Διαφημιστείτε εδώ

ΥΓΕΙΑ: Ποιο είναι το μίνιμουμ χρονικό διάστημα άσκησης που “νικά” την κατάθλιψη μετά τα 50

Ερευνητές θέλησαν να προσδιορίσουν το μίνιμουμ του χρόνου που μια σωματική δραστηριότητα μπορεί να μας ανακουφίσει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, μετά τα 50. Το αποτέλεσμα ‘εξαφανίζει’ τις δικαιολογίες.

Ο ιδρώτας μας, πέραν του τρόπου που έχει το σώμα μας για να διαχειρίζεται τις υψηλές θερμοκρασίες -ώστε να μην αρχίσουν να καταρρέουν ένα, ένα τα όργανα μας-, λειτουργεί και ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Ουκ ολίγες μελέτες έχουν ασχοληθεί με τις δραστηριότητες που μας βοηθούν να ιδρώσουμε, να αποσυμπιεστούμε και άρα να μειώσουμε τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Άλλες έχουν εστιάσει στο χρόνο που χρειάζεται να αφιερώσουμε σε κάποια δραστηριότητα, για να βοηθήσουμε τη ψυχική μας υγεία.

Χαρακτηριστικά, το 2022 δημοσιεύτηκε μετα-ανάλυση που διαπίστωσε ότι το γρήγορο περπάτημα για μόλις 2.5 ώρες την εβδομάδα μείωσε τα συμπτώματα κατάθλιψης κατά 25%. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο μισός χρόνος μείωσε τον κίνδυνο κατά 18%.

Άλλη μεγάλη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο βρήκε ότι η σωματική άσκηση είναι 1.5 φορές πιο αποτελεσματική στη μείωση του στρες, του άγχους και των ήπιων έως μέτριων συμπτωμάτων της κατάθλιψης, από ό,τι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.

Προφανώς και η όποια δραστηριότητα κάνει πολλά περισσότερα καλά στην υγεία ενός ανθρώπου, από το να τον ανακουφίζει από την κατάθλιψη. Μεταξύ πολλών άλλων, βοηθά στην αποφυγή ασθενειών όλων των ειδών.

Νέα εργασία ενημερώνει πως μόλις 20 λεπτά μέτριας δραστηριότητας την ημέρα, επί πέντε ημέρες την εβδομάδα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης για άτομα άνω των 50 ετών, τα οποία έχουν καταστάσεις που συχνά συνδέονται με την κατάθλιψη (πχ διαβήτης, καρδιακές παθήσεις και  χρόνιος πόνος.

Από το 2017 ήταν γνωστό ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Όπως και ότι οι οι ασθενείς με καρδιοπάθεια έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν εάν εμφανίσουν κατάθλιψη, μετά τη διάγνωσή τους.

Επίσης, εργασία αποκάλυψε πως το 85% των ατόμων με χρόνιο πόνο βιώνουν σοβαρή κατάθλιψη. Σύμφωνα με τα ίδια ευρήματα, τα μέλη της τελευταίας ομάδας (του χρόνιου πόνου) χρειάζονται μέτρια έως έντονη άσκηση δύο ώρες την ημέρα για να δουν βελτίωση στα συμπτώματα κατάθλιψης.

Για την ιστορία, ως “μέτρια σωματική δραστηριότητα” ορίζεται αυτή που ‘κόβει την ανάσα’. Που δεν μας επιτρέπει να μιλάμε, ενώ την κάνουμε. Στη λίστα ανήκει το γρήγορο περπάτημα, το ποδήλατο, ο χορός, το τένις ή το να ανεβοκατεβαίνουμε σκάλες.

Εάν το επίπεδο άσκησης αυξηθεί σε έντονη άσκηση (τζόκινγκ ή τρέξιμο), που σημαίνει ότι η αναπνοή μας γίνεται γρήγορη και αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός, ο χρόνος που αφιερώνεται στην άσκηση μπορεί να μειωθεί.

Το ιδιαίτερο ζητούμενο των ερευνητών

Η πιο πρόσφατη δημοσίευση είναι η πρώτη διαχρονική (μακράς μορφής) έρευνα του είδους της, για τη μελέτη της κατάθλιψης σε άτομα με και χωρίς χρόνια νόσο και για τον προσδιορισμό της χαμηλότερης ελάχιστης δόσης άσκησης πριν από την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

“Στόχος ήταν να προσπαθήσουμε να βρούμε ποια ήταν η χαμηλότερη ελάχιστη δόση για να παρατηρήσουμε μια διαφορά στην κατάθλιψη”, εξήγησε στο αμερικανικό CNN ο Eamon Laird, ερευνητής στο Physical Activity for Health Research Center στο Πανεπιστήμιο του Limerick της Ιρλανδίας, που έκανε την τελευταία έρευνα.

