Θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας: Κάφκα, Τσέχωφ, Μέλβιλ και ένα dark cabaret
Από τη «Δίκη» του Κάφκα στο Θέατρο ARK έως τον «Βυσσινόκηπο» με την Κάτια Δανδουλάκη και το «Μόμπι Ντικ» της ομάδας GAFF, οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας.

Κλασικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, μια κωμωδία του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο, ένα σύγχρονο ρομαντικό δράμα και μια παράσταση dark cabaret συνθέτουν τον χάρτη των θεατρικών πρεμιέρων της εβδομάδας στην Αθήνα, με έναρξη από τις 26 έως τις 30 Οκτωβρίου.
Κάφκα και Τσέχωφ στο προσκήνιο
Η «Δίκη» του Φραντς Κάφκα, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, επιστρέφει στο Θέατρο ARK για δεύτερη σεζόν από τις 28 Οκτωβρίου. Η παράσταση είχε εξαντλήσει τα εισιτήρια επί έναν ολόκληρο χρόνο. Τον ρόλο του Γιόζεφ Κ. υποδύεται ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. Ο Μπινιάρης προσεγγίζει το έργο ως σκηνική κατάβαση στους μηχανισμούς της επιτήρησης, της πειθάρχησης και της εσωτερικευμένης ενοχής.
Στη διανομή συμμετέχουν επίσης οι Εβίτα Αγαΐτση, Αλέξης Βιδαλάκης, Αγγελική Δεληθανάση, Βασίλης Καζής, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Στέφανος Πίττας, Σωτήρης Τσακομίδης, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης και Κώστας Phoenix.
Από τις 30 Οκτωβρίου ο «Βυσσινόκηπος», το τελευταίο έργο του Άντον Τσέχωφ, ανεβαίνει στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη. Η σκηνοθεσία είναι της Σοφίας Σπυράτου, η απόδοση του Μάριου Πλωρίτη και η μουσική του Στέφανου Κορκολή. Πρωταγωνιστούν η Κάτια Δανδουλάκη, ο Μελέτης Ηλίας, ο Λεωνίδας Κακούρης, ο Τάκης Παπαματθαίου, η Ιωάννα Ασημακοπούλου, ο Χρήστος Πλαϊνης, η Ευγενία Ξυγκόρου, η Νάνσυ Μπούκλη, ο Χάρης Φλέουρας, ο Γιώργος Νούσης και ο Γιάννης Λατουσάκης, ενώ σε έκτακτη συμμετοχή εμφανίζεται η Κατιάνα Μπαλανίκα. Το κτήμα με τα λουλουδάτα δέντρα, πνιγμένο στα χρέη, λειτουργεί ως σύμβολο της τάξης των γαιοκτημόνων, που υποχωρεί μπροστά στις νέες κοινωνικές τάξεις.
Νέες προτάσεις σε διάφορες σκηνές
Ο Αντώνης Καρυστινός και η Άννα Μενενάκου συναντιούνται στο Θέατρο Αλκυονίς, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια, στο έργο του Luke Norris «Μάντεψε Πόσο Σ' Αγαπώ». Η ιστορία παρακολουθεί ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει μια απρόβλεπτη δοκιμασία και αναζητά τρόπο να συνεχίσει μαζί.
Στο Θέατρο Embassy, η κωμωδία του Eduardo de Filippo «Ο Σώζων Εαυτόν Σωθήτω» παρουσιάζεται από τις 26 Οκτωβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη, μετά την καλοκαιρινή περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα. Η σκηνοθεσία είναι της Ταμίλλα Κουλίεβα, η οποία εμφανίζεται και επί σκηνής μαζί με τους Δημήτρη Παπανικολάου, Θανάση Κουρλαμπά, Δανάη Παππά, Μιχάλη Πανάδη, Πάνο Κλάδη και Ιάσονα Βροχίδη. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο θιασάρχης Ντον Τζενάρο, που φτάνει με τον θίασό του σε τουριστικό προορισμό, προκαλώντας αναστάτωση.
Στο θέατρο Νέος Ακάδημος, η Σοφία Καραγιάννη υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη διασκευή του «Μόμπι Ντικ» του Herman Melville. Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης υποδύεται τον καπετάνιο Άχαμπ, που επιδιώκει να εκδικηθεί τη λευκή φάλαινα. Παίζουν επίσης οι Διονύσης Λάνης, Δημήτρης Μαμιός, Γιάννης Μάνθος, Χρήστος Παπαδόπουλος και Κωνσταντίνος Πασσάς. Η ομάδα GAFF έχει υπογράψει παραστάσεις όπως «Η Πανούκλα», «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» και «Νεκρές Ψυχές».
Τέλος, από τις 27 Οκτωβρίου, οι ηθοποιοί Ειρήνη Αγγελοπούλου, Ραφαέλ Αριστοτέλους, Φιλίππα Κουτούπα και Τζούλι Τσόλκα εισάγουν το κοινό στον κόσμο του dark cabaret. Παρουσιάζουν τις σιαμαίες αδερφές Evelyn Evelyn και 28 ακόμη γκροτέσκο χαρακτήρες, με θέμα την αναζήτηση της ταυτότητας και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Τους συνοδεύουν επί σκηνής τρεις μουσικοί: ο Μάριος, ο Αλέξανδρος και ο Γιώργος.




