20:08 Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2026 🌙21° Γλυφάδα
NOTIOI TV LIVE
ΤΩΡΑ
Θεσσαλονίκη: Μήνυση 53χρονης για εγκαύματα σε γυναικολογική εξέταση σε δημόσιο νοσοκομείοΜπέρναμ στο Βερολίνο: Ανοιχτή η Βρετανία στην ένταξη της Γερμανίας στο GCAPΤόνια Σωτηροπούλου: Τι είπε για «Τη Βαλίτσα», τη Βίκυ Καγιά και τον Κωστή ΜαραβέγιαΑναβολή του Ατρόμητος - ΑΕΚ ανακοίνωσε η Super LeagueΡούμπιο: «Πολύ επικίνδυνο αδιέξοδο» ο πόλεμος στην Ουκρανία – Προειδοποίηση για κλιμάκωσηΣε κανονική λειτουργία οι αριθμοί έκτακτης ανάγκης 100 και 199 μετά από διακοπήBasketball Champions League: Στην κορυφαία πεντάδα της πρεμιέρας ο Μπάρτλεϊ της ΑΕΚΓαβαλάς για Βίσση – Καρβέλα: «Είναι βλακεία να πετάξουν όλο αυτό»Επίδομα παιδιού: Συμπληρωματική πληρωμή για 49.545 δικαιούχους την ΠαρασκευήΜαδρίτη: Πορεία μνήμης για τη Μαρικάρμεν Αμπασκάλ, την 87χρονη της έξωσηςΝέα καταγγελία του Παναθηναϊκού κατά του Μπαρτζώκα, η τέταρτη σε λίγες ημέρεςΧρηστίδου για Δημητρακόπουλο: «Σέβομαι πάντα τους συναδέλφους» – Τι είπε για την άρνηση εμφάνισης
← Πίσω Κόσμος

Ρούμπιο: «Πολύ επικίνδυνο αδιέξοδο» ο πόλεμος στην Ουκρανία – Προειδοποίηση για κλιμάκωση

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε από τη Λισαβόνα ότι μία ή και οι δύο πλευρές ίσως επιλέξουν την κλιμάκωση. Οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να διευκολύνουν διαπραγματεύσεις.

Φωτογραφία: google.com
Φωτογραφία: google.com

Σε «πολύ επικίνδυνο αδιέξοδο» βρίσκεται ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο. Μιλώντας από τη Λισαβόνα, τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του, εκτίμησε ότι οι εμπόλεμες πλευρές ενδέχεται να στραφούν σε κλιμάκωση για να ξεπεράσουν το τέλμα.

«Η μία πλευρά, ή και οι δύο, θα εντείνουν αυτό που κάνουν, σε μια προσπάθεια να λυγίσουν τον αντίπαλο και να τερματίσουν το αδιέξοδο. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», δήλωσε ο Ρούμπιο. Μίλησε δίπλα στον Πορτογάλο ομόλογό του, Πάουλο Ράνγκελ.

Δύο πιθανές εξελίξεις

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, το αδιέξοδο μπορεί να οδηγήσει είτε σε διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων, όπου κάθε πλευρά θα κάνει κάποιου είδους υποχώρηση για να επιτευχθεί ειρήνη, είτε σε κλιμάκωση.

Ως ένα ενδεχόμενο κλιμάκωσης ανέφερε εκστρατεία δολιοφθοράς σε γειτονικές χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Όπως είπε, αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει και άλλες ενέργειες, οι οποίες θα μετέτρεπαν τη σύγκρουση δύο χωρών σε «ευρύτερη και απείρως πιο επικίνδυνη περιφερειακή σύγκρουση».

Ο Ρούμπιο επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εργαστούν για λύση μέσω διαπραγματεύσεων. «Όσο γρηγορότερα (γίνει αυτό), τόσο το καλύτερο. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διευκολύνουν (τις συνομιλίες). Το προσπαθήσαμε. Θα συνεχίσουμε να το προσπαθούμε. Αλλά επίσης δεν θα επενδύσουμε σε μάταιες διαδικασίες, αν δεν μπορούμε να επιτύχουμε πρόοδο», τόνισε.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί τις τελευταίες εβδομάδες να αναζωογονήσει τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές αναμένεται να επισκεφθούν τις ΗΠΑ για επαφές αύριο, Παρασκευή, και το Σάββατο.

Συνεχίζονται τα πλήγματα

Στο μεταξύ, οι μάχες και τα πλήγματα συνεχίζονται και στις δύο χώρες. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Μόσχας, Αντρέι Βορομπιόφ, ένας άνδρας σκοτώθηκε και μια γυναίκα τραυματίστηκε από επίθεση με drone στην περιφέρεια της ρωσικής πρωτεύουσας. Ζημιές υπέστησαν επίσης μια πολυκατοικία και τρία αυτοκίνητα.

Προηγήθηκε ρωσικό πλήγμα στο Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι η επίθεση «δε θα μείνει χωρίς απάντηση». «Η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει κάθε ίχνος ζωής στο Ντονμπάς και ο κόσμος πρέπει να απαντήσει – με ισχυρή απάντηση», τόνισε.

🔔 Ειδοποιήσεις για τα νέα

Μάθετε πρώτοι τα νέα του Notioi.gr: μια ειδοποίηση στο κινητό ή στον υπολογιστή σας για κάθε σημαντική είδηση, ακόμα κι όταν το site είναι κλειστό.

Θέλω ειδοποιήσεις για