Διαφημιστείτε εδώ

Υπόθεση Κουφοντίνα: Η άδεια, η απεργία πείνας, το «κόκκινο νήμα των αγώνων» και οι Δικαστές

Είναι δεδομένο πως ο Δημ. Κουφοντίνας θα επιμείνει στην απεργία πείνας που ξεκίνησε. Ας είμαστε λοιπόν προετοιμασμένοι να περάσουμε ένα χρονικό διάστημα , προεκλογικό μάλιστα, με το θέμα στις πρώτες σελίδες των ΜΜΕ. Το θέμα της άδειάς του δηλαδή, στην οποία άσκησε βέτο εκ νέου ο εισαγγελέας των φυλακών θεωρώντας πως παρελθόντες δηλώσεις του δείχνουν πως «δε σέβεται την έννομη τάξη».

Πως απάντησε εκείνος: «Αρνούμαι οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια», αναφέρει το κείμενο που έστειλε (σύμφωνα με το eksegersi.gr) την Παρασκευή, στη διοίκηση των Φυλακών Κασσαβέτειας.

Με το ίδιο έγγραφο ενημερώνει πως από τις 6 το απόγευμα στις 2 του Μάη άρχισε απεργία πείνας, με αιτήματα:

  •  Τη χορήγηση κανονικής άδειας.
  •  Την κατάργηση της διάταξης που δίνει το δικαίωμα στον εισαγγελέα να θέτει βέτο στην απόφαση του Συμβουλίου Φυλακής να χορηγήσει άδεια σε κρατούμενο.

Στο κείμενό του ο Δ. Κουφοντίνας αναφέρει ότι «η απεργία πείνας είναι το έσχατο μέσο που έχει ένας φυλακισμένος προκειμένου να υπερασπιστεί δικαιώματά του ενάντια στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Η απεργία πείνας έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές από τους πολιτικούς κρατούμενους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, σημειώνει, και θα ήμουν ανάξιος ως κομμουνιστής αν δε συνέχιζα αυτή την αγωνιστική παράδοση. Τέλος, ο Δ. Κουφοντίνας ενημέρωσε τη διοίκηση της φυλακής ότι αρνείται ρητά και κατηγορηματικά την υποχρεωτική σίτιση και την παροχή κάθε είδους ιατρικής βοήθειας στην περίπτωση που δε θα έχει τις αισθήσεις του».

Αντιδράσεις

Η συγκεκριμένη υπόθεση, όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις π.χ του Ρουβίκωνα θα έχει και συνέχεια. Ηδη προαναγγέλλεται «το κίνημα αλληλεγγύης καλεί «την Τρίτη 7 Μάη, στα Προπύλαια στις 7μμ, στην πορεία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα».

Προηγουμένως ο Ρουβίκωνας, με ανάρτηση ενός εκ των ηγετικών στελεχών του, είχε γράψει πως το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του Βόλου συνεδριάζει ξανά την προσεχή Πέμπτη για να αποφασίσει τι θα γίνει με την άδεια του Κουφοντίνα.

«Για να αποφασίσει αν θα έχουμε τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας στην Ελλάδα», όπως γράφει το στέλεχος του Ρουβίκωνα, σύμφωνα με τον οποίο η υγεία του καταδικασμένου για τη συμμετοχή του στη 17 Νοέμβρη είναι πολύ επιβαρυμένη και «είναι ζήτημα αν θα αντέξει τις επόμενες μέρες..Οι τρείς συγκεκριμένοι δικαστές του Βόλου θα πάρουν μια απόφαση που θα επηρεάσει άμεσα την ζωή του Δημήτρη την ζωή την δικιά μας και την ζωή την δικιά τους. Ελπίζω να μην κόψουν αυτό το κόκκινο νήμα. Γιατί αν το κάνουν όλα θα κοκκινίσουν».