Πρόσθεσε πως “δεν υποστηρίζουμε μειωμένα επίπεδα δραστηριότητας σε κανένα πληθυσμό, αλλά τα ευρήματα μας υποδηλώνουν ότι ακόμη και δόσεις χαμηλότερες από τις συνιστώμενες μπορούν κάλλιστα να προστατεύουν την ψυχική υγεία με την πάροδο του χρόνου, σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτές οι δόσεις μπορεί να είναι πιο εφικτές, καθώς πολλοί ηλικιωμένοι μπορεί να δυσκολεύονται να κάνουν σωματική δραστηριότητα για πολλούς λόγους”.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 4.000 Ιρλανδούς ενήλικες, με μέσο όρο ηλικίας τα 61 έτη, για 10 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι συμμετείχαν στην Ιρλανδική Διαχρονική Μελέτη για τη Γήρανση, αξιολογούνταν κάθε δύο χρόνια.

Ρωτήθηκαν για τη σωματική τους δραστηριότητα και τα επίπεδα άσκησής τους και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, ώστε να προσδιοριστεί ο αριθμός των καταθλιπτικών συμπτωμάτων που εμφάνισαν. Όταν τα συμπτώματα ήταν υπερβολικά, ταξινομούνταν ως ‘με μείζονα κατάθλιψη’.

Πόσα λεπτά δραστηριότητας χρειαζόμαστε

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουν οι άνθρωποι στην άσκηση, τόσο καλύτερα αποτελέσματα απολαμβάνουν.

Οι άνθρωποι που ασκούνταν μέτρια για 20 λεπτά την ημέραπέντε ημέρες την εβδομάδα, είχαν 16% χαμηλότερο ποσοστό συμπτωμάτων κατάθλιψης και 43% χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούνταν.

Όσοι ασκούνταν 2 ώρες την ημέρα ωφελήθηκαν περισσότερο, με 23% μείωση στα συμπτώματα κατάθλιψης και 49% χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος κατάθλιψης.

“Όσο υψηλότερη είναι η δόση σωματικής δραστηριότητας, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη για την ψυχική υγεία για την κατάθλιψη” σχολίασε ο Laird.

Κατά τα ευρήματα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να ωφεληθούν από την απογευματινή άσκηση

Τα παραδείγματα συμπτωμάτων από το ερωτηματολόγιο περιελάμβαναν αναφορές όπως ‘δυσκολεύτηκα να συγκεντρωθώ σε αυτό που έκανα’ ή ‘ο ύπνος μου ήταν ανήσυχος’ ή ‘ένιωσα ότι δεν μπορούσα να ξεφορτωθώ την κακή διάθεση που είχα, ακόμα και με τη βοήθεια της οικογένειας και των φίλων μου’”, εξήγησε ο Laird.

Τα άτομα που είχαν υποστεί μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο τους τελευταίους 12 μήνες συμπεριλήφθηκαν επίσης, στην ομάδα της μείζονος κατάθλιψης.

Ένα επεισόδιο ορίζεται ως μια περίοδος τουλάχιστον δύο εβδομάδων κατά την οποία το άτομο βίωσε κόπωση, συναισθήματα θλίψης και απελπισίας, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες ή προβλήματα ύπνου, αύξηση ή απώλεια βάρους ή σκέψεις αυτοκτονίας.

Οι άνθρωποι  που μετείχαν στη μελέτη και έπασχαν από κατάθλιψη, χωρίς να έχουν χρόνια νόσο, χρειάζονταν μέτρια έως έντονη άσκηση δύο ώρες ημερησίως, ώστε να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Δυστυχώς, οι συγγραφείς της μελέτης παρατήρησαν επίσης, ότι το συνολικό ποσοστό κατάθλιψης είχε αυξηθεί συνολικά από 8% σε 10% κατά τη διάρκεια των 10 ετών, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η μελέτη.

Πρόσθεσαν ότι την ίδια περίοδο η χρήση αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε από περίπου 6% σε 10% και τα ποσοστά άσκησης μειώθηκαν περίπου κατά 10% συνολικά.

πηγή: news247.gr

 

 

Exit mobile version