Σερβία: Συνελήφθη ο αρχηγός των Εγκληματολογικών Ερευνών για κατάχρηση εξουσίας
Ο Μάρκο Κρίτσακ και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εγκλήματος συνελήφθησαν ως ύποπτοι για κατάχρηση εξουσίας, μία εβδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Ο αρχηγός της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της σερβικής αστυνομίας, Μάρκο Κρίτσακ, 42 ετών, συνελήφθη την Κυριακή 1 Νοεμβρίου ως ύποπτος για κατάχρηση εξουσίας. Η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση ανθρωποκτονίας, κατόπιν εντολής της Γενικής Εισαγγελίας του Βελιγραδίου.
Μαζί με τον κ. Κρίτσακ συνελήφθη και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εγκλήματος της ίδιας διεύθυνσης, Μπόσκο Σεκούλοβιτς. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον εισαγγελέα.
Οι κατηγορίες
Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί θεωρούνται ύποπτοι για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση των επαγγελματικών τους καθηκόντων. Όπως αναφέρεται, με τις πράξεις τους προκάλεσαν ζημία και σοβαρή προσβολή των δικαιωμάτων του πρώην αρχηγού της αστυνομίας του Βελιγραδίου, Βεσελίν Μίλιτς.
Τα αδικήματα φέρονται να διαπράχθηκαν στο πλαίσιο έρευνας που διεξήγαγαν οι δύο αξιωματικοί μετά τη δολοφονία, τον Μάιο, ενός άνδρα που παρουσιαζόταν ως μέλος της εγχώριας μαφίας. Το έγκλημα έγινε σε εστιατόριο του Βελιγραδίου.
Ο Βεσελίν Μίλιτς είχε συλληφθεί τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία, ως ύποπτος για «μη καταγγελία εγκλήματος και του δράστη του και για υπόθαλψη εγκληματία». Αφού παρέμεινε υπό κράτηση σχεδόν δύο μήνες, υπέβαλε μήνυση κατά των κ. Κρίτσακ και Σεκούλοβιτς. Τους κατηγόρησε ότι παρέδωσαν στην εισαγγελία εις βάρος του αποδεικτικά στοιχεία επιλεκτικά, ελλιπή και ψευδή, όπως προκύπτει από το κείμενο της μήνυσης, το οποίο είχε γίνει γνωστό τον Ιούλιο.
Το πολιτικό πλαίσιο
Η σύλληψη πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, νικήτρια αναδείχθηκε η Φοιτητική Λίστα, που υποστηρίχθηκε από το φοιτητικό κίνημα διαμαρτυρίας. Αντίπαλός της ήταν το στρατόπεδο του εθνικιστή Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος παρέμενε στην εξουσία από το 2012.
Ο Μάρκο Κρίτσακ είχε κατηγορηθεί από το φοιτητικό κίνημα για ωμότητα κατά την καταστολή των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης Βούτσιτς. Η Φοιτητική Λίστα είχε ζητήσει την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου την παραίτησή του. Η άνοδός του στην ιεραρχία της σερβικής αστυνομίας έχει αποδοθεί, σε σερβικές δημοσιογραφικές αναφορές, στην αφοσίωσή του στον Βούτσιτς.
Σχολιάζοντας τη σύλληψη, ο επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας του Βελιγραδίου, Νένταντ Στεφάνοβιτς, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η σύλληψη αυτή δεν έχει καμία σχέση με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών».