Ο σχολιασμός πως «ο Ρουβίκωνας απειλεί δικαστές» προκάλεσε νέα ανάρτηση:

«»Απειλές» και «κύκλους αίματος» διέγνωσαν στην ανάρτηση μου τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μου θυμίζει την περίπτωση με το μακεδονικό συλλαλητήριο όπου και τότε πάλι έγινε ένας χαμός αφού η ανάρτηση μου είχε θεωρηθεί πολεμικό ανακοινωθέν. Άσχετα αν μετά επιβεβαιώθηκε με την οργανωμένη επίθεση των ακροδεξιών που προσπάθησαν να εισβάλουν στα Εξάρχεια. Είναι σύνηθες φαινόμενο τα ΜΜΕ να διαστρεβλώνουν και να παραπληροφορούν το οτιδήποτε κάνουμε η λέμε. Οπότε δεν μου κάνει καμία εντύπωση η διαχείριση που κάνουν και σε αυτήν την περίπτωση. Η αυτονόητη διαπίστωση πως με τον θάνατο ενός απεργού πείνας θα επηρεάζονταν οι ζωές όλων μας (ημών αλλά και των αυτουργών αυτής της κατάληξης) μεταφράστηκε σε «ευθείες απειλές κατά της ζωής των δικαστών». Μην ανησυχείτε κύριοι δεν θα πάμε να πυροβολήσουμε κανέναν. Αλλά να είστε σίγουροι πως οι αντιδράσεις σε περίπτωση που οι δικαστές πάρουν παράλογες και πέραν κάθε λογικής αποφάσεις θα είναι και μαζικές και συνεχόμενες. Έτσι λοιπόν θα «κοκκινίσουν» όλα. Όχι από το αίμα. Αυτό το χύνετε εσείς καθημερινά. Το ζητάτε με αγωνία για να γεμίσετε τα δελτία και τις ιστοσελίδες σας.

ΥΓ. Γράψτε τώρα ότι τα «γυρνάω» μετά τον «σάλο που δημιουργήθηκε». Είστε τόσο ελεεινοί όσο και προβλέψιμοι».

Το βέτο και η νέα «νομική προσέγγιση»

Η άρνηση του εισαγγελικού λειτουργού στην άδεια  , παρά το γεγονός ότι φέρονται να συμφωνούσαν ο διευθυντής και η κοινωνική λειτουργός, οδηγεί την υπόθεση για οριστική κρίση στο Δικαστικό Συμβούλιο, όπως είχε γίνει και τον περασμένο Φεβρουάριο όταν τελικά δεν πήγε άδεια. Υπενθυμίζεται πως μέχρι την προηγουμένη άρνηση της άδειας (τον περασμένο Φεβρουάριο) ο Κουφοντίνας είχε πάρει έξι άδειες, 2ημες ή τετραήμερες. Όμως από τον περασμένο Φεβρουάριο, οι δικαστές ουσιαστικά άλλαξαν τακτική αναφέροντα ένα σκεπτικό στο απορριπτικό βούλευμα , πάνω στο οποίο ουσιαστικά δομείται «το «κόψιμο» των αδειών σε κρατουμένους όπως π.χ ο Δημ. Κουφοντίνας και άλλοι πολυϊσοβίτες .

Το κόψιμο (της πρώτης)  άδειας στον Δημ. Κουφοντίνα, ήταν δεδομένο πως θα δημιουργούσε ζητήματα σε σχέση με τις άδειες στις φυλακές, καθώς οι δικαστές μπήκαν στην ουσία του Σωφρονιστικού Κώδικα και προχώρησαν σε ερμηνεία των διατάξεων περι των αδειών, ανατρέποντας τα μέχρι τώρα δεδομένα. Τι είπαν:

