19:09 Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2026 🌙19° Γλυφάδα
NOTIOI TV LIVE
ΤΩΡΑ
Χατζηπαναγιώτης για την εγκυμοσύνη της Δανάης Μπάρκα: «Θα είναι πολύ καλή μάνα»Κόντης μετά το 3-3 του ΟΦΗ: «Εγώ φταίω, δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοια δώρα»Διάψευση ανακριβούς δημοσιεύματος για το Πάρκο ΧαλικάκιΝορβηγία: Σπάνιο νόμισμα του βασιλιά Όλαφ Χάραλντσον στον θησαυρό του ΜόρσταντDaily News Tonight: το φιλόδοξο στοίχημα της New York Daily News απέναντι στον ΜέρντοχΠανηγύρι στην Πειραιώς 260 για τα 20 χρόνια του Γαστρονόμου, με καζάνια και χορόGoblet squat: η άσκηση που προτείνεται για δύναμη και ισορροπία μετά τα 60Έρευνα Samsung: Η μπαταρία παραμένει η μεγαλύτερη πηγή εκνευρισμού για τους χρήστες smartphoneΞεχασμένες ελληνικές ποικιλίες: «Χάθηκε το 90% σε 50-60 χρόνια», λέει καθηγητής λαχανοκομίαςΔημήτρης Παπανώτας: «Να με αφήσουν στην ησυχία μου» λόγω πένθους και ανακοίνωση αποχώρησης από τα mediaΚύπρος: Καμένα φυτά σε τάφους της Εποχής του Χαλκού δείχνουν τελετουργικές προσφορέςΜενδώνη στο Liangzhu Forum: Πρόταση για κοινό κώδικα προέλευσης συλλογών και επανένωση μνημείων
← Πίσω Κόσμος

Daily News Tonight: το φιλόδοξο στοίχημα της New York Daily News απέναντι στον Μέρντοχ

Το βιβλίο «The People’s Paper» αφηγείται πώς η New York Daily News προσπάθησε το 1980 να στραφεί σε πιο εκλεκτό κοινό και να ανταγωνιστεί τη New York Post.

Φωτογραφία: google.com
Φωτογραφία: google.com

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η New York Daily News, η εφημερίδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία των ΗΠΑ, επιχείρησε να αλλάξει ταυτότητα και να προσελκύσει πιο εύπορους αναγνώστες. Η προσπάθεια αυτή, η απογευματινή έκδοση Daily News Tonight, περιγράφεται στο βιβλίο «The People’s Paper: The Rise and Fall of the New York Daily News» του Μάθιου Πρέσμαν, και κατέληξε σε αποτυχία.

Σύμφωνα με την αφήγηση του βιβλίου, το εγχείρημα έθεσε τέλος στις λαμπρές καριέρες δύο εκδοτών και άνοιξε τον δρόμο για να γίνει ο Ρούπερτ Μέρντοχ, μέσω της New York Post, ο κορυφαίος μεγιστάνας των media στην Αμερική. Το ίδιο κείμενο υποστηρίζει ότι παραλίγο να καταλήξει εκδότης και ο νεαρός τότε Ντόναλντ Τραμπ.

Από την κορυφή των πωλήσεων στον ανταγωνισμό με τον Μέρντοχ

Η Daily News ξεκίνησε το 1919 ως η πρώτη ταμπλόιντ εφημερίδα της Αμερικής. Πρόσφερε ειδήσεις και ψυχαγωγία με πολλές φωτογραφίες, σε συμπαγή μορφή κατάλληλη για εργαζομένους που μετακινούνταν καθημερινά. Μέχρι το 1947 πουλούσε κατά μέσο όρο 2,4 εκατομμύρια αντίτυπα από Δευτέρα έως Σάββατο και 4,8 εκατομμύρια στην κυριακάτικη έκδοση, περισσότερα από κάθε άλλη αμερικανική εφημερίδα, πριν ή μετά.

Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 έχασε σταδιακά αναγνώστες, καθώς πολλοί εργάτες έφευγαν από τη Νέα Υόρκη ή προτιμούσαν τις τηλεοπτικές ειδήσεις. Στα τέλη του ’70 ήρθε και σκληρότερος ανταγωνισμός: ο Μέρντοχ αγόρασε τη New York Post και την άλλαξε από σοβαρή λαϊκή εφημερίδα σε έντυπο με έμφαση στο γυμνό, στα σκάνδαλα και στον σενσασιοναλισμό.

