Η εαρινή ισημερία θα συμπέσει το βράδυ της Τετάρτης 20 Μαρτίου με την τρίτη και τελευταία υπερ-πανσέληνο του έτους.
Πρόκειται για μια σπάνια σύμπτωση καθώς συνήθως η τελευταία υπερσελήνη του έτους συμβαίνει πριν από την εαρινή ισημερία.
Τα ευφάνταστα ονόματα όπως αυτό «του σκουληκιού» έχουν δοθεί από τους ιθαγενείς Αμερικανούς, υιοθετήθηκαν από τους αποικιοκράτες και εντάχθηκαν στο σύγχρονο ημερολόγιο.
Ειδικότερα, η εαρινή ισημερία θα συμβεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στις 23:58 (ώρα Ελλάδας), ενώ λίγο αργότερα, στις 03:43 (ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης, θα απολαύσουμε την υπερπανσέληνο.
Οι ισημερίες -η εαρινή και η φθινοπωρινή- καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα. Η άνοιξη δεν έχει σταθερή ημερομηνία έναρξης και η πρώτη μέρα της ποικίλει ανάμεσα στις 19 (πιο σπάνια), στις 20 (συνήθως) και στις 21 Μαρτίου, ανάλογα με το έτος.
Για μια ακόμη χρονιά φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της Άνοιξης, η οποία θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η ‘Ανοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι.
Η διάρκεια της άνοιξης μειώνεται περίπου ένα λεπτό της ώρας κάθε χρόνο, ενώ ο χειμώνας μειώνεται σχεδόν κατά μισό λεπτό ετησίως. Αντίστροφα, η διάρκεια του καλοκαιριού μεγαλώνει με ετήσιο ρυθμό ενός λεπτού (που χάνει η άνοιξη), ενώ του φθινοπώρου αυξάνει κατά μισό λεπτό (που χάνει ο χειμώνας). Έτσι, όσο περνάνε τα χρόνια, το καλοκαίρι μεγαλώνει σε βάρος της άνοιξης και το φθινόπωρο σε βάρος του χειμώνα.
πηγή: insider.gr