13:40 Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2026 🌤️20° Γλυφάδα
NOTIOI TV LIVE
ΤΩΡΑ
Η νεολαία του Δήμου μας στη Θέρμη για το Thermi’s Youth Forum 2026!Νέο κύμα κακοκαιρίας από το Σάββατο: Βροχές και χιόνια στο πρώτο δεκαήμερο του ΝοεμβρίουΓάζα: Νεαροί παρκουρίστες συνεχίζουν να προπονούνται μέσα στα ερείπιαΦλωρεντία: Οι τρεις πίνακες του Ουτσέλο για τη «Μάχη του Σαν Ρομάνο» ξανά μαζίΕπίτιμος δημότης Μυτιλήνης ο αρχαιολόγος Παύλος ΤριανταφυλλίδηςΝίκος Μέλλος: «Ο ρομαντισμός έχει χαθεί» – Ο Κριστιάν του «Συρανό» μιλά για έρωτα και θέατροΙταλία: Απομακρύνθηκαν 250 πυρομαχικά του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που αποκάλυψε το λιώσιμο των πάγωνΠαπανικολάου (ΕΟΚ): «Κάποιοι πούλησαν το μπάσκετ, θα τους κρίνει η Δικαιοσύνη»Πίνακας του 1956 για το Ολοκαύτωμα κοσμεί το γραφείο γιατρού στη σειρά «Best Medicine»Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» του Βάγκνερ στο Βερολίνο ως σχόλιο για τη σχέση Γερμανίας και ΙσραήλΟ Δημήτρης Μυστακίδης γιορτάζει τα «30 χρόνια Μήτσος» στο ΚύτταροDune: Part Three: Κυκλοφόρησε το τελικό τρέιλερ πριν από την πρεμιέρα της 18ης Δεκεμβρίου
← Πίσω Ελλάδα

Επίτιμος δημότης Μυτιλήνης ο αρχαιολόγος Παύλος Τριανταφυλλίδης

Ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης τίμησε τον αρχαιολόγο Παύλο Τριανταφυλλίδη σε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο, στις 23 Οκτωβρίου.

Φωτογραφία: google.com
Φωτογραφία: google.com

Επίτιμος δημότης του Δήμου Μυτιλήνης ανακηρύχθηκε ο αρχαιολόγος Παύλος Τριανταφυλλίδης, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν ομόφωνη και αναγνωρίζει την προσφορά του στη Λέσβο, όπου υπηρετεί από το 2014 ως προϊστάμενος της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Στη βραδιά τον προσφώνησε ο δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας. «Με το έργο σας, με τη στάση σας και με την αγάπη σας για τη Λέσβο, έχετε κερδίσει εδώ και χρόνια τη δική σας ξεχωριστή θέση στην κοινωνία μας», του είπε.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης

Για την προσωπικότητα, την επιστημονική διαδρομή και το πολυσχιδές έργο του μίλησαν, υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα, ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης και ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης και ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νικόλαος Σταμπολίδης. Στο βήμα ανέβηκαν επίσης η ομότιμη καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αγγελική Ράλλη και ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιώργος Πλακωτάρης. Σύντομη παρέμβαση έκανε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Η διαδρομή του από τα Δωδεκάνησα στη Λέσβο

Ο Παύλος Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1965 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η διατριβή του, με επιβλέπουσα τη Λίλα Μαραγκού, αφορά τα γυάλινα αντικείμενα της Μινώας Αμοργού.

Εντάχθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου αρχικά ως συμβασιούχος, στη συνέχεια ως μόνιμος υπάλληλος και αργότερα ως τμηματάρχης. Στο Αγαθονήσι πραγματοποίησε ανασκαφές ανάδειξης στη θέση «Καστράκι» και συνέβαλε στην ανέγερση του μουσείου του νησιού, το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Οι κάτοικοι του μικρού νησιού, όπως επισημαίνεται, τον περιέβαλαν με ιδιαίτερη εκτίμηση.

Η μετακίνησή του στη Λέσβο ως προϊσταμένου δεν ήταν εύκολη. Στο νησί ανέλαβε και ολοκλήρωσε μεγάλα έργα, σε έναν τόπο που κρύβει πολλά ίχνη του παρελθόντος και διαθέτει κτίρια διαφορετικών περιόδων.

Η αντίληψή του για την πολιτιστική κληρονομιά

Ο ίδιος αντιμετωπίζει την πολιτιστική κληρονομιά ως πολύτιμο δημόσιο αγαθό για τις επόμενες γενιές. Θεωρεί ότι οι κάτοικοι πρέπει να συμμετέχουν στη γνώση της ιστορίας τους και να ενημερώνονται για τα ευρήματα, τα μνημεία και τα μουσεία, καθώς, κατά την άποψή του, μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι «πρεσβευτές» τους.

Η τιμητική διάκριση από τον Δήμο Μυτιλήνης θεωρείται ένδειξη της αναγνώρισης που έχει αποκτήσει το έργο του στο νησί, αλλά και παράδειγμα του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η αρχαιολογία στην ήπια ανάπτυξη ενός τόπου και στην ενίσχυση της σύγχρονης ταυτότητάς του.

🔔 Ειδοποιήσεις για τα νέα

Μάθετε πρώτοι τα νέα του Notioi.gr: μια ειδοποίηση στο κινητό ή στον υπολογιστή σας για κάθε σημαντική είδηση, ακόμα κι όταν το site είναι κλειστό.

Θέλω ειδοποιήσεις για