριξε στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι ο πελάτης του «δικαιούται τα δικαιώματα των εφευρέσεων του DABUS» καθώς η βρετανική νομοθεσία δεν προβλέπει ρητά ότι ο εφευρέτης πρέπει να είναι άνθρωπος.
Όμως οι νομικοί εκπρόσωποι του Γραφείου Πνευματικών Δικαιωμάτων αντέτειναν ότι η βρετανική κυβέρνηση πραγματοποίησε πρόσφατα δημόσια διαβούλευση για τις πατέντες ΑΙ και αποφάσισε να μην τροποποιήσει τη νομοθεσία.
Επισήμαναν επίσης ότι ανάλογα αιτήματα του Τέιλερ έχουν απορριφθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Γερμανία, αν και η Νότια Αφρική δέχτηκε να αναγνωρίσει το DABUS ως εφευρέτη.
Όπως επισημαίνει το Reuters, είναι η πρώτη φορά που φτάνει σε ανώτατο δικαστήριο το ερώτημα του εάν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να κατέχουν και να μεταβιβάζουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Όπως δήλωσε στο πρακτορείο ο δικηγόρος Μαρκ Μαρφέ, ειδικός στο θέμα που δεν εμπλέκεται στην υπόθεση του Τάιλερ, «για να αναγνωριστεί ένα μηχάνημα ως εφευρέτης μιας πατέντας θα έπρεπε τελικά να αλλάξει η νομοθεσία για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας».
Πηγή : in.gr