Νέα προειδοποίηση των ΗΠΑ για κυρώσεις σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που συναλλάσσονται με το Ιράν
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε ότι ξένοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που συναλλάσσονται με το Ιράν κινδυνεύουν με μέτρα «ανά πάσα στιγμή».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου ότι μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε οποιονδήποτε διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό συνεχίζει να συναλλάσσεται με το Ιράν ή με τον ιρανικό τραπεζικό τομέα. Η προειδοποίηση περιλαμβάνεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Οι ξένοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που συνεχίζουν να επιδίδονται σε συναλλαγές με ιρανικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις μπορεί να υποστούν μέτρα ανά πάσα στιγμή, χωρίς προειδοποίηση, και πρέπει να λάβουν αμέσως μέτρα για να τερματίσουν αυτές τις δραστηριότητες και αυτές τις σχέσεις», ανέφερε το υπουργείο.
Οι «παράλληλα τραπεζικά κανάλια»
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η ιρανική κυβέρνηση αξιοποιεί «παράλληλα τραπεζικά κανάλια» προκειμένου να παρακάμπτει τις αμερικανικές κυρώσεις. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ζητά από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς να εντοπίζουν τέτοια κανάλια και να τα αποφεύγουν.
Η Ουάσινγκτον έχει ήδη ανακοινώσει σειρά νέων κυρώσεων. Στο στόχαστρο έχουν μπει ο χρηματοπιστωτικός τομέας, τα κρυπτονομίσματα, οι σιδηροδρομικές και οι οδικές μεταφορές, καθώς και η βιομηχανία του Ιράν. Μέτρα ανακοινώθηκαν επίσης σε βάρος δύο τραπεζών, από τις οποίες η μία έχει έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η άλλη στην Τουρκία, για την υποτιθέμενη βοήθεια που φέρεται να προσέφεραν στην Τεχεράνη.
Το πλαίσιο της έντασης
Οι ΗΠΑ, μαζί με το Ισραήλ, εξαπέλυσαν στις 28 Φεβρουαρίου επίθεση ευρείας κλίμακας στο Ιράν, στην οποία σκοτώθηκαν ηγέτες της χώρας. Η Ουάσινγκτον απαιτεί από την κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας να θέσει τέλος σε κάθε δραστηριότητα στο πλαίσιο του πυρηνικού της προγράμματος.
Η Τεχεράνη απάντησε στοχεύοντας συμμάχους των ΗΠΑ στον Κόλπο και κλείνοντας τα Στενά του Ορμούζ. Η κίνηση αυτή οδήγησε σε μεγάλη άνοδο των τιμών της ενέργειας και άλλων βασικών προϊόντων, ιδίως των λιπασμάτων.
Από τα τέλη Αυγούστου οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την εκστρατεία για την οικονομική απομόνωση του Ιράν. Προειδοποιούν συμμάχους και μη ότι θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, εφόσον συνεχίσουν να έχουν συναλλαγές με την ιρανική κυβέρνηση.




