16:01 Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2026 ☁️24° Γλυφάδα
NOTIOI TV LIVE
ΤΩΡΑ
Βασίλης Παϊτέρης: Βίντεο από το κρατητήριο των Αγίων Αναργύρων λίγο πριν την εμφάνισή του στα δικαστήριαΜπαρτζώκας μετά το 99-83 επί του Κολοσσού: «Δείξαμε έλλειψη σοβαρότητας»Παπασταύρου: Στρατηγικής σημασίας ο Κάθετος Διάδρομος – Ανακοινώσεις για πετρέλαιο θέρμανσης και ΚαραϊσκάκηΝαυάγιο στο Τζιμπουτί: 109 νεκροί και 116 αγνοούμενοι, ανάμεσά τους 15 παιδιάΑναβάλλεται η παιδική εκδήλωση «Ιστορίες...Δεινοσαύρων», στις 19:00 στην Πλατεία π. Δημαρχείου Υμηττού, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκώνΘεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο εισέβαλε σε ταβέρνα στον Εύοσμο, τρεις τραυματίες και σύλληψη οδηγούΓιάννης Βαρδής για την πρεμιέρα του The Voice: «Μήπως είναι λίγο νωρίς;»Πολωνία: Έλεγχος για πληροφορίες περί πιθανής επίθεσης κατά του Τουσκ και του υπουργού ΆμυναςΣτη Θεσσαλονίκη αποδόθηκε το αποκατεστημένο τέμενος Χαμζά Μπέη, γνωστό ως «Αλκαζάρ»Βαλμπουενά: «Το πραγματικό ντέρμπι είναι με τον Παναθηναϊκό»Κέλι Κλάρκσον: Οργισμένη ανάρτηση για την αντιμετώπιση που δέχθηκε σε κατάστημα του ΜπρούκλινΤσουκαλάς: Ο πρωθυπουργός είναι σε τροχιά αποχώρησης – Η απάντηση στην ανάρτηση Μητσοτάκη
← Πίσω Ελλάδα

Παπασταύρου: Στρατηγικής σημασίας ο Κάθετος Διάδρομος – Ανακοινώσεις για πετρέλαιο θέρμανσης και Καραϊσκάκη

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε για τον Κάθετο Διάδρομο, την ενεργειακή αυτονομία, την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης και το γήπεδο Καραϊσκάκη.

Φωτογραφία: Photographer: Yorgos Karahalis · Πηγή: Wikimedia Commons (CC BY 4.0)
Φωτογραφία: Photographer: Yorgos Karahalis · Πηγή: Wikimedia Commons (CC BY 4.0)

Τον Κάθετο Διάδρομο ως έργο «εθνικής σημασίας και ευρωπαϊκής εμβέλειας» χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας το πρωί της Κυριακής 11 Οκτωβρίου στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» του MEGA. Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση, στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας, στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης και στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, στην Ελλάδα, ο κ. Παπασταύρου είπε ότι αυτή «αποτυπώνει το ιστορικά υψηλό επίπεδο» των σχέσεων Αθήνας και Ουάσιγκτον. Όπως υποστήριξε, η Ελλάδα λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ανέφερε ότι η αμυντική συνεργασία και η ενέργεια είναι οι δύο βασικοί πυλώνες των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ενώ η δραστηριοποίηση των ExxonMobil και Chevron στη χώρα αποτελεί, κατά τον ίδιο, «ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα».

Κάθετος Διάδρομος και ενεργειακή αυτονομία

Για τον Κάθετο Διάδρομο, ο υπουργός υποστήριξε ότι η επιτυχία του έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική και οικονομική σημασία. Εξήγησε ότι οι χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης επιδιώκουν να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο και αναζητούν αξιόπιστες εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.

Ο κ. Παπασταύρου τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής αυτονομίας σε περιβάλλον αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. «Πρέπει να μάθουμε να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις», ανέφερε, δίνοντας έμφαση στις έρευνες για τα εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου, με στόχο, όπως είπε, «να είμαστε εμείς παραγωγοί φυσικού αερίου». Αναφέρθηκε και στα ελληνικά διυλιστήρια, επισημαίνοντας τη σημασία της διατήρησης της δυνατότητας παραγωγής και εξαγωγής πετρελαϊκών προϊόντων.

Για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου, επανέλαβε ότι το έργο προχωρά, και υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής του γαλλικού επενδυτικού ομίλου Meridiam, η τεχνογνωσία του οποίου, κατά τον υπουργό, ενισχύει τις προοπτικές υλοποίησης. Σημείωσε ακόμη τη διακομματική υποστήριξη του έργου στις ΗΠΑ και είπε ότι η Ελλάδα προχωρά με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Μέτρα στήριξης και πετρέλαιο θέρμανσης

Ο υπουργός αναγνώρισε τις πιέσεις που δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση. Είπε ότι απαιτούνται συντονισμένες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και ότι η Ελλάδα διεκδικεί μεγαλύτερη ευελιξία για μέτρα στήριξης. Αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, συνδέοντας τη στήριξη της παραγωγής με την ανταγωνιστικότητα, τις εξαγωγές και τις θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Παπασταύρου, η κυβέρνηση αξιοποιεί ό,τι επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια και το ευρωπαϊκό πλαίσιο, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης, προανήγγειλε αυξημένη στήριξη σε σχέση με πέρυσι για περίπου 1.170.000 δικαιούχους. Στόχος, όπως είπε, είναι η τιμή να διαμορφωθεί χαμηλότερα από εκείνη με την οποία έκλεισε η προηγούμενη περίοδος. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται, σύμφωνα με τον ίδιο, εντός των επόμενων ημερών.

Για το γήπεδο Καραϊσκάκη, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η νομοθετική ρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή του τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος είναι να ψηφιστεί την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και οι εργασίες να ξεκινήσουν ως τις αρχές του καλοκαιριού του 2027. «Για να αποκτήσουν οι φίλοι του Ολυμπιακού ένα γήπεδο αντάξιο της ιστορίας τους, όπως και οι φίλοι του Παναθηναϊκού θα έχουν ένα τέτοιο γήπεδο στον Βοτανικό», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία εντάσσεται σε ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο, που περιλαμβάνει και διατάξεις για την προστασία του καταναλωτή και την ανάπτυξη υποδομών με κοινωνικό όφελος.

🔔 Ειδοποιήσεις για τα νέα

Μάθετε πρώτοι τα νέα του Notioi.gr: μια ειδοποίηση στο κινητό ή στον υπολογιστή σας για κάθε σημαντική είδηση, ακόμα κι όταν το site είναι κλειστό.

Θέλω ειδοποιήσεις για