Το Bitcoin, αντίστοιχα όπως ο χρυσός, είναι ένα μέσο αντιστάθμισης κινδύνου, εν μέσω παγκόσμιων αβεβαιοτήτων όπως οι εμπορικοί πόλεμοι.
Αυτό σύμφωνα με μια μακροσκελή έκθεση του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Πρετόρια με τίτλο “Είναι το Bitcoin o νέος ψηφιακός χρυσός; Αποδείξεις από τη ραγδαία μεταβλητότητα των τιμών στις αγορές”.
Η έκθεση εξετάζει ένα δημοφιλές ερώτημα στα μίντια: εάν το Bitcoin έχει ενταχθεί στις τάξεις των παγίων που θεωρούνται ασφαλή επενδυτικά “καταφύγια”. Πρόκειται για assets στα οποία οι επενδυτές τοποθετούν τα χρήματά τους σε περιόδους αυξημένης παγκόσμιας αβεβαιότητας, καθώς εγκαταλείπουν τα assets υψηλότερου ρίσκου όπως οι μετοχές.
Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, ο χρυσός και το ελβετικό φράγκο είναι μεταξύ αυτών που θεωρούνται ασφαλή επενδυτικά “καταφύγια”.
Τώρα έρχονται οι Gkillas Konstantinos και François Longin, οι συντάκτες της έκθεσης, να επιβεβαιώσουν αυτόν τον ισχυρισμό χρησιμοποιώντας τη θεωρία των ακραίων τιμών με πολλές μεταβλητές, το πιο κατάλληλο στατιστικό μοντέλο. Τι βρήκαν; Δύο πράγματα.
Πρώτον, επιβεβαίωσαν τα ευρήματα προηγούμενων μελετών -“ότι η συσχέτιση των ακραίων αποδόσεων αυξάνεται στη διάρκεια της συντριβής της χρηματιστηριακής αγοράς και μειώνεται στη διάρκεια της ανόδου της αγοράς”.
Δεύτερον, επιβεβαίωσαν ότι το Bitcoin είναι μέσο αντιστάθμισης σε ταραχώδεις περιόδους.
“Συνδυάζοντας κάθε αγορά μετοχών με το Bitcoin, βρήκαμε ότι η συσχέτιση των ακραίων αποδόσεων μειώνεται ραγδαία τόσο στη διάρκεια της πτώσης της αγοράς όσο και της ανόδου, γεγονός που δείχνει ότι το bitcoin θα μπορούσε να προσφέρει τα ζητούμενα οφέλη της διαφοροποίησης σε ταραχώδεις περιόδους”, λένε οι συντάκτες. Ανάλογο είναι το εύρημα για τον χρυσό, επιβεβαιώνοντας το αναγνωρισμένο του στάτους ως ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου σε περιόδους μεταβλητότητας. Τέλος, βρίσκουμε μια εξαιρετικά χαμηλή συσχέτιση μεταξύ του bitcoin και του χρυσού, το οποίο υποδηλώνει ότι και τα δύο assets μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί σε περίοδο αναταραχής των αγορών για να προστατευτούν οι τοποθετήσεις στις μετοχές”.
Ακόμη κι έτσι, ο Jim Powers, διευθυντής επενδυτικής έρευνας της Delegate Investors, δεν έχει πειστεί.
“Το Bitcoin δεν είναι ο νέος χρυσός επειδή ο παλιός χρυσός (δηλαδή ο χρυσός) εξακολουθεί να μας κάνει μια χαρά”, λέει. “Ενώ υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στον χρυσό και το Bitcoin (μέσα διαφύλαξης αξίας, τιμή που καθορίζεται από την προσφορά και την ζήτηση), ο χρυσός έχει αναγνωριστεί ως μέσο διαφύλαξης αξίας για τη χιλιετία. Το Bitcoin έχει αναγνωριστεί ως τέτοιο μέσο για λιγότερο από μια δεκαετία”.
Κι έπειτα υπάρχει η εξάρτηση του Bitcoin από το ίντερνετ. “Σε μια οικονομική Αποκάλυψη, οι ιδιώτες θα μπορούν ακόμη να διακρατούν και να ανταλλάσσουν χρυσό στη φυσική του μορφή”, προσθέτει ο Powers. “Δοκιμάστε να αγοράσετε μια φρατζόλα ψωμί με Bitcoin εάν σταματήσει να λειτουργεί το ίντερνετ”.
πηγή : capital.gr