«Γέφυρα Απελευθέρωσης»: Πάνω από 1.500 θεατές στην επετειακή παράσταση στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων
Περισσότεροι από 1.500 θεατές παρακολούθησαν σε δύο ημέρες την παράσταση του δήμου Χαλκηδόνος για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912.

Περισσότεροι από 1.500 θεατές παρακολούθησαν σε δύο ημέρες την επετειακή θεατρική παράσταση «Γέφυρα Απελευθέρωσης», που φιλοξενήθηκε στους χώρους του Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση ανέδειξε την ιστορική μνήμη και την πολιτιστική ταυτότητα του δήμου Χαλκηδόνος.
Τη διοργάνωση ανέλαβαν ο δήμος Χαλκηδόνος και η αντιδημαρχία Πολιτισμού, με την υποστήριξη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η φετινή διοργάνωση αποτελεί συνέχεια της περσινής και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως θεσμός ιστορικής μνήμης και πολιτισμού.
Οι δηλώσεις των εκπροσώπων του δήμου
Ο δήμαρχος Χαλκηδόνος, Σταύρος Αναγνωστόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία του τόπου και στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης. Όπως είπε, «η Γέφυρα δεν είναι απλώς ένα σημείο στον χάρτη. Είναι ένας τόπος με ξεχωριστή θέση στην ιστορία της πατρίδας μας, συνδεδεμένος με καθοριστικές στιγμές του 1912».
Ο δήμαρχος σημείωσε επίσης ότι στόχος της διοργάνωσης είναι «να μην αφήσουμε την ιστορία να περιοριστεί στις σελίδες των βιβλίων», αλλά να αποκτήσει ζωή μέσα από την αναβίωση των γεγονότων και τη συμμετοχή των πολιτών. Όπως ανέφερε, οι νεότερες γενιές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου τους και να αντιληφθούν ότι «η ελευθερία και η ειρήνη δεν είναι αυτονόητες κατακτήσεις».
Για τη φετινή προσέλευση, ο κ. Αναγνωστόπουλος υποστήριξε ότι αποτελεί «κίνητρο και ευθύνη» να συνεχιστεί η προσπάθεια, ώστε η «Γέφυρα Απελευθέρωσης» να αναδεικνύει τη θέση του δήμου Χαλκηδόνος στον ιστορικό και πολιτιστικό χάρτη της Μακεδονίας.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Διαμαντής Διαμαντής, μίλησε για τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού και για τη σημασία της εκδήλωσης στην ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Όπως δήλωσε, μέσα από τη θεατρική τέχνη «ζωντάνεψαν καθοριστικές στιγμές του Οκτωβρίου του 1912», τιμώντας τους αγώνες και τις θυσίες όσων συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Εξέφρασε επίσης την ευχή η παράσταση να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.
Οι συντελεστές
Τη σκηνοθεσία και τη θεατρική διδασκαλία είχε η Μαρία Ρωμανού – Μπορδόχα, ενώ το θεατρικό κείμενο και τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφει η Φωτεινή Ευσταθιάδου. Την ιστορική τεκμηρίωση ανέλαβε ο Βασίλειος Νικόλτσιος και την οργάνωση και τον συντονισμό της παραγωγής ο Ιωάννης Κιομουρτζής.
Τα σκηνικά φιλοτέχνησαν ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκηδόνας και η θεατρική ομάδα, ενώ τα κοστούμια ο Βασίλειος Νικόλτσιος μαζί με τη θεατρική ομάδα. Τον σχεδιασμό φωτισμού, βίντεο και τεχνητής νοημοσύνης (AI) είχαν οι Ιωάννης Κιομουρτζής και Φωτεινή Ευσταθιάδου.