  • α) Πως ο νομοθέτης αναφέρεται σε καταδίκους σε ισόβια κάθειρξη ως έχοντες δικαίωμα αδείας, όχι όμως και σε καταδίκους σε περισσότερες της μίας ισόβιες καθείρξεις. Αυτό κατά τους δικαστές σημαίνει πως δεν επιθυμεί να χορηγούνται τέτοιες άδειες: Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου  ερμηνεύοντας  τις διατάξεις του  σωφρονιστικού κώδικα   επισημαίνουν πως κατά την κρίση τους  εφόσον  δεν προβλέπεται και δεν ρυθμίζεται «ως προς τη χορήγηση αδείας σε καταδικασμένους σε πλείονες της μίας ποινές ισοβίου καθείρξεως, δεν είναι επιτρεπτή, κατ` άρθρο 55 παρ. 1 ΣΚ, η χορήγηση τακτικής αδείας στις περιπτώσεις αυτές, διότι ο νομοθέτης θα το προέβλεπε ρητά». 

Με βάση αυτό επισημαίνουν ότι επειδή ο Κουφοντίνας  έχει καταδικαστεί για την τέλεση κακουργημάτων σε 11 φορές ισόβια κάθειρξη και σε πρόσκαιρη κάθειρξη 25 ετών,« ήτοι έχει καταδικαστεί σε πλείονες της μίας ποινής σε ισόβια, δεν συντρέχει η τυπική προϋπόθεση που θέτει η ως άνω διάταξη για το επιτρεπτό της χορήγησης τακτικής άδειας, αφού όπως προελέχθη, κατά την κρίση του παρόντος Συμβουλίου, δεν είναι δυνατή η χορήγηση τακτικής άδειας στην περίπτωση που ο κρατούμενος έχει καταδικαστεί σε πλείονες της μίας ποινών ισόβιας κάθειρξης».

  • β) Οι δικαστές κάνοντας ερμηνεία των διατάξεων του σωφρονιστικού κώδικα επισημαίνουν πως οι  ουσιαστικές προϋποθέσεις που αυτός θέτει για την άδεια , «στηρίζονται στην παρούσα εκτίμηση της προσωπικότητας και της εν γένει τρέχουσας διαγωγής του κρατουμένου, με σκοπό να στοιχειοθετηθεί η πρόβλεψη για καλή χρήση της άδειας». Και αφού ξεκαθαρίζουν πως προφανώς «στην έννοια δε του σωφρονισμού, δεν περιλαμβάνεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ιδεολογική μεταστροφή του καταδίκου», προσθέτουν πως «ευλόγως, όμως, η έννομη τάξη συναρτά το σωφρονισμό του καταδίκου με την μη τέλεση νέων εγκλημάτων, ήτοι, ευθέως με το σεβασμό προς τα έννομα αγαθά, μεταξύ δε αυτών προέχοντος αυτό της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας αορίστου αριθμού προσώπων».

Δηλώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, προ ημερών ο εισαγγελέας έθεσε βέτο παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε στη συνομιλία με τον κρατούμενο και την δικηγόρο του ότι έχει τις τυπικές προϋποθέσεις για να την πάρει. Επικαλέστηκε όμως λόγους ουσίας και αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη φράση «το κόκκινο νήμα της αντίστασης», που είχε χρησιμοποιήσει ο Δ. Κουφοντίνας σε κάποια παλαιότερη δήλωσή του, εκφράζοντας προβληματισμό για αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκε τότε εκ μέρους του πολυισοβίτη πως η δήλωση αυτή έχει παρερμηνευθεί καθώς το νόημά της αφορούσε την απεργία πείνας που θα ξεκινούσε πριν από ένα χρόνο όταν δεν υπήρχε απάντηση στο αίτημά του για άδεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν ο εισαγγελέας είπε στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος παρέστη στο Συμβούλιο, το λόγο  άσκησε βέτο στην κατά πλειοψηφία θετική απόφαση του Συμβουλίου, του απάντησε ότι τον αντιμετωπίζει όχι ως νομικός, αλλά ως πολιτικός αντίπαλος. «Γι’ αυτό κι εγώ ξαναπιάνω το κόκκινο νήμα της αντίστασης και ξεκινώ απεργία πείνας».

πηγή: dikastiko.gr

Exit mobile version