11:05 Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2026 ☀️22° Γλυφάδα
NOTIOI TV LIVE
ΤΩΡΑ
Αίτηση Συμμετοχής | Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με ΑναπηρίαΚωνσταντινούπολη: Μερική κατάρρευση κτιρίου στο Μάλτεπε, έξι διασωθέντες και επιχείρηση για εγκλωβισμένουςΟρνστάιν για Μάντσεστερ Σίτι: «Δεν βλέπω πώς θα συνεχίσει στην Premier League»Λάκης Παπαδόπουλος για Άννα Βίσση: «Λίγο φρένο» στον χαρακτηρισμό της ως μεγαλύτερης τραγουδίστριαςΠαναθηναϊκός: Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 29 Οκτωβρίου για τη μεταφορά της έδρας της ΠΑΕΚαρκίνος πνεύμονα: Κενά στην ενημέρωση και βαριά ψυχική και οικονομική επιβάρυνσηΦωτιά σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στου Ρέντη: Εκκενώθηκε το κτίριο, απεγκλωβίστηκαν ηλικιωμένοιΟ Τραμπ απονέμει στον Ίλον Μασκ το Εθνικό Μετάλλιο ΕπιστήμηςΚατεδαφιστέο κρίθηκε το σπίτι του Τάσου Χαλκιά στο Πόρτο ΓερμενόΕλ Σαλβαδόρ: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα τρόφιμα εν όψει του ισχυρού Ελ ΝίνιοΦωτιά σε διαμέρισμα στη Νίκαια: Εκκενώθηκε πολυκατοικία, απεγκλωβίστηκαν δύο ηλικιωμένοιΣτήριξη του Δήμου Καλλιθέας στη Εκπαιδευτική Κοινότητα – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
← Πίσω Υγεία & Ομορφιά

Καρκίνος πνεύμονα: Κενά στην ενημέρωση και βαριά ψυχική και οικονομική επιβάρυνση

Νέα έρευνα της FairLife με 205 συμμετέχοντες δείχνει ότι ασθενείς και φροντιστές επιβαρύνονται ψυχικά και οικονομικά και ότι υπάρχουν κενά για τους βιοδείκτες και τις κλινικές μελέτες.

Φωτογραφία: google.com
Φωτογραφία: google.com

Σημαντικά κενά στην ενημέρωση για τους βιοδείκτες και τις κλινικές μελέτες, μαζί με έντονη ψυχική και οικονομική επιβάρυνση για ασθενείς και φροντιστές, καταγράφει νέα έρευνα για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα. Η έρευνα φέρει τον τίτλο «Χαρτογράφηση εμπειριών και αναγκών ανθρώπων που επηρεάζονται από τον καρκίνο του πνεύμονα». Πραγματοποιήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «FairLife», που δραστηριοποιείται στη φροντίδα και την πρόληψη της νόσου, και παρουσιάστηκε χθες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η έρευνα, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες παγκοσμίως και ο δεύτερος συχνότερος στους άνδρες στη χώρα μας. Στις γυναίκες στην Ελλάδα είναι ο τρίτος συχνότερος.

Το δείγμα και η ψυχική επιβάρυνση

Η καταγραφή έγινε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2026 και συγκέντρωσε 205 συμμετέχοντες. Το 79% ήταν γυναίκες και το 55,1% των απαντήσεων προήλθε από περιοχές εκτός Αττικής. Η έρευνα εξετάζει τις εμπειρίες ανθρώπων σε διαφορετικά στάδια της νόσου.

Η ψυχική επιβάρυνση εμφανίζεται σε όλα τα στάδια. Άγχος ή ανησυχία ανέφερε το 64,6% των ασθενών και το 69% των φροντιστών, ενώ θλίψη το 70% των ατόμων σε πένθος. Στους επιζώντες ο φόβος παραμένει στο 60%.

Βιοδείκτες και κλινικές μελέτες

Το 43,8% των ασθενών δεν γνωρίζει αν έχει εντοπιστεί βιοδείκτης. Το 45,9% όσων απάντησαν σχετικά δήλωσε ότι δεν έλαβε καμία εξήγηση για αυτόν.

Στις κλινικές μελέτες, από τις 169 καταγεγραμμένες απαντήσεις, το 42% είπε ότι δεν είχε ενημερωθεί για διαθέσιμες μελέτες, ενώ το 20,7% δεν ήταν βέβαιο αν είχε λάβει σχετική ενημέρωση.

Οικονομικές δυσκολίες λόγω της νόσου ανέφερε το 68,8% των ασθενών και το 60% των επιζώντων. Στους επιζώντες, οικονομική επιβάρυνση δήλωσε το 66,7% των γυναικών και το 50% των ανδρών. Αντίστοιχα, την ανέφερε το 100% όσων βρίσκονταν σε ενεργή θεραπεία και το 55% όσων βρίσκονταν σε επανέλεγχο. Η επιβάρυνση συνδέεται με το εισόδημα, την εργασία, τις μετακινήσεις, τα ιατρικά έξοδα και την οικονομική σταθερότητα. Στους ασθενείς δεν καταγράφηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς το φύλο, την ηλικία, την κατάσταση της νόσου ή τον τόπο κατοικίας.

Οι φροντιστές

Από τους 42 φροντιστές που συμμετείχαν, το 40,5% φροντίζει χωρίς βοήθεια. Το 45,2% δυσκολεύεται να βρει χρόνο για ξεκούραση και αυτοφροντίδα και το 35,7% αφιερώνει επτά ή περισσότερες ώρες την ημέρα στη φροντίδα. Η μεγαλύτερη επίδραση της διάγνωσης συνδέθηκε με λιγότερο χρόνο για ξεκούραση και με χαμηλότερη αίσθηση ότι μπορούν να είναι ο εαυτός τους κοινωνικά. Σύμφωνα με την έρευνα, τα στοιχεία αυτά στηρίζουν την ανάγκη για υπηρεσίες που αναγνωρίζουν τον φροντιστή ως ξεχωριστό αποδέκτη φροντίδας.

Το 72,9% των ασθενών και το 60% των επιζώντων επιθυμούν περαιτέρω επικοινωνία με τη FairLife. Συχνότερο αίτημα ήταν η ατομική ψυχολογική υποστήριξη (44,7%), ακολουθούμενη από ενημερωτικές δράσεις και κοινωνική ή πρακτική καθοδήγηση.

Στο πεδίο αυτό εντάσσεται το πρόγραμμα «BREATH», το πρώτο δωρεάν πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα. Υλοποιείται από τη FairLife σε συνεργασία με επαγγελματίες ψυχικής υγείας και προσφέρει ατομική ψυχολογική υποστήριξη και ομάδες ψυχολογικής ενδυνάμωσης, από τη διάγνωση και τη θεραπεία έως την επιβίωση και το πένθος.

🔔 Ειδοποιήσεις για τα νέα

Μάθετε πρώτοι τα νέα του Notioi.gr: μια ειδοποίηση στο κινητό ή στον υπολογιστή σας για κάθε σημαντική είδηση, ακόμα κι όταν το site είναι κλειστό.

Θέλω ειδοποιήσεις για