Η Daily News επέλεξε να μην ακολουθήσει τον ανταγωνιστή της προς αυτή την κατεύθυνση και στράφηκε προς το πιο «πολυτελές» κοινό. Αρχιτέκτονας της αλλαγής ήταν ο Μάικ Ο’Νιλ, διευθυντής σύνταξης από το 1968, που ήθελε να ξεπεράσει τις παλιομοδίτικες ιστορίες εγκλήματος και σκανδάλων και να απαλλάξει τη σελίδα γνώμης από την εξτρεμιστική, συχνά μισαλλόδοξη ιδεολογία της. Έφερε γνωστούς αρθρογράφους, όπως τον Τζίμι Μπρέσλιν και τον Πιτ Χάμιλ, και κράτησε σταθερές τις πωλήσεις. Αυτό όμως δεν αρκούσε μπροστά στην άνοδο της Post.

Η Daily News και η μητρική της, η Chicago Tribune Company, προσέλαβαν ακριβοπληρωμένους συμβούλους. Η κοινή τους συμβουλή ήταν ότι μόνο οι εφημερίδες με απήχηση στο ανώτερο κοινό μπορούν να επιβιώσουν. Η άποψη αυτή ταίριαζε στον Ο’Νιλ, έναν διανοούμενο που ενδιαφερόταν περισσότερο για τις διεθνείς υποθέσεις και την εθνική πολιτική παρά για δολοφονίες και ερωτικά τρίγωνα.

Το σχέδιο των 20 εκατομμυρίων δολαρίων

Τον Ιούνιο του 1980 ανακοινώθηκε ότι η εφημερίδα θα δαπανούσε 20 εκατομμύρια δολάρια και θα προσλάμβανε έως 400 άτομα. Το πρόγραμμα βασιζόταν στη νέα απογευματινή έκδοση Daily News Tonight, που θα διανεμόταν κυρίως στο Μανχάταν, με στόχο όσους επέστρεφαν σπίτι τους μετά τη δουλειά και τους κατοίκους των πιο εύπορων γειτονιών.

Κεντρικό στοιχείο ήταν ένα 24σέλιδο τμήμα με τίτλο «Manhattan». Θα περιλάμβανε κείμενα για τις τέχνες, προφίλ επιφανών και μοντέρνων Νεοϋορκέζων και τη στήλη κουτσομπολιού «I, Claudia» της Κλαούντια Κόεν, πρώην συντάκτριας της «Page Six», που είχε αποσπαστεί από την Post. Στη θέση του δίφυλλου με φωτογραφίες στο κέντρο, βασικού στοιχείου της εφημερίδας από την ίδρυσή της, θα υπήρχε διευρυμένο επιχειρηματικό τμήμα.

Επικεφαλής του εγχειρήματος ο Ο’Νιλ όρισε τον Κλέι Φέλκερ, εκδότη που θεωρείται ευρέως εφευρέτης της φόρμουλας του σύγχρονου περιοδικού. Τη δεκαετία του 1960 ο Φέλκερ είχε πρωτοστατήσει στην αφηγηματική γραφή σε πρώτο πρόσωπο, γνωστή ως «Νέα Δημοσιογραφία», συνεργαζόμενος με συγγραφείς όπως ο Μπρέσλιν και ο Τομ Γουλφ. Μέχρι το 1980 διηύθυνε το περιοδικό «Esquire», έχοντας αναγκαστεί να αποχωρήσει από τη Νέα Υόρκη, όταν ο Μέρντοχ αγόρασε το περιοδικό New York το 1977, παρά τις προσπάθειές του να το εμποδίσει.

Η Daily News Tonight έδινε έτσι στον Φέλκερ την ευκαιρία να ανταγωνιστεί τον Μέρντοχ στο πεδίο των απογευματινών ταμπλόιντ.

🔔 Ειδοποιήσεις για τα νέα

Μάθετε πρώτοι τα νέα του Notioi.gr: μια ειδοποίηση στο κινητό ή στον υπολογιστή σας για κάθε σημαντική είδηση, ακόμα κι όταν το site είναι κλειστό.

Θέλω ειδοποιήσεις για