Διαφημιστείτε εδώ

Xiaomi 13 Pro Review: Με σταθερά βήματα προς την κορυφή

Σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση που διεξάγεται αυτήν την ώρα στη Βαρκελώνη κι στο πλαίσιο της έναρξης του MWC 2023, η εταιρεία προχώρησε στο παγκόσμιο λανσάρισμα της σειράς Xiaomi 13, αλλά και στα αποκαλυπτήρια νέων AIoT συσκευών.

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε στα χέρια μας τα τρία μοντέλα της σειράς αρκετές ημέρες νωρίτερα για να πραγματοποιήσουμε τις καθιερωμένες δοκιμές μας και σε αυτό το review θα ασχοληθούμε αναλυτικά με το κορυφαίο μοντέλο, το Xiaomi 13 Pro.

Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών και εμφάνισης δεν υπάρχει κάποιο κενό για εσάς τους αναγνώστες, καθώς το συγκεκριμένο μοντέλο είχε παρουσιαστεί επίσημα για την αγορά της Κίνας τον περασμένο Δεκέμβριο μαζί με το Xiaomi 13.

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, λίγο καλύτερα τη νέα ναυαρχίδα της Xiaomi που δανείζεται τον κύριο αισθητήρα κάμερας με μέγεθος 1 ίντσας από το Xiaomi 12S Ultra, φορά τον κορυφαίο επεξεργαστή της αγοράς για Android smartphones και υπόσχεται πολύ μεγάλη αυτονομία προσφέροντας παράλληλα ταχυτατη φόρτιση.

Σχεδιασμός – Κατασκευή

Ξεκινώντας από τα βασικά, το Xiaomi 13 Pro δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας στο κομμάτι του σχεδιασμού. Έρχεται μεν με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής που προστατεύεται από γυαλί Gorilla Glass Victus, όμως θα προτιμούσαμε ένα matte φινίρισμα που δεν θα μαγνήτιζε τόσο εύκολα τις δαχτυλιές και θα το καθιστούσε πιο στιβαρό στο κράτημα.

Αυτόν τον συνδυασμό κεραμικού υλικού με κυρτό γυαλί, glossy πίσω μέρος και το αλουμινένιο περίγραμμα τον έχουμε δει αρκετά τα τελευταία χρόνια και δεν αμφισβητεί κανείς πως είναι premium, όμως περιμέναμε από τη Xiaomi να τολμήσει λίγο περισσότερο τουλάχιστον για το κορυφαίο μοντέλο της νέας σειράς.

Μπορεί να σας φαίνεται παράδοξο, αλλά θα κρατήσουμε στα θετικά το γεγονός ότι είναι σχετικά βαρύ, διότι με αυτόν τον τρόπο το νιώθεις πιο γεμάτο στο χέρι σου για να μην σου γλυστρά όσο ενδεχομένως θα περίμενες εκ πρώτης όψεως. Εξίσου θετικό ότι είναι πιστοποιημένο στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από γλυκό νερό και σκόνη.

Στην Ceramic Black έκδοση που έχουμε στα χέρια μας οι δαχτυλιές κάνουν πάρτι, επομένως οποίος ενοχλείται καλό θα είναι να στραφεί σε κάποια θήκη.

Στο πίσω μέρος δεσπόζει επάνω αριστερά το πολύ μεγάλο τετράγωνο camera module με διακριτικό διαχωρισμό των αισθητήρων και του flash, στο οποίο διακρίνεται ξεκάθαρα το logo της Leica στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο πλευρών για τον τομέα της mobile Φωτογραφίας. Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε τα volume και power buttons στο σωστό ύψος γι φυσιολογική πρόσβαση, στο κάτω μέρος υποδοχή USB-C, ηχείο και υποδοχή για κάρτες SIM, στο επάνω μέρος μικρόφωνα και αισθητήρα υπερύθρων, ενώ η αριστερή πλευρά είναι κενή.

Συνοψίζοντας, παρά το μεγάλο μέγεθος της οθόνης και το βάρος, το Xiaomi 13 Pro είναι ιδιαίτερα εύχρηστο και άνετο στην χρήση, απλά θα μπορούσε να είναι λίγο διαφορετικό στον σχεδιασμό του, όπως για παράδειγμα το….Xiaomi 13 με matte φινίρισμα!

Οθόνη

Από τα παραδοσιακά ατού της Xiaomi, δεν περιμέναμε τίποτε λιγότερο στον τομέα της οθόνης και την εμπειρία θέασης. Ένα εξαιρετικό OLED panel μεγέθους 6.73’’ με ανάλυση QHD+. (3200 x 1440), αυτόματα προσαρμόσιμο ρυθμό ανανέωσης εικόνας 1-120Hz και μέγιστη φωτεινότητα 1900nits, σε προδιαθέτει για απολαυστικό gaming, παρακολούθηση ταινιών και…βουτυρένια πλοήγηση σε ο,τι και αν αποφασίσεις να κάνεις.

