10:45 Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2026 ☁️18° Γλυφάδα
NOTIOI TV LIVE
ΤΩΡΑ
Στο Γαλλικό Ινστιτούτο η απονομή των Βραβείων Θεάτρου και Παραστατικών ΤεχνώνDuane Allman: 55 χρόνια από τον θάνατο του κιθαρίστα των Allman Brothers BandΝέες ταινίες στις αίθουσες: Μουλέν, Νιγηρία του 1993 και η μήνυση του ΚογιότΤο ντοκιμαντέρ «Musk» φέρεται να αποσύρεται από τους κινηματογράφους των ΗΠΑ, χωρίς επιβεβαίωσηΗ ιστορία της Andrea με την πεθερά της: από το «άλογο» στο φιλί στο στόμαΑγωγή για λογοκλοπή κατά του Αλεξάντερ Πέιν για την ταινία «Τα παιδιά του χειμώνα»Καιρός: Τοπικές βροχές έως το μεσημέρι στην Αττική – Πού έβρεξε περισσότερο χθεςΣίδηρος: Πέντε φυτικές τροφές που τον προσφέρουν χωρίς κρέαςΣτη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης: προεδρεύει σε συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕBlondies με λευκή σοκολάτα, μακαντάμια και κράνμπερι: η συνταγή βήμα προς βήμαΠατάκια αυτοκινήτου: Πώς θα περιορίσετε τις δυσάρεστες οσμές με μαγειρική σόδαΟ σκοπός της ψυχής ανά μήνα γέννησης: τι λέει η αστρολογία για κάθε περίοδο του χρόνου
← Πίσω Κινηματογράφος

Αγωγή για λογοκλοπή κατά του Αλεξάντερ Πέιν για την ταινία «Τα παιδιά του χειμώνα»

Ο σεναριογράφος Σάιμον Στίβενσον υποστηρίζει ότι το «The Holdovers» βασίστηκε στο ανέκδοτο σενάριό του «Frisco» και κατέθεσε αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας.

Φωτογραφία: google.com
Φωτογραφία: google.com

Αγωγή για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων κατατέθηκε εις βάρος του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν. Ο σεναριογράφος Σάιμον Στίβενσον υποστηρίζει ότι η ταινία «Τα παιδιά του χειμώνα» («The Holdovers») βασίστηκε σε δικό του σενάριο, το οποίο δεν γυρίστηκε ποτέ. Η αγωγή κατατέθηκε την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας.

Η αγωγή στρέφεται επίσης κατά του σεναριογράφου της ταινίας, Ντέιβιντ Χέμινγκσον, του παραγωγού Μαρκ Τζόνσον, καθώς και εταιρειών που συμμετείχαν στην παραγωγή και τη διανομή της.

Το σενάριο «Frisco» και οι ισχυρισμοί

Ο Στίβενσον, που έχει εργαστεί σε ταινίες όπως τα «Luca» και «Paddington 2», υποστηρίζει ότι το «The Holdovers» αντέγραψε σημαντικά στοιχεία από το «Frisco». Πρόκειται για σενάριο που έγραψε το 2013 και που είχε φτάσει στην τρίτη θέση της Black List, της ετήσιας λίστας του Χόλιγουντ με τα καλύτερα σενάρια που δεν έχουν μεταφερθεί στην οθόνη. Η ιστορία του ακολουθεί έναν δύστροπο παιδίατρο, ο οποίος αναλαμβάνει να φροντίσει μια 15χρονη ασθενή και καταλήγει να ταξιδεύει μαζί της στο Σαν Φρανσίσκο.

Στα «Παιδιά του χειμώνα», ο Πολ Τζιαμάτι υποδύεται έναν εξίσου δύστροπο καθηγητή, που αναγκάζεται να περάσει τις χριστουγεννιάτικες διακοπές σε ιδιωτικό σχολείο μαζί με έναν μαθητή. Σύμφωνα με την αγωγή, οι δημιουργοί της ταινίας διατήρησαν τη βασική ιστορία του «Frisco», αλλάζοντας το νοσοκομείο σε οικοτροφείο, τον παιδίατρο σε καθηγητή και την ασθενή σε μαθητή.

Ο Στίβενσον ισχυρίζεται ότι εντόπισε 46 αντίστοιχα περιστατικά στα δύο σενάρια, εκ των οποίων τα 24 εμφανίζονται με την ίδια σειρά. Επικαλείται επίσης ηλεκτρονική αλληλογραφία που, κατά την αγωγή, δείχνει ότι ο Πέιν διάβασε το «Frisco» το 2013 και ξανά το 2019, αλλά και τις δύο φορές αρνήθηκε να αναλάβει τη σκηνοθεσία του.

Η αναφορά στο «ιατρικό συνέδριο»

Ένα από τα πιο συγκεκριμένα στοιχεία της αγωγής αφορά προσχέδιο του «The Holdovers» από τον Μάιο του 2021. Σε διάλογο, ο νεαρός Άνγκους αναφέρει ότι ταξιδεύει για να παρακολουθήσει ένα «ιατρικό συνέδριο», παρότι τέτοιο συνέδριο δεν υπάρχει στην ιστορία της ταινίας. Αντίθετα, το ταξίδι σε συνέδριο είναι μέρος της πλοκής του «Frisco». Οι δικηγόροι του Στίβενσον υποστηρίζουν ότι η παρουσία της λεπτομέρειας στο παλιό προσχέδιο και η μεταγενέστερη αφαίρεσή της ενισχύουν την καταγγελία περί αντιγραφής.

Οι κατηγορίες είχαν δημοσιοποιηθεί για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2024, λίγο πριν από την τελετή απονομής των Όσκαρ, όταν ο Στίβενσον απευθύνθηκε στη Συντεχνία Σεναριογράφων της Αμερικής (WGA). Η συντεχνία τον ενημέρωσε ότι δεν μπορούσε να επιλύσει διαφορά για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και τον παρέπεμψε στη δικαστική οδό.

Ο Πέιν είχε απορρίψει τότε τις καταγγελίες. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο τις χαρακτήρισε «το πιο ανόητο πράγμα στον κόσμο». Ο σκηνοθέτης έχει εξηγήσει ότι η αρχική ιδέα προήλθε από τη γαλλική ταινία «Merlusse» του Μαρσέλ Πανιόλ, που γυρίστηκε το 1935 και αφηγείται επίσης την ιστορία ενός καθηγητή που μένει με μαθητές του στο σχολείο κατά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Η ταινία του Πέιν απέσπασε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ το 2024, μεταξύ αυτών για καλύτερη ταινία και πρωτότυπο σενάριο, ενώ η Νταβάιν Τζόι Ράντολφ κέρδισε το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου. Με τη νέα αγωγή, ο Στίβενσον ζητά αποζημίωση, κάλυψη των δικαστικών εξόδων και δικαστική εντολή που θα απαγορεύει περαιτέρω προσβολή των πνευματικών δικαιωμάτων του.

🔔 Ειδοποιήσεις για τα νέα

Μάθετε πρώτοι τα νέα του Notioi.gr: μια ειδοποίηση στο κινητό ή στον υπολογιστή σας για κάθε σημαντική είδηση, ακόμα κι όταν το site είναι κλειστό.

Θέλω ειδοποιήσεις για