19:36 Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2026 ☁️18° Γλυφάδα
NOTIOI TV LIVE
ΤΩΡΑ
Lancet: Η «ανδρόσφαιρα» να αντιμετωπιστεί ως ζήτημα δημόσιας υγείαςΑΑΔΕ: Τέλος διεκπεραίωσης 2 ευρώ ανά είδος για αγορές από χώρες εκτός ΕΕ από 1η ΝοεμβρίουInfernogallus jamesi: ο πρώτος γνωστός φρουτοφάγος δεινόσαυρος της κρητιδικής περιόδουΠρόγραμμα Δράσεων για τα 4 ΚΑΠΗ της πόλης μας – Νοέμβριος 2026Υπόθεση «Χωριάτικο»: Προφυλακίστηκε και ο Ρίζος Ρίζος, επτά συνολικά στη φυλακήΣελήνη στον Καρκίνο: Τρία ζώδια αφήνουν πίσω τους τη μοναξιά«Αντιγόνη Rex»: Η τραγωδία του Σοφοκλή σε σχολικό περιβάλλον στη Μονή Λαζαριστών«Μιμήσου τον ύπνο των λίθων»: Ο William Kentridge συνομιλεί με τον Ορφέα στο Εθνικό Αρχαιολογικό ΜουσείοΜελέτη στο Science: Το κελάηδισμα των πουλιών μοιάζει με την ανθρώπινη ομιλία και μουσικήΚλείνει η Novaya Gazeta: «Οι ρωσικές αρχές μας ανάγκασαν», λέει ο διευθυντής τηςΧυμός κράνμπερι και οδοντική πλάκα: τι έδειξε νέα μελέτη στο ΣικάγοΔΕΔΔΗΕ: Από την Κυριακή 1 Νοεμβρίου το χειμερινό ωράριο της διζωνικής τιμολόγησης
← Πίσω Ελλάδα

ΑΑΔΕ: Τέλος διεκπεραίωσης 2 ευρώ ανά είδος για αγορές από χώρες εκτός ΕΕ από 1η Νοεμβρίου

Με εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ, από την 1η Νοεμβρίου 2026 επιβάλλεται τέλος 2 ευρώ ανά είδος στις online αγορές από τρίτες χώρες, πέρα από τον δασμό των 3 ευρώ.

Φωτογραφία: google.com
Φωτογραφία: google.com

Νέο τέλος διεκπεραίωσης (Union Handling Fee – UHF) ύψους 2 ευρώ ανά είδος αγαθού θα επιβάλλεται από την 1η Νοεμβρίου 2026 στις εξ αποστάσεως αγορές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σχετικές διαδικασίες εξειδικεύονται στην εγκύκλιο με αριθμό Ε. 2067/30-10-2026, την οποία υπέγραψε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής.

Το τέλος προβλέπεται στο άρθρο 20 του Κανονισμού της ΕΕ 2026/2108 και εισπράττεται κατά τη θέση των αγαθών σε ελεύθερη κυκλοφορία. Η εγκύκλιος απευθύνεται στους οικονομικούς φορείς και στις τελωνειακές αρχές που εμπλέκονται στη διεκπεραίωση εμπορευμάτων ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς και στις υπηρεσίες ελέγχου, ώστε να εφαρμόζεται σωστά η τελωνειακή νομοθεσία.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Το ποσό των 2 ευρώ υπολογίζεται ανά είδος, δηλαδή ανά γραμμή της τελωνειακής διασάφησης. Αφορά τις αγορές καταναλωτών (B2C) από τρίτες χώρες και επιβάλλεται ανεξάρτητα από την αξία των εμπορευμάτων. Καλύπτει έτσι και αποστολές αξίας άνω των 150 ευρώ.

Το τέλος εφαρμόζεται ταυτόχρονα με τον προσωρινό τελωνειακό δασμό των 3 ευρώ, που ισχύει ήδη για δέματα μικρής αξίας, έως 150 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η συνολική πάγια επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 5 ευρώ ανά είδος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα 2 ευρώ δεν επιστρέφονται σε καμία περίπτωση. Αυτό ισχύει ακόμη και αν ακυρωθεί η τελωνειακή διασάφηση ή αν αυτή υποβληθεί δύο φορές.

Επίπτωση στον ΦΠΑ και ποιος πληρώνει

Το τέλος χαρακτηρίζεται παρεπόμενη επιβάρυνση της συναλλαγής. Συνεπώς προστίθεται στη φορολογητέα αξία και επί του συνολικού ποσού οφείλεται επιπλέον ΦΠΑ.

Υπόχρεος για την καταβολή είναι ο διασαφιστής, δηλαδή το πρόσωπο που υποβάλλει την τελωνειακή διασάφηση. Όταν υπάρχει έμμεση τελωνειακή αντιπροσώπευση, την υποχρέωση αναλαμβάνει και το πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου υποβάλλεται η διασάφηση.

Η εγκύκλιος δημοσιεύθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2026, δύο ημέρες πριν από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου.

🔔 Ειδοποιήσεις για τα νέα

Μάθετε πρώτοι τα νέα του Notioi.gr: μια ειδοποίηση στο κινητό ή στον υπολογιστή σας για κάθε σημαντική είδηση, ακόμα κι όταν το site είναι κλειστό.

Θέλω ειδοποιήσεις για