Η μέγιστη φωτεινότητα προφανώς ενεργοποιείται μόνο για ορισμένα μέρη της οθόνης σε ακραίες περιπτώσεις έντονου φωτισμού, αλλά ακόμα και στα φυσιολογικά της (κοντά στα 1200nits), η οθόνη του Xiaomi 13 Pro σου προσφέρει εξαιρετική ευκρίνεια σε εξωτερικούς χώρους κατά την διάρκεια της ημέρας.

Εδώ να σημειώσουμε ότι η Xiaomi έχει ενσωματώσει διαφορά modes που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της εικόνας (π.χ. upscale της ανάλυσης των videos με την βοήθεια του AI) και φυσικά υπάρχουν στις ρυθμίσεις διάφορες επιλογές παραμετροποίησης των χρωμάτων, προστασίας ματιών κλπ.

Αν η παρακολούθηση περιεχομένου και το gaming είναι στις σημαντικότερες προτεραιότητες σας για την επιλογή ενός smartphone, τότε η οθόνη του Xiaomi 13 Pro θα σας καλύψει απόλυτα.

Hardware – Απόδοση

Ο,τι είπαμε για την ποιότητα της οθόνης και την εκπλήρωση των προσδοκιών μας, βάλτε x2 για την ισχύ, την συμπεριφορά και τις δυνατότητες του hardware. Με τον κορυφαίο επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen2, 8GB/12GB ταχύτατης μνήμης RAM LPDDR5X και 256GB/512GB αποθηκευτικό χώρο UFS 4.0, τα λόγια είναι περιττά. Η δίκη μας συσκευή ήρθε στην έκδοση 12 + 512, οπότε καταλαβαίνετε για τι κτήνος πρόκειται από πλευράς επιδόσεων.

Ούτε λόγος για κολλήματα και καθυστερήσεις ακόμα και στα πιο εξεζητημένα σενάρια βαριάς χρήσης, όπως έντονο multitasking, πολύωρο gaming και χρήση της κάμερας για λήψεις video. Αλλά αυτό που κρατάμε περισσότερο είναι η σημαντική βελτίωση που παρατηρήσαμε στην διαχείριση της θερμότητας και φυσικά στην αυτονομία.

Με απενεργοποιημένο το αυτόματο sleep της οθόνης (για να είναι μόνιμα ανοικτή) και διαρκή χρήση της κάμερας για πάνω από 2 ώρες για λήψεις φωτογραφιών και video, περιμέναμε πως θα αρχίσει να «ψήνεται». Η αλήθεια είναι ότι αυξήθηκε φυσιολογικά η θερμοκρασία, όμως δεν έφτασε ποτέ σε τέτοιο βαθμό που να σε ενοχλεί. Για όσους έχουν πρότερη εμπειρία με προηγούμενα smartphones της Xiaomi είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά.

Προφανώς στην καλύτερη διαχείριση της θερμοκρασίας συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες, όπως τα υλικά κατασκευής, αλλά πάντοτε παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η συμπεριφορά του επεξεργαστή και το σύστημα ψύξης. Η καλύτερη ψύξη οδηγεί σε σταθερότερη απόδοση, όπως και σε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Μιας και αναφερθήκαμε στην μπαταρία, το Xiaomi 13 Pro έρχεται με χωρητικότητα 4820mAh για να σου βγάλει με τεράστια άνεση μια ολόκληρη ημέρα πραγματικά πολύ έντονης χρήσης χωρίς να περάσει από το μυαλό σου η σκέψη να το φόρτισεις. Θα μπορούσαμε να το συγκρίνουμε άνετα με το iPhone 14 Pro Max σε επίπεδο αυτονομίας, με ξεκάθαρο πλεονέκτημα την υποστήριξη φόρτισης σε ισχύ 120W που σου γεμίζει πλήρως την μπαταρία από το 0-100% μέσα σε λιγότερο από 30 λεπτά! Για όσους χρησιμοποιούν λύσεις ασύρματης φόρτισης, το Xiaomi 13 Pro υποστηρίζει ισχύ έως 50 W.

Στα υπόλοιπα είμαστε απόλυτα ικανοποιημένη από την ταχύτατη και αξιόπιστη απόκριση του in-display αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ ο ήχος είναι εξαιρετικά καθαρός και πραγματικά δυνατός ακόμα και στη μέγιστη ένταση, κυρίως στις μεσαίες και τις υψηλές συχνότητες. Το μπάσο δεν λείπει, είναι πολύ ικανοποιητικό για τα δεδομένα ενός smartphone, αλλά έχουμε ακούσει και καλύτερα.

Λογισμικό

Με το περιβάλλον χρήσης MIUI 14 που βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα Android 13 έρχονται όλα τα μοντέλα της σειράς Xiaomi 13. Όπως πάντα είναι αρκετά γεμάτο με bloatware εφαρμογές, είναι ταχύτατο και εύκολο στην κατανόηση, προσφέρει πληθώρα επιλογών παραμετροποίησης για όσους θέλουν να δημιουργήσουν το εντελώς δικό τους σύστημα και, το κυριότερο, μπορείς να διαγράψεις οριστικά από τη συσκευή οτιδήποτε θεωρείς πως δεν χρειάζεσαι ή δεν σε ενδιαφέρει (εξαιρούνται οι πολύ βασικές εφαρμογές για την λειτουργία του smartphone).

