Τα βιολογικά προϊόντα, αναμφίβολα αποτελούν την καλύτερη δυνατή επιλογή όσον αφορά στην υγιεινή διατροφή.
Απαλλαγμένα από χημικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και ορμόνες, είναι μια ασπίδα προστασίας, έναντι των διατροφικών βομβών που απειλούν καθημερινά το τραπέζι και την υγεία μας.
Τι πρέπει όμως να προσέχουμε όταν αγοράζουμε βιολογικά προϊόντα ;
Το σημαντικότερο όλων, είναι η πιστοποίηση. Τα βιολογικά προϊόντα, φέρουν υποχρεωτικά το χαρακτηριστικό πράσινο φύλλο, το οποίοι σηματοδοτεί πως το προϊόν προέρχεται από βιολογική καλλιέργεια ή κτηνοτροφία.
Το ευρωπαϊκό logo σήμανσης βιολογικών προϊόντων
-Βιολογικά έχετε ; Εχω ρωτήσει πολλές φορές παραγωγούς όταν ψάχνω για προϊόντα.
-Ναι μου απαντάνε, βιολογικά είναι
-Σε ποιον οργανισμό πιστοποιήστε ;
-Εεεεεεε, δεν είναι πιστοποιημένα, αλλά είναι… καλύτερα και από βιολογικά μου λένε.
Προσοχή λοιπόν. Αν και ζούμε σε μια χώρα που πολλές φορές ότι δηλώσεις είσαι, για τα βιολογικά δεν ισχύει. Εάν δεν έχουν πιστοποίηση, καλό θα είναι να μην τα εμπιστευόμαστε. Μόνον έτσι θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο…
Φυσικά μπορεί να υπάρχουν μη βιολογικά πιστοποιημένα προϊόντα, τα οποία ενδέχεται να είναι και ποιοτικότερα των βιολογικών, εάν έχουν καλλιεργηθεί στα πρότυπα της βιοκαλλιέργειας.
Στην περίπτωση αυτή όμως έγκειται στη διακριτική μας ευχέρεια να εμπιστευτούμε ή όχι τον παραγωγό, αφού δεν έχουμε κάποιο μέσο να πιστοποιήσουμε του λόγου το αληθές.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 14 πιστοποιητικοί οργανισμοί, οι οποίοι ελέγχουν σε όλα τα στάδια, από το χωράφι, την τυποποίηση και το ράφι, ολόκληρη την παραγωγική διαδικασία, πριν το προϊόν καταλήξει στο πιάτο ή το δέρμα μας εάν πρόκειται για καλλυντικά.
Τί γίνεται όμως με τα χύμα βιολογικά ;
Χύμα βιολογικά μπορούμε να προμηθευτούμε από μια βιολογική λαϊκή αγορά βιοκαλλιεργητών ή ένα πιστοποιημένο κατάστημα βιολογικών.
Σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα, λειτουργούν αγορές βιοκαλλιεργητών, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τις συμβατικές λαϊκές. Στις βιολογικές, μετέχουν μόνον παραγωγοί βιολογικών και αποκλείονται οι έμποροι.
Συνήθως είναι πολύ μικρές αγορές, με λιγοστούς πάγκους βιοκαλλιεργητών, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές.
Οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν αναρτημένο σε εμφανές σημείο του πάγκου τους, το πιστοποιητικό τους.
Οσον αφορά στα καταστήματα πώλησης που διαθέτουν χύμα βιολογικά, κανονικά οφείλουν να είναι πιστοποιημένα και αυτά, διαφορετικά, πρέπει να πωλούν συσκευασμένα βιολογικά, με την ετικέτα του παραγωγού και τη βιολογική σήμανση να αναγράφεται σε αυτή.
Τα χύμα βιολογικά που προμηθεύεστε από πιστοποιημένα καταστήματα βιολογικών και αγορές βιοκαλλιεργητών, ελέγχονται με δειγματοληπτικές αναλύσεις, ώστε ο καταναλωτής να είναι σίγουρος ότι αγοράζει αυτό που πληρώνει, αφού είναι πολύ εύκολο σε ένα χύμα προϊόν να υπάρξει νοθεία.
Ημερομηνία λήξης
Τα βιολογικά τρόφιμα και καλλυντικά, επειδή δεν έχουν χημικά συντηρητικά, συνήθως έχουν μικρότερες ημερομηνίες λήξεως από τα αντίστοιχα συμβατικά. Για αυτό λοιπόν πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία στην ημερομηνία λήξεως των προϊόντων που αγοράζουμε ή έχουμε στο συρτάρι μας.
Ασφάλεια τροφίμων
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε στον τομέα που ακούει ασφάλεια τροφίμων. Το ότι ένα προϊόν είναι βιολογικό δε σημαίνει από μόνο τους πως είναι και ασφαλές για κατανάλωση.
Πχ ένα προϊόν μπορεί να είναι μουχλιασμένο, να έχει ξένα αντικείμενα όπως γυαλάκια από ραγισμένη γυάλινη συσκευασία ή να έχει αλλοιωθεί λόγω κακής συντήρησης, μεταφοράς ή αποθήκευσης.
Ετσι λοιπόν δεν αγοράζουμε συσκευασίες που έχουν ανοίξει ή χτυπηθεί κατά τη μεταφορά ή ακόμα εάν έχει ξεβάψει ή αλλοιωθεί η ετικέτα τους, δείγμα κακής αποθήκευσης και συντήρησης.
Τα παραδοσιακά και τα ΠΟΠ / ΠΓΕ δεν είναι βιολογικά.
Το 25% των καταναλωτών, εσφαλμένα θεωρεί τα ΠΟΠ/ΠΓΕ ως βιολογικά, ενώ το 58,2% των καταναλωτών δεν είναι βέβαιοι για το αν τα ΠΟΠ/ΠΓΕ παράγονται χωρίς τη χρήση αγροχηµικών.
Ετσι λοιπόν το ότι ένα προϊόν είναι παραδοσιακό, ΠΟΠ ή ΠΓΕ δε σημαίνει απαραίτητα πως δεν «έχει φάει 5 τσουβάλια φυτοφάρμακα». Μόνον τα βιολογικά μπορούν να το εγγυηθούν.
Καταστήματα βιολογικών.
Θα σου προτείναμε να αγοράζεις βιολογικά ( ειδικά χύμα ), από τα εξειδικευμένα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και να αναζητάς πάντα το πιστοποιητικό του παραγωγού ή το λογότυπο σήμανσης των βιολογικών προϊόντων.
Τι να κάνεις αν δεν μπορείς να αγοράζεις μόνο αληθινά βιολογικά προϊόντα
Εάν ο προϋπολογισμός δεν επιτρέπει να αγοράζεις όλα τα προϊόντα βιολογικά, θα σου προτείναμε τα παρακάτω tips:
- -Αγόραζε μόνον την ποσότητα που θα καταναλώσεις, έτσι ώστε να μην πετάς τίποτα. Άλλωστε τα βιολογικά συνήθως εμπεριέχουν περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, με αποτέλεσμα με λιγότερη τροφή να υπερκαλύπτεις τις ανάγκες του οργανισμού.
- -Ορισμένα φρούτα και λαχανικά, πρέπει απαραίτητα να τα αγοράζουμε βιολογικά, αφού τα αντίστοιχα συμβατικά φέρουν μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων.
Ετσι λοιπόν μπορούμε να επιλέξουμε κάποια από τα βιολογικά που θα
αγοράζουμε.
Πηγή: organiclife.gr