Έξι μέτρα στήριξης των δήμων ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ
Πακέτο παρεμβάσεων για ανακύκλωση, ενεργειακές οφειλές, σχολικά κτίρια και οδοποιία παρουσίασε ο πρωθυπουργός στους δημάρχους, με ειδικό τιμολόγιο ρεύματος να προωθείται μέσω συζητήσεων με τη ΔΕΗ.

Έξι μέτρα για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους δημάρχους της χώρας στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Οι παρεμβάσεις αφορούν την ανακύκλωση, τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, την οδοποιία και το ενεργειακό κόστος των δήμων.
Πριν από την ομιλία, ο πρωθυπουργός χαιρέτησε έναν προς έναν τους δημάρχους που είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Λάζαρος Κυρίζογλου, του προσέφερε ως συμβολικό δώρο τον πρώτο νόμο για τη σύσταση των Δήμων, που εκδόθηκε από το Εθνικό Τυπογραφείο το 1834, και σημείωσε ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που πρωθυπουργός βρέθηκε σε συνέδριο των δημάρχων.
Τι προβλέπουν τα μέτρα
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, τα μέτρα είναι τα εξής:
- 300 εκατ. ευρώ θα πιστωθούν άμεσα στους δήμους από τον ΕΟΑΝ για έργα ανακύκλωσης, όπως η προμήθεια απορριμματοφόρων και εξοπλισμού.
- 240 εκατ. ευρώ θα διατεθούν εντός Νοεμβρίου για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων προς παρόχους ενέργειας.
- Το τέλος παρεπιδημούντων αυξάνεται από 0,75% σε 1%, με τα πρόσθετα έσοδα να αποτελούν πόρο της Αυτοδιοίκησης. Η αύξηση θα είναι επιλογή των δήμων.
- Διπλασιάζεται η ετήσια κρατική επιχορήγηση για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων.
- 200 εκατ. ευρώ ετησίως για τέσσερα χρόνια θα κατευθύνονται στην εσωτερική οδοποιία, μέσω ειδικού τέλους που θα εφαρμοστεί όταν ομαλοποιηθεί η αγορά καυσίμων. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η χρηματοδότηση θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο έτος.
- Πρόσθετα 50 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την προμήθεια μπαταριών, ώστε οι δήμοι να αξιοποιούν για αυτοκατανάλωση την ενέργεια από τοπικές ανανεώσιμες πηγές.
Για τα σχολικά κτίρια, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» προβλέπονται συνολικά 400 εκατ. ευρώ την επόμενη τετραετία για την επισκευή σχεδόν 2.000 σχολείων.
Ενεργειακό κόστος και απολογισμός
Για το ενεργειακό κόστος, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε δύο ακόμη παρεμβάσεις: νέα ρύθμιση σε συνεργασία με τη ΔΕΗ για τα εναπομείναντα χρέη, έως 60 εκατ. ευρώ, και διαμόρφωση ειδικού τιμολογίου ρεύματος για τους δήμους. Όπως είπε, οι συζητήσεις με τη ΔΕΗ θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ το τιμολόγιο θα δρομολογηθεί όταν αποκλιμακωθεί η σημερινή αναταραχή.
«Δεν θα σας κοροϊδέψω με ψεύτικες υποσχέσεις και ακοστολόγητα συνθήματα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι τα μέτρα βασίζονται στις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας σε περίοδο αναστάτωσης των διεθνών αγορών. «Στόχος μας όχι το ιδανικό, αλλά να πετύχουμε το δυνατό», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ετήσια χρηματοδότηση των δήμων αυξήθηκε από κάτω από 1,8 δισ. ευρώ το 2019 σε 3 δισ. ευρώ το 2026, δηλαδή κατά 67%, και ότι έγιναν περίπου 20.000 νέες προσλήψεις. Αναφέρθηκε και στον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης, με τον οποίο, όπως είπε, ενοποιήθηκαν εκατοντάδες διάσπαρτες αρμοδιότητες.
Κάλεσε επίσης τους δημάρχους να εξετάσουν αν διαχειρίζονται με συνετό τρόπο τους πόρους τους, αναφερόμενος στις απευθείας αναθέσεις και στις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, και μίλησε για ανάγκη αυτοκριτικής.
Ευρωπαϊκοί πόροι και κριτική στην αντιπολίτευση
Για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ 2028-2034, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η Ελλάδα αναμένεται να εξασφαλίσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως τόνισε, οι εκταμιεύσεις θα συνδέονται με ορόσημα και μεταρρυθμίσεις, κατά το πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης, και η Αυτοδιοίκηση πρέπει να προετοιμαστεί. Υπενθύμισε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2027 η χώρα θα ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι αρνήθηκε να ψηφίσει ρυθμίσεις για την προστασία δανειοληπτών. Αναφέρθηκε στη διάταξη που ψηφίστηκε σήμερα, η οποία προβλέπει επιτόκιο 3% για ευάλωτους δανειολήπτες του εξωδικαστικού μηχανισμού και πρόστιμα έως 5 εκατ. ευρώ για εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων που παραβιάζουν τους κανόνες.
Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τις προτάσεις της ΚΕΔΕ και θα υλοποιήσει τα μέτρα. Η συνεργασία με τους 332 δήμους, σημείωσε, θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης των δημάρχων.







