11:47 Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2026 🌧️18° Γλυφάδα
NOTIOI TV LIVE
ΤΩΡΑ
Σέρρες: Αποδράσεις μεταναστών από τη δομή Σιντικής, συνελήφθησαν οι περισσότεροι«Μια ζωή»: Η Νένα Μεντή επιστρέφει για τρίτη χρονιά στο Πτι ΠαλαίΤι συμβαίνει στον οργανισμό όταν διακόπτεται η άσκηση και πώς δουλεύει η μυϊκή μνήμηΑνοίγουν ξανά τα σχολεία της Γκράβας μετά από σχεδόν ένα μήνα, με κλειστό το αέριοΔίκη για τα Τέμπη: 21 μάρτυρες καταθέτουν αυτή την εβδομάδα σε τρεις συνεδριάσειςΚακοκαιρία και τη Δευτέρα: βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε πολλές περιοχέςΈκρηξη στην Πλάκα: Στον ανακριτή οι τρεις κατηγορούμενοι για τον θάνατο έξι ανθρώπωνΟ Γιάννης Κότσιρας γιορτάζει 30 χρόνια δισκογραφίας στον Σταυρό του ΝότουΖώδια σήμερα: Ένταση και παρεξηγήσεις στο προσκήνιο, προτροπή για ψυχραιμίαΕθνική Πινακοθήκη: Το πρόγραμμα του Νοεμβρίου με μουσική, εκθέσεις και υφαντά από τη ΘράκηΑρχιτεκτονική και σινεμά: μια σχέση που αλλάζει, σύμφωνα με τον Ηρακλή ΚαραμπάτοΗ «Ειρήνη» του Αριστοφάνη ανεβαίνει ως παιδική παράσταση στο Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης
← Πίσω Ελλάδα

Δίκη για τα Τέμπη: 21 μάρτυρες καταθέτουν αυτή την εβδομάδα σε τρεις συνεδριάσεις

Συνεχίζεται σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για το δυστύχημα στα Τέμπη. Έξι μάρτυρες καταθέτουν σήμερα, ανάμεσά τους συγγενείς δύο θυμάτων.

Φωτογραφία: google.com
Φωτογραφία: google.com

Με την κατάθεση έξι μαρτύρων συνεχίζεται σήμερα, Δευτέρα, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Η εβδομάδα περιλαμβάνει συνολικά τρεις συνεδριάσεις, στις οποίες αναμένεται να εξεταστούν 21 μάρτυρες.

Στη σημερινή συνεδρίαση θα καταθέσουν, μεταξύ άλλων, συγγενείς του Βάιου Βλάχου και του Ιωάννη Βουτσινά, δύο από τα 57 θύματα. Πρώτος στη λίστα των μαρτύρων είναι ο Βαγγέλης Βλάχος, αδελφός του Βάιου Βλάχου.

Συνεχίζονται οι καταθέσεις των επιζώντων

Παράλληλα με τις καταθέσεις των συγγενών, το δικαστήριο εξετάζει και επιζώντες επιβάτες. Τις δύο προηγούμενες εβδομάδες κατέθεσαν μάρτυρες που ταξίδευαν κυρίως στο δεύτερο και στο τρίτο βαγόνι του Intercity.

Όπως και στις προηγούμενες καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, οι ερωτήσεις της προέδρου προς τους επιζώντες του δεύτερου βαγονιού αφορούσαν κυρίως τα λεπτά πριν και μετά τη σύγκρουση. Η πρόεδρος ρώτησε σε ποια σημεία έβλεπαν φωτιά και αν διαπίστωσαν κάποια ιδιαίτερη οσμή. Ρώτησε επίσης αν αντιλήφθηκαν στάση της αμαξοστοιχίας μετά την αναχώρησή της από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λάρισας και με ποια ταχύτητα κινούνταν πριν από τη σύγκρουση.

Οι αποφάσεις για τα έγγραφα και το κινητό του σταθμάρχη

Την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση του δικαστηρίου επί αιτημάτων του συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας, Λουκά Αποστολίδη. Τα αιτήματα αφορούσαν έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα, καθώς και την κλήση ως μαρτύρων των Γενικών Γραμματέων του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών της περιόδου 2016-2023.

Για τους Γενικούς Γραμματείς το δικαστήριο επιφυλάχθηκε. Έκανε δεκτό, ωστόσο, το αίτημα για τα έγγραφα. Με την απόφασή του διατάσσει τα υπουργεία Εξωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών να διαβιβάσουν, μεταφρασμένες στα ελληνικά, προειδοποιητικές επιστολές και άλλα νομικά έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2016-2026. Τα έγγραφα αφορούν τη συμμόρφωση ή μη της χώρας στις υποχρεώσεις της για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

Το δικαστήριο αναμένει επίσης την έκθεση πραγματογνωμοσύνης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας για το κινητό του κατηγορούμενου σταθμάρχη της νυχτερινής βάρδιας, το οποίο είχε κατασχεθεί μετά το δυστύχημα. Την απόφαση για το κινητό η πρόεδρος την ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της 29ης Σεπτεμβρίου, ζητώντας η πραγματογνωμοσύνη να παραδοθεί «συντομότερο δυνατό».

Η πραγματογνωμοσύνη αφορά τις εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις, τα εισερχόμενα και εξερχόμενα SMS και MMS, καθώς και εφαρμογές δεδομένων, όπως το Viber.

🔔 Ειδοποιήσεις για τα νέα

Μάθετε πρώτοι τα νέα του Notioi.gr: μια ειδοποίηση στο κινητό ή στον υπολογιστή σας για κάθε σημαντική είδηση, ακόμα κι όταν το site είναι κλειστό.

Θέλω ειδοποιήσεις για