Εβδομαδιαίο μενού 19-25 Οκτωβρίου: από μακαρονάδα και κοτόσουπα μέχρι σνίτσελ και μπακαλιάρο
Πρόταση για σπιτικό φαγητό κάθε ημέρα, από τη Δευτέρα 19 έως την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, με εποχικά υλικά και ένα γλυκό με κυδώνια.

Ένα πλήρες εβδομαδιαίο μενού με σπιτικά φαγητά και εποχικά υλικά προτείνεται για το διάστημα από τη Δευτέρα 19 έως την Κυριακή 25 Οκτωβρίου. Το πλάνο περιλαμβάνει εύκολες συνταγές για τις καθημερινές, πιο περίτεχνες επιλογές για το Σαββατοκύριακο και ένα γλυκό με κυδώνια, του Στέλιου Παρλιάρου.
Η λογική του μενού είναι να μαγειρεύουμε στο σπίτι, να επιλέγουμε υλικά της εποχής και να κάνουμε τα ψώνια με πρόγραμμα, ώστε να μην υπάρχουν υπερβολές ούτε σπατάλη τροφίμων. Το πλάνο καταρτίζεται από την Παρασκευή, ώστε να υπάρχει χρόνος για την προμήθεια των υλικών πριν από το Σάββατο, που είναι η ημέρα των περισσότερων αγορών.
Οι ισορροπίες της εβδομάδας
Το μενού καλύπτει τις βασικές ομάδες τροφίμων και ακολουθεί τις διατροφικές συστάσεις, χωρίς να ξεφεύγει από τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. Προβλέπονται μία έως δύο φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας, μία έως δύο φορές πουλερικά, δύο έως τρεις φορές λαχανικά και όσπρια και μία έως δύο φορές ψάρια και θαλασσινά.
Η Δευτέρα ξεκινά με μακαρονάδα με πελτέ ντομάτας, αυγά και μπούκοβο, με υλικά που συνήθως υπάρχουν στην κουζίνα, και συνοδεύεται από πράσινη σαλάτα με ξηρούς καρπούς. Την Τρίτη προτείνεται κοτόσουπα αυγολέμονο με τραχανά και θρυμματισμένη φέτα, με καροτοσαλάτα και προζυμένιο ψωμί.
Την Τετάρτη το μενού περιλαμβάνει κοκκινιστό λαχανόρυζο, συνταγή του μακαριστού μοναχού Επιφάνιου από το Άγιο Όρος. Όπως αναφέρεται, εκείνος το έφτιαχνε κοκκινιστό και όχι λεμονάτο, «γιατί λεμονάτο είναι λίγο σαν νοσοκομείου», όπως έλεγε χαριτολογώντας. Το πιάτο συνοδεύεται από σαλάτα με ντοματίνια, δυόσμο και ελιές.
Την Πέμπτη το τραπέζι στρώνεται με βιεννέζικο σνίτσελ από μοσχαρίσιο κρέας χωρίς κόκαλο, με τραγανή κρούστα. Σερβίρεται με λεμόνι και πατατοσαλάτα με κάππαρη ή με τηγανητές πατάτες.
Θαλασσινά και κυριακάτικο τραπέζι
Την Παρασκευή η πρόταση έρχεται από τη Νάπολη: ζυμαρικά με φασόλια και μύδια (pasta e fagioli con le cozze). Συνοδεύεται από πράσινη σαλάτα με μυρωδικά, ταραμοσαλάτα και κρίθινα παξιμάδια. Το Σάββατο το μενού περιλαμβάνει φρέσκο μπακαλιάρο με πατάτες, πελτέ ντομάτας, μυρωδικά και κόκκινο ξηρό κρασί, με σαλάτα από βραστά χόρτα.
Για την Κυριακή προτείνεται σμυρναίικο φουρνιστό με μοσχαρίσια μπιφτέκια σαν σουτζουκάκια και πατάτες. Παραδοσιακά, τα μπιφτέκια δεν γίνονταν με κιμά αλλά με πολύ ψιλοκομμένο κρέας, που τα κάνει πιο μαστιχωτά και ζουμερά και δεν αφήνει τα υγρά τους να χαθούν. Όπως σημειώνεται, μπορεί κανείς να ζητήσει από τον χασάπη να περάσει το κρέας μία φορά από τον πιο χοντρό μύλο. Το πιάτο συνοδεύεται από σαλάτα με ξηρούς καρπούς, γραβιέρα και ένα ποτήρι Cabernet Sauvignon.
Το γλυκό της εβδομάδας είναι τάρτα με κυδώνια και σφολιάτα του Στέλιου Παρλιάρου, με αμυγδαλόκρεμα και κυδώνια αρωματισμένα με μπαχαρικά, κατάλληλη για κέρασμα ή επιδόρπιο.