Κάμερες

Με τριπλή κάμερα το Xiaomi 13 Pro και τον πολυδιαφημισμένο κύριο αισθητήρα 50.3MP Sony IMX989 μεγέθους 1’’ να αποτελεί το μεγάλο όπλο στον τομέα της Φωτογραφίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το set up ολοκληρώνεται με έναν ακόμη 50MP ultrawide αισθητήρα και έναν 50MP telephoto, ενώ στην πρόσοψη έχει τοποθετηθεί αισθητήρας 32MP για selfies.

Η εταιρεία έχει επιλέξει την κάμερα ως το σημαντικότερο selling point, κάτι απόλυτα λογικό από τη στιγμή που συνεργάζεται με τη Leica για το καλιμπράρισμα και την προσθήκη δύο modes (Leica Authentic, Leica Vibrant). Καταρχάς να σημειώσουμε ότι στο αυτόματο mode γίνεται συνένωση 4-σε-1 των pixels του κύριου αισθητήρα για λήψεις στα 12.5MP, αλλά με μέγεθος pixel 3.2μm για σημαντικά μεγαλύτερη πρόσληψη φωτός σε κάθε συνθήκη.

Στο φως της ημέρας οι λήψεις μας είναι αυτές που θα περίμενε κανείς από ένα premium smartphone. Απόλυτη καθαρότητα, λεπτομέρεια στο ανώτατο επίπεδο, εξαιρετική συμπεριφορά του HDR, ελαφρώς κορεσμένα χρώματα και καμία απώλεια στην ποιότητα στο 2x zoom. Στις νυχτερινές λήψεις απολαμβάνουμε εξίσου εντυπωσιακά καθαρές φωτογραφίες, αλλά μόνο στο βασικό zoom και σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήσαμε να χάνεται στην εστίαση, σαν να μπερδεύεται με τις τυχαίες πηγές φωτός (π.χ. τα φώτα σε ένα πάρκο). Ενδεχομένως αυτό θα διορθωθεί με κάποιο patch γι’ αυτό δεν το κρατάμε σαν αστοχία (για την ώρα…).

Από εκεί και πέρα, ο υπερευρυγώνιος είναι εξίσου ικανοποιητικός με ελάχιστο barrel effect στις γωνίες των κάδρων, υποστήριξη του Night mode και την αναμενόμενη μικρότερη πρόσληψη φωτός σε σύγκριση με τον κύριο αισθητήρα, ενώ για τον τηλεφακό είμαστε απλά οκ με τις επιδόσεις του ως το 3.2x οπτικό zoom καθότι όταν μπαίνει στην εξίσωση το software για να ανεβάσουμε το ψηφιακό zoom η ποιότητα υποβαθμίζεται ραγδαία.

Στα πορτραίτα τα πηγαίνει περίφημα με αρκετά αληθοφανή απεικόνιση των τόνων του δέρματος, προσοχή στις λεπτομέρειες και λογική εφαρμογή του τεχνητού bokeh effect. Οι selfies κινούνται σε ένα αρκετά αξιόλογο επίπεδο για διαμοιρασμό σε κοινωνικά δίκτυα και γενικά η εμπρόσθια κάμερα είναι αξιοπρεπέστατη για πεντακάθαρες τηλεδιασκέψεις.

 

Επίλογος

Το Xiaomi 13 Pro δεν στερείται τίποτα μιας premium ναυαρχίδας και φέρνει σημαντικές βελτιώσεις σε όλους τους τομείς. Φανταστική οθόνη, hardware από το πάνω ράφι, εξαιρετική αυτονομία και κάμερα για μοναδικές λήψεις σε οποιαδήποτε συνθήκη με την αρωγή της Leica. Μοναδική «παραφωνία» η ατολμία της εταιρείας στον τομέα του σχεδιασμού που μοιάζει πλέον παρωχημένος.

Xiaomi 13 Pro
  • Οθόνη 6.73’’ QHD+ OLED LTPO 120Hz
  • Επεξεργαστής Snapdragon 8 Gen2
  • Μνήμη RAM 8GB/12GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB/256GB/512GB
  • Τριπλή κάμερα 50.3’’ Sony IMX989 1’’ + 50MP telephoto + 50MP ultrawide
  • Εμπρόσθια κάμερα 32MP
  • In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • WiFi 6E, Bluetooth 5.3, IR, GPS, NFC, 5G
  • Ηχεία stereo
  • Λειτουργικό σύστημα Android 13 με MIUI 14
  • Μπαταρία 4820mAh με φορτιστή 120W (50W ασύρματη φόρτιση)
  • Υποδοχή USB-C
  • Διαστάσεις 162.9 x 74.6 x 8.4-8.7mm
  • Βάρος 210-229gr (ανάλογα με την έκδοση)
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από νερό και σκόνη

πηγή: Christos Elpidis / techgear.gr

Exit mobile version