Διαφημιστείτε εδώ

Τράπεζες: Ποιες αλλαγές είναι στο τραπέζι για κόκκινα δάνεια, «Ηρακλή III», servicers και εξωδικαστικό

Σχεδιάζονται νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και το πρόγραμμα «Ηρακλής III» – Νέο πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers – Η αποεπένδυση του ΤΧΣ και το κλείσιμο της ψαλίδας των επιτοκίων.

ο κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων με ενίσχυση του ανταγωνισμού, αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων, με χρήση του προγράμματος «Ηρακλής» (σ.σ. Ηρακλής ΙΙΙ) και απομείωση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο τραπεζικό σύστημα είναι οι κεντρικοί στόχοι που θέτει το υπουργείο Εθνική Οικονομίας και Οικονομικών.

Αυτούς τους στόχους θα συζητήσει αύριο Δευτέρα ο Κ. Χατζηδάκης με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συνάντηση με την Ενωση των Εταιρειών Διαχείρισης (servicers).

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έδωσε το πλαίσιο των κυβερνητικών προτεραιότητων σημειώνοντας ότι μιλώντας για ανάπτυξη δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στα όσα σχεδιάζονται για το τραπεζικό σύστημα αλλά και την κεφαλαιαγορά.

Νέο πλαίσιο για τους servicers

Ειδικότερα σε ότι αφορά τα «κόκκινα δάνεια», προωθείται ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers, με υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. «Και με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες. Κανόνες, λοιπόν, πληροφόρησης και διαφάνειας», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως είναι γνωστό, μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο  κοινοτικής οδηγίας 2167/2021 (NPL Directive). Οι μεγάλες της αγοράς τάσσονται υπέρ της αυστηροποίηση του πλαισίου – μάλιστα όπως σημειώνουν η ελληνική νομοθεσία (4354/2015) εμπεριέχει ήδη διατάξεις που προβλέπει η οδηγία – καθώς θα ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς και θα ενισχύσει τη διαφάνεια αλλά και τον ανταγωνισμό (διαβάστε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ της «Η»).

Αλλαγές στον εξωδικαστικό

Δεύτερον, δρομολογούνται νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στον οποίο όπως σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος, ώστε οι διαδικασίες να είναι λιγότερο γραφειοκρατικές και ταχύτερες προς όφελος όλων των εμπλεκομένων.

Σε αυτή την κατεύθυνση οι τ. Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και οι servicers μελετούν μεταξύ άλλων βελτιώσεις στον αλγόριθμο από τον οποίο προκύπτει η αυτοματοποιήμενη πρόταση ρύθμιση ώστε να είναι πιο ρεαλιστικές και βιώσιμες οι ρυθμίσεις. Μάλιστα την περασμένη Πέμπτη υπήρξε συνάντηση ώστε να συζητηθούν οι τρόποι ώστε να ανεβάσει «ταχύτητες» ο εξωδικαστικός μέσω του οποίου έχουν μέχρι σήμερα διαγράφει οφειλές ύψους 670 εκατ. ευρώ, μέσω ρυθμίσεων που αντιστοιχούν σε 2,33 αρχικές οφειλές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου –όπου για πρώτη φορά καταγράφονται οι λόγοι απόρριψης των ρυθμίσεων όχι μόνο από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς αλλά και από τους οφειλέτες- το 60,3% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες δεν έχουν αιτιολογία ενώ το 18,45% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες αποδίδονται σε «αδυναμία» εξυπηρέτησης.  Επίσης σε ποσοστό 10,87% η πρόταση κρίθηκε μη συμφέρουσα.  Από την πλευρά τους τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης (servicers) απορρίπτουν την προτεινόμενη ρύθμιση σε ποσοστό 22,85% (βάσει συνόλου οφειλών) επειδή εκτιμούν ότι οι οφειλέτης βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία να την εξυπηρετήσει.

Για τον «Ηρακλή ΙΙΙ»

Ο Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής έδωσε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του «Ηρακλή ΙΙΙ»  ώστε να αντιμετωπιστούν «οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα, προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι στην «ουρά» έχοντας πάρει κατ’ αρχήν έγκριση οι  τιτλοποιήσεις η  Frontier II της ΕΤΕ λογιστικής αξίας 1 δις ευρώ και Sunrise III της Πειραιώς λογιστικής αξίας 500 εκατ, ενώ ο «Ηρακλής ΙΙΙ» θα …ξεκολλούσε και μια ακόμα τιτιλοποίηση την Solar που αφορά δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων συνολικών απαιτήσεων περί των 1,5 δις ευρώ που ανήκουν και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Τον «Ηρακλή ΙΙΙ» περιμένουν και οι μικρότερες, μη συστημικές τράπεζες και κυρίως η Attica Bank αλλά και η Παγκρήτια.

Όπως είχε αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank Eλένη Βρεττού, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων την περασμένη Πέμπτη αναφερόμενη στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων «το πρώτο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι κατά πόσο θα υπάρχει ‘Ηρακλής ΙΙΙ’, προκειμένου αντί να πάμε σε απευθείας πωλήσεις να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο για την οριστική εξυγίανση του ισολογισμού μας, τόσο για το Metexelixis και το Ωμέγα, όσο, ενδεχομένως και για τον Αστέρα ΙΙ.».

Αποεπένδυση του ΤΧΣ

Αναφορικά με την απομείωση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «θα στείλει διεθνώς ένα μήνυμα δυναμικής πορείας των ελληνικών τραπεζών».

Η αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες ξεκινάει από τη Eurobank που στις 20 Ιουλίου θα ζητήσει την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών που σήμερα ελέγχει το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ. Στη συνέχεια το ΔΣ της τράπεζας θα αποφασίσει την τιμή προσφοράς που υποβάλλει στο Ταμείο (μεταξύ 1,10 – 1,90 ευρώ ανά μετοχή) και στη συνέχεια το ΤΧΣ θα πρέπει να προχωρήσει σε ανταγωνιστική διαδικασία.

Εκτιμάται ότι μετά την Εurobank, θα ακολουθήσει η Εθνική όπου το ΤΧΣ έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό -40,39%- με την αποεπένδυση να γίνεται σταδιακά. Ετσι σε πρώτη φάση αναμένεται η διάθεση του 20%, μέχρι  τις αρχές του 2024.

Κλείσιμο ψαλίδας επιτοκίων

Τέλος, όπως είχε ουσιαστικά προαναγγείλει, μετά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, μέσα από πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό ώστε να κλείσει η  ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων.  Πρώτον, με επέκταση της παροχής τραπεζικής πίστης, δηλαδή δανείων, από μη – τραπεζικά ιδρύματα με βάση βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Και δεύτερον, με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε οι τίτλοι του δημοσίου να αποτελέσουν εναλλακτική τοποθέτηση των κεφαλαίων.

«Είναι δύο μέτρα που θα ενισχύουν τον ανταγωνισμό και θα λειτουργήσουν υπέρ των καταθετών», ανέφερε ο υπουργός.

πηγή: imerisia.gr

Exit mobile version