Άνοιξε στη Νορβηγία και μπορεί να αντέξει το «κύμα του αιώνα»
Το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης ανοίγει την Τετάρτη τις πύλες του στη Νορβηγία και ήδη 7,000 πελάτες έχουν κάνει προκράτηση για να γευματίσουν ανάμεσα σε ψάρια και υφάλους.
Το εστιατόριο με την ονομασία “Under“ στην πόλη Lindesnes της Νορβηγίας, περίπου 400 χλμ από το Όσλο, σχεδιάστηκε από τον οίκο Snoehetta που επίσης σχεδίασε την όπερα στη νορβηγική πρωτεύουσα και το Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Μοιάζει με μισοβυθισμένο τάνκερ.
Εισερχόμενος κάποιος στο εστιατόριο νομίζει ότι μπαίνει σε μια μεγάλη σάουνα. Αμέσως μετά κατεβαίνει μια σκάλα οκτώ μέτρων και φτάνει σε μια μεγάλη σάλα στην οποία μπορούν να γευματίσουν 40 άτομα. Το εστιατόριο είναι σχεδιασμένο για να αντέξει τις κακές καιρικές συνθήκες στη θάλασσα.
Ένα γεύμα 18 πιάτων με θαλασσινά και άλλα είδη της νορβηγικής κουζίνας κοστίζει γύρω στα 430 ευρώ το άτομο. Οι διαχειριστές αναμένουν ότι ετησίως θα επισκέπτονται το εστιατόριο γύρω στα 12,000 άτομα.
Το εστιατόριο στεγάζεται σε μια μονολιθική δομή από σκυρόδεμα που είναι βυθισμένη μόνο κατά το ήμισυ στο νερό, ενώ η τοποθεσία που έχει επιλεγεί για την κατασκευή βρίσκεται στο χωριό Båly, είναι στο νοτιότερο σημείο της νορβηγικής ακτής.
Η βύθιση έγινε πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ ο παχύς τοίχος θα μπορεί να λειτουργήσει και για την τεχνητή καλλιέργεια μυδιών.
Υποθαλάσσια εστιατόρια βρίσκει κανείς κυρίως στις Μαλδίβες και τον Ινδικό ωκεανό.
πηγή: Μάριος Ιωάννου / gr.euronews.com