Διαφημιστείτε εδώ

Tι αλλάζει στη ζωή μας από άυριο Δευτέρα 4 Μαΐου

Όλες οι αλλαγές στη ζωή των πολιτών από αύριο, Δευτέρα 4 Μαΐου. Τα μαγαζιά που ανοίγουν, πώς μπαίνουμε σε αυτά, τι ισχύει για ΜΜΜ και εκκλησίες στην περίοδο της «νέας κανονικότητας».


Οι Έλληνες «βγαίνουμε από το σπίτι» από αύριο, Δευτέρα 4 Μαΐου, περίπου δύο μήνες αφότου τα μέτρα της καραντίνας επιβλήθηκαν στη χώρα μας ελέω κορονοϊού. Σχηματικά, τουλάχιστον, μπορεί να σταθεί το σχετικό σύνθημα, ωστόσο το νέο μότο της προσεχούς περιόδου είναι το «Μένουμε Ασφαλείς».

Άλλωστε η επιστροφή στην «κανονικότητα» δε συνεπάγεται καθόλου την επιστροφή στη ζωή μας όπως την ξέραμε πριν από την πανδημία, καθώς πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις δε θα ανοίξουν άμεσα, ενώ νέα έκτακτα μέτρα, όπως η  υποχρεωτική χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους, και αυστηρές συστάσεις θα δώσουν τον τόνο στην καθημερινότητα μας στο εξής.

Παράλληλα, οι συνυφασμένες με την υγειονομική κρίση αγωνίες δε σταματούν στο άμεσο μέλλον – μάλιστα, όπως τονίζουν οι ειδικοί, αν τα ημερήσια κρούσματα του νέου ιού ξεπεράσουν κάποιο συγκεκριμένο όριο (πχ. αν θα έχουμε 50 νέα περιστατικά) η διαδικασία της άρσης των περιοριστικών μέτρων θα αναστραφεί όπως και για όσο χρειάζεται.

Βέβαιη είναι, επίσης, και η παράταση της αγωνίας για πάρα πολλούς εργαζόμενους και κλάδους της οικονομίας που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν σφοδρές συνέπειες από το lockdown.


Σε κάθε περίπτωση, χαρακτηριστικά γνωρίσματα της επόμενης περιόδου, που ξεκινά από αύριο, είναι τα εξής:

Τέλος το SMS και το έντυπο μετακίνησης

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, αίρονται τα μέτρα για την κυκλοφορία των πολιτών και καταργούνται τα SMS στο 13033 όπως και η γραπτή άδεια για μετακίνηση. «Από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται, με άλλα λόγια, η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός στο τελευταίο διάγγελμά του. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλους νομούς, εκτός αυτού της κατοικίας μας.Η ολική απελευθέρωση της κυκλοφορίας από νομό σε νόμο θα είναι η 18η Μαΐου, ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας.


Πού και ποιοι πρέπει να φοράνε μάσκα

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού, χθες, Σάββατο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στη χρήση μάσκας, διευκρινίζοντας πως:

Για τους πολίτες είναι υποχρεωτική σε:

 * Μέσα Μαζικής Μεταφοράς & Ταξί
 * Ασανσέρ
 * Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Διαγνωστικά Κέντρα

Για τους εργαζόμενους δε, η μάσκα είναι υποχρεωτική σε:

* Μέσα Μαζικής Μεταφοράς & ταξί
* Σούπερ μάρκετ, Καταστήματα τροφίμων, στα τμήματα που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα (πχ: κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι κτλ)
* Ιατρεία, νοσοκομεία και Διαγνωστικά Κέντρα
* Κομμωτήρια και Κέντρα Αισθητικής

Υπενθυμίζεται πως σε όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβάλλονται πρόστιμα που θα ξεκινάνε από 150 ευρώ (μη χρήσης μάσκας όπου αυτή είναι υποχρεωτική) και φτάνουν μέχρι 5.000 ευρώ, ενώ στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες, σύμφωνα με την ΠΝΠ που εκδόθηκε το Σάββατο.


