Ξεκινάει σταδιακά η πρώτη φάση της ανακατασκευής του συγκροτήματος Αστέρια Γλυφάδας

Νέα σελίδα για ένα από τα πιο εμβληματικά συγκροτήματα της «αθηναϊκής Ριβιέρας»

Aπό τους χώρους εστίασης και κέντρων διασκέδασης θα ξεκινήσει σταδιακά το επόμενο διάστημα η πρώτη φάση της ανακατασκευής του συγκροτήματος Αστέρια Γλυφάδας, ένα από τα πλέον εμβληματικά στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής, από την Grivalia Hospitality, θυγατρική της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας).

Για την ανακατασκευή της ξενοδοχειακής μονάδας ο διαγωνισμός για την επιλογή της τεχνικής εταιρείας εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2019.

Αστέρια Γλυφάδας (φωτογραφία αρχείου)

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης την περασμένη Παρασκευή που ενέκρινε τη συγχώνευση της ΑΕΕΑΠ με την Eurobank, η οποία θα ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, επίσης στο περιθώριο της συνέλευσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia ΑΕΕΑΠ, Γιώργος Χρυσικός, σημείωσε ότι θα συνεχίσουν όπως έχουν σχεδιαστεί οι αναπτύξεις που έχουν ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Ειδικότερα για την Grivalia Hospitality πρόσθεσε πως έχει στη διάθεσή της 180 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση του επενδυτικού της σχεδίου, κεφάλαια που έχουν προέλθει από τις αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν προηγηθεί.

Η Grivalia Hospitality ανήκει σε ποσοστό 25% στη Grivalia ΑΕΕΑΠ (ποσοστό που θα περάσει στην Eurobank) 25% έχει η Eurolife ERB Life Insurance Company και το υπόλοιπο 50% η διεθνής επενδυτική εταιρεία M&G Investments Management Limited με έδρα το Λονδίνο. Για τα Αστέρια Γλυφάδας η Grivalia αποφεύγει να αναφερθεί στο ύψος της επένδυσης, ωστόσο, κάποιες πρώτες εκτιμήσεις όταν έκανε την εξαγορά ανέφεραν πως θα είναι περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά του 80% της εταιρίας Ναυσικά Α.Ε. (έναντι τιμήματος 29,5 εκατ. ευρώ), μισθώτριας των Αστεριών στην Γλυφάδα, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2017. Το 20% της εταιρείας το διατηρεί η οικογένεια Παπαθεοχάρη.

Το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), με την εταιρεία Ναυσικά να έχει υπογράψει τη μακροχρόνια μίσθωσή του μέχρι τις 31.12.2081. Στόχος είναι η μετατροπή του συγκροτήματος σε μια ξενοδοχειακή μονάδα δυναμικότητας περίπου 140 κλειδιών και με προδιαγραφές 6 συν αστέρων, υπό τη διαχείριση διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Grivalia, η κάλυψη θα είναι μικρότερη του 1% της έκτασης, δηλαδή λιγότερη από 28.000 τ.μ. (σε σύνολο 285 στρεμμάτων).

Θα δημιουργηθούν περί τις 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Αστέρια Γλυφάδας (φωτογραφία αρχείου)

Η πρώτη επένδυση της Grivalia Hospitality πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 και πολύ μακριά από την Ελλάδα. Εξαγόρασε το 60% του Pearl Island Project στον Παναμά, από την Dolphin Capital Investors Limited (DCI) έναντι τιμήματος 27 εκατ. ευρώ.

Η νήσος Pedro Gonzalez (Pearl Island) είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νησιά, 13.230 στρέμματα, στο Αρχιπέλαγος Las Perlas του Παναμά. Σχεδιάζονται 3 πολυτελή θέρετρα και βίλες και έχει υπογραφεί συμφωνία με τον όμιλο Marriott για την ανάπτυξη ενός Ritz – Carlton Reserve. Η ανάπτυξη αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τον Ιούλιο του 2017 κοινό σχήμα της Grivalia Hospitality με την Μακεδονικά Ξενοδοχεία με ποσοστά συμμετοχής 65/35, πλειοδότησε στο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από τη Eurobank για την εξαγορά του ακινήτου «Όλυμπος Νάουσα» στη Θεσσαλονίκη, έναντι 5,460 εκατ. ευρώ, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή του και τη μετατροπή του σε πολυτελές boutique ξενοδοχείο.