Αυστηρή τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης

Εξάλλου, οι βασικές οδηγίες για τα μέτρα δημόσιας υγείας (υγιεινή χεριών, αποστάσεις, χρήση μάσκας) που ανακοινώθηκαν από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, αναφέρουν πως υπάρχει ισχυρή σύσταση αυτά να ισχύουν στις βασικές κατηγορίες δημόσιων χώρων όπως είναι τα γραφεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα φροντιστήρια, οι χώροι λατρείας, η εστίαση, τα καταστήματα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ταξί, οι ανελκυστήρες, οι λοιποί ανοικτοί χώροι, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα, τα καταστήματα λιανικής, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Αναφορικά με την τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν, ισχύουν τα εξής:

 * Στα γραφεία, η απόσταση ορίζεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και απόσταση ενάμισι μέτρο, ενώ οφείλουν να αναρτήσουν στην είσοδο πινακίδα για τον επιτρεπόμενο εντός του χώρου ατόμων.
* Σε σχολεία, Πανεπιστήμια και φροντιστήρια, η απόσταση ορίζεται σε ένα άτομο ανά εφτά τ.μ. και απόσταση ενάμισι μέτρο
* Σε χώρους λατρείας, η απόσταση ορίζεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και απόσταση ενάμισι μέτρο.
* Στους εξωτερικούς χώρους εστίασης, η απόσταση ορίζεται στα δύο μέτρα μεταξύ των ατόμων και θα πρέπει να βρίσκεται ένας πελάτης ανά 3 τ.μ. και ως τέσσερα άτομα ανά τραπέζι.
* Σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων η απόσταση ορίζεται στο ενάμισι μέτρο και θα πρέπει να υπάρχει απόσταση ενός πελάτη ανά 15 τ.μ.
 * Σε λοιπούς ανοιχτούς χώρους, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, η απόσταση ορίζεται ενάμισι μέτρο μεταξύ των ατόμων, ενώ προβλέπεται να υπάρχουν τέσσερα άτομα ανά 20 τ.μ.
* Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.
* Σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής η προσέλευση πελατών θα είναι επιτρεπτή μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας.


Τα καταστήματα που επαναλειτουργούν στις 4 Μαΐου

Σημειώνεται πως αναλυτικές διευκρινίσεις για τις επιχειρήσεις που ανοίγουν από τη Δευτέρα 4 Μαΐου παρείχε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης κατά τη συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε επαναλειτουργία τίθενται:

Βιβλιοπωλεία
    Καταστήματα εφημερίδων και γραφικής ύλης
    Καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού
    Καταστήματα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
    Καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού
    Καταστήματα ανθέων
    Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ)
    Κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής
    Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων
    Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας

Ειδικότερα, η άρση του lockdown αφορά στο 10% περίπου των επαγγελματιών – εργαζομένων και των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Όπως είπε ο αρμόδιος υφυπουργός, επιστρέφουν 68.528 επαγγελματίες και εργαζόμενοι από τους 690.000 που έχουν διακόψει την εργασία τους και 26.167 επιχειρήσεις από τις περίπου 260.000 που έχουν κλείσει.


Τι ισχύει για τα ΜΜΜ

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τόσο για το προσωπικό, όσο και τους επιβάτες, καθώς και η τήρηση των αποστάσεων για να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, είναι από τις αλλαγές που θα ισχύουν από Δευτέρα 4 Μαΐου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ. Στην ανακοίνωσή του, ο ΟΑΣΑ σημειώνει, επίσης, πως θα ενισχυθούν τα δρομολόγια στα μέσα μεταφοράς, με γνώμονα την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση των επιβατών. Στο μετρό (γραμμές 2 και 3) και τον ηλεκτρικό (γραμμή 1) η χρονική απόσταση των δρομολογίων θα κυμαίνεται στα 6 λεπτά, στο τραμ στα 8 λεπτά, ενώ στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, τα οχήματα που θα δρομολογηθούν θα ξεπεράσουν τα 1.000. Επιππλέον, θα πραγματοποιείται ελεγχόμενη είσοδος σε σταθμούς, συρμούς και οχήματα, ώστε να επιτευχθεί κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.Ακόμη, η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα, ενώ σε λεωφορεία και τρόλεϊ παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα.


Κλειστές οι Εκκλησίες μέχρι 16/5

Τέλος, κεκλεισμένων των θυρών θα συνεχίσουν να διεξάγονται οι θείες λειτουργίες στις εκκλησίες μέχρι τις 16 Μαΐου, ενώ από τις 17 οι πιστοί θα μπορούν να μετέχουν στα μυστήρια. Ειδικότερα, με ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας παρατείνεται, με τις ήδη ισχύουσες προϋποθέσεις, η δυνατότητα τέλεσης λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων κλπ με την παρουσία μόνο θρησκευτικού λειτουργού και του απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού και χωρίς την παρουσία άλλων προσώπων, ενώ επιτρέπεται η ατομική προσευχή από τις 4 Μαΐου. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η ατομική προσευχή θα τελεί υπό την ευθύνη του κατά τον νόμο θρησκευτικού λειτουργού.

Exit mobile version