Τον Μάιο του 2018, η Grivalia Hospitality εξαγόρασε την ξενοδοχειακή μονάδα Meli Palace στην Κρήτη. Το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται σε προνομιακή παραθαλάσσια τοποθεσία στα Μάλια Κρήτης, έχει 158 δωμάτια σε οικόπεδο 104 περίπου στρεμμάτων. Το συγκεκριμένο ακίνητο ήταν το πρώτο ξενοδοχείο σε λειτουργία που εντάχθηκε στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Grivalia Hospitality.

Τον Αύγουστο του 2018 η Hospitality σε συνεργασία με την Dolphin Capital Partners (Dolphin) ανακοίνωσε την εξαγορά του 100% του Amanzoe από την εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Dolphin Capital Investors (DCI), κατά ποσοστό 85% η Grivalia Hospitality και κατά 15% η Dolphin.

Amanzoe

Το καθαρό τίμημα που καταβλήθηκε στην DCI από τους αγοραστές κατά την αναλογία τους ανήλθε σε 5,8 εκατ., ενώ ανέλαβαν όλες τις υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις του Amanzoe οι οποίες ανέρχονται σε 76,5 εκατ. ευρώ.

Το Amanzoe αποτελεί την πρώτη σύνθετη ανάπτυξη ξενοδοχειακού συγκροτήματος και πολυτελών επαύλεων που σχεδίασε και υλοποίησε ο όμιλος Dolphin Capital στο Πόρτο Χέλι. Σήμερα θεωρείται το πιο πολυτελές θέρετρο της Ευρώπης.

Στο μεταξύ, υπαρκτό σενάριο θεωρείται, έπειτα από ένα διάστημα 2 – 3 ετών το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Grivalia ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) η οποία συγχωνεύεται με την Eurobank, να διαχωριστεί, όπως θα έχει διαμορφωθεί με τυχόν προσθήκες, εντασσόμενο σε μια νέα ΑΕΕΑΠ.

Οι προϋποθέσεις για μια τέτοια εξέλιξη, όπως εξηγούσαν στελέχη κοντά στη συμφωνία της συγχώνευσης, είναι αφενός η τράπεζα να ανακάμψει (ο λόγος άλλωστε που γίνεται η συγχώνευση) αφετέρου να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΕΕΑΠ. Ειδικά, να πάψει η ψηλή φορολογία τους η οποία τις καθιστά μη ανταγωνιστικές σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ομοειδείς εταιρείες, λειτουργώντας αποτρεπτικά στο να προσελκύσουν ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Γεγονός είναι ότι η συγχώνευση αυτή αφήνει κενό στην αγορά των ΑΕΕΑΠ και σε μια μερίδα επενδυτών που είχαν τη δυνατότητα με την επένδυσή τους στη Grivaliaνα λαμβάνουν ένα σταθερό εισόδημα ετησίως από τα μερίσματα που διένειμε.

Αυτό εκφράστηκε κατά τη έκτακτη γενική συνέλευση την Παρασκευή με «γκρίνια» από μικρομετόχους που είπαν ότι θα απολέσουν τη δυνατότητα της συμμετοχής σε μια εταιρεία που απέδιδε ικανοποιητικό μέρισμα.

Γιώργος Χρυσικός. CEO Grivalia

Ο πρόεδρος της εταιρείας Νικόλαος Μπέρτσος έκανε μια σύντομη αναδρομή στην 13χρονη πορεία της ΑΕΕΑΠ (εισήχθη στο Χρηματιστήριο το 2006) καταλήγοντας ότι μια συγχώνευση όπως αυτή θα κριθεί μακροπρόθεσμα, προσθέτοντας ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα στην Τράπεζα και γενικότερα για το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Από τη μεριά του ο κ. Χρυσικός επικεφαλής της Grivalia Management (η νέα εταιρεία που συστήνεται από τα βασικά μέλη της διοικητικής ομάδας της Grivalia ΑΕΕΑΠ και θα διαχειρίζεται στο εξής το χαρτοφυλάκιό της) είπε ότι όποιος από τους μετόχους δεν επιθυμεί να ανταλλάξει τις μετοχές του με αυτές της Τράπεζας μπορεί να τις ρευστοποιήσει κερδίζοντας από την μεγάλη αύξηση της τιμής τους από τη στιγμή της ανακοίνωσης της συγχώνευσης (7,16 ευρώ ανά μετοχή ήταν η τιμή πριν την ανακοίνωση της συγχώνευσης, χθεσινή τιμή κλεισίματος 11,3 ευρώ). Πρόσθεσε, πως αυτή τη στιγμή οι μετοχές της Grivalia διαπραγματεύονται στο ΧΑΑ με premium25% σε σχέση με την εσωτερική αξία της εταιρείας.

πηγή: Τέτη Ηγουμενίδη / mononews